Det här talar emot Skandiamannen som Palmes mördare

Uppdaterad 2018-05-24 | Publicerad 2018-05-23

I nya numret av Magasinet Filter pekas ”Skandiamannen” ut som Olof Palmes baneman.

Bland annat, konstaterar Filter, tyckte den i dag avlidne mannen illa om Palme, ljög i förhör - och hade tillgång till vapen.

Men många frågor lämnas obesvarade.

Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds på natten den 28 februari 1986.

Bara någon minut tidigare, klockan 23.19, stämplade den så kallade ”Skandiamannen”, då 52 år, ut från kontoret i Skandiahuset på Sveavägen 44, bara trettio meter från mordplatsen.

Han går snabbt mot Hötorget, där han ska ta tunnelbanan hem. Han hinner bara tio meter, innan han hör en smäll, berättar han senare i förhör.

– Jag tolkade det som en smällare eller avgasknall, säger han.

Bara sekunder senare är han, hävdar han, framme vid korsningen med Tunnelgatan, som i dag heter Olof Palmes gata.

”Inga vittnen”

Han säger att han ser någon som ligger på marken, han tror att det är en ”A-lagare”. Men snart förstår han något hemskt skett, men uppfattar inte att det är Olof Palme som ligger på trottoaren.

Han påstår att han hjälper de två unga kvinnor som också tillskyndat att lägga Palme i framstupa sidoläge.

Men enligt Filter finns inga vittnen som styrker att Skandiamannen varit på platsen. De övriga som man med säkerhet vet var på plats uppger vid förhör att de inte har några minnen av honom.

Under rubriken ”Den osannolike mördaren” pekar Magasinet Filter istället ut ”Skandiamannen” som möjlig gärningsman.

Kontaktade själv polisen

Dagen efter mordet kontaktade ”Skandiamannen” själv polisen, och sa att det signalement som skrivs om i tidningarna gäller honom, eftersom han sprang in på Tunnelgatan för att berätta för poliserna det signalement Lisbeth Palme gett honom. Vittnena måste ha blandat ihop det, menar han.

Han säger att Lisbeth Palme till honom sa att mördaren bar en mörkblå täckjacka, samma signalement lämnar hon senare i förhören.

”Skandiamannen” ställer den kommande tiden upp på flera intervjuer, både i tidningar och i tv. Han uttrycker ett missnöje med att han inte fått vara med på de rekonstruktioner som polisen genomfört.

– När man säger att man håller på och lägger pussel och ska få bort bitar som inte hör till pusslet, så ska man ju i alla fall inte ta bort bitar som man vet hör till pusslet, sa han i tv-intervjun.

– De kanske inte är så duktiga på att lägga pussel på polisen.

Vittnade i rättegången

Under mordutredningen berättar Lisbeth Palme i förhör att hon såg mördarens ansikte. Och under rättegången mot Christer Pettersson, som fälldes i tingsrätten men friades i Hovrätten, vittnar ”Skandiamannen” om sina iakttagelser. Han var alltså på plats i rättssalen, liksom Lisbeth Palme. Men utan att av henne bli identifierad som gärningsman.

Tidningen Filter skriver att ”Skandiamannen” ”har tillgång” till ett skjutvapen. En vän till honom är nämligen vapensamlare, har man kunnat konstatera.

Hur ”Skandiamannen” kunde veta att makarna Palme skulle passera hans arbetsplats, utan livvaktsskydd, just den här kvällen, framgår inte.

Inte heller finns några konkreta belägg för att ”Skandiamannen” haft ett vapen, endast att en vän till honom samlade på vapen. Vännens vapnen såldes på auktion när vännen dog, och har inte kunnat provskjutas för att matchas mot kulor som hittades på mordplatsen.

”Tyckte illa om Palme”

I Filter konstaterar man också att ”Skandiamannen” ”har skjutvana”. De berättar att man hittat belägg för att han både tränat och tävlat i pistolskytte - men att det var under slutet på 50-talet när han efter lumpen jobbade på Försvarets Materielverk.

Som motivbild nämner Filter att mannen var aktiv moderat som suttit i kommunfullmäktige, och umgicks i kretsar där man talade illa om Palme.

– Han tyckte illa om Palme, men det gjorde de flesta svenskar som inte var sossar vid den här tiden, säger ”Skandiamannens” dåvarande fru till Aftonbladet.

Hon berättar att hon under måndagen förhörts av polisen.

– Men det var inget nytt, utan samma gamla vanliga tugg. Det är inget nytt i alla fall. De vill inte att jag ska prata om det.

Krister Petersson, som leder Palme-utredningen, vill inte alls kommentera Filters uppgifter.

– Det finns ingen anledning, säger han till Aftonbladet.

– Jag tänker inte säga vad vi arbetar med, vilka vi undersöker eller vilka vi avfärdat.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Skicka tips krypterat genom Secure Drop