”Hammarkvinnan” döms till rättspsykiatrisk vård

Publicerad 2017-06-21

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, åtalades för mord på en 73-årig släkting – som hon dödade kort innan hon gick till attack med en hammare efter en vansinnesfärd på motorvägen.

I förhör sa hon senare att hon ”styrdes av en urkraft från tidens begynnelse”.

I dag dömdes kvinnan till rättspsykiatrisk vård.

Den 73-åriga kvinnan hittades död på en gård i Kungsbacka.

Det var klockan 14.15, söndagen den 29 januari, som polisen fick rycka ut till ett bråk på E6:an söder om Göteborg, som orsakat totalstopp i trafiken. Efter att i mycket hög hastighet ha krockat med andra bilister, sprang den misstänkta kvinnan ut och började jaga sina medtrafikanter, beväpnad med en hammare.

Två dygn senare, på tisdagseftermiddagen, hittades en 73-årig kvinna död på en gård i Kungsbacka.

Polisen inledde en mordutredning och misstankarna riktades snabbt mot ”hammarkvinnan” från E6, som åtalades för mordet.

Utredningen visade att det 73-åriga offret mördats med ett flertal knivhugg, i huvudet, halsen och magen.

I förhören har ”hammarkvinnan” medgett att det är hon som dödat sin släkting. Hon har medgett de faktiska omständigheterna men ’bestridit ansvar på grund av bristande uppsåt’.

”Styrd av urkraft”

Kvinnan har i förhören uppgett att hon var ”styrd utan egen möjlighet att påverka förloppet”. Den utlösande faktorn ska ha varit ett bråk om huruvida teet som släktingen bjöd på var gott eller inte.

– Jag fick en känsla av att det var djävulen jag kommit hem till.

Efter att ha mördat 73-åringen tog hon en hammare från huset och åkte iväg i bilen i hög fart.

Vidare förklarade hon under den så kallade §7-undersökningen, en mindre rättspsykiatrisk undersökning, att hon den 29 januari hade en stark upplevelse av att hon var ”på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne”.

Det ska ha lett till att hon blev aggressiv mot såväl medtrafikanter som polis.

– Jag var styrd av en urkraft från tidens begynnelse, sa hon.

Kvinnan åtalades också för att ha försökt kyssa en före detta flickvän, samt för att samma morgon som vansinnesfärden försökt ta sig in i ex-flickvännens hem. ”Hammarkvinnan” menade att hon endast ville ’skydda flickvännen’ och var vid dennas hem ’i gott syfte’.

I dag dömdes hon till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Förutom mord dömdes kvinnan även för hemfridsbrott samt ofredande.

Följ ämnen i artikeln