Missbruksterapeut misstänkt för grovt narkotikabrott

Publicerad 2017-10-07

Bilden är från ett narkotikabeslag och har ingenting med artikeln att göra.

Mannen i 55-årsåldern har i flera år arbetat på ett behandlingshem för drogmissbrukare.

Nu är han själv misstänkt i en stor narkotikabrottshärva – tillsammans med personer med missbruksproblem.

– Vi förstår ingenting. Det är en chock för oss alla, en fullständig chock, säger föreståndaren på behandlingshemmet.

Sex personer sitter nu häktade, misstänkta för grovt narkotikabrott.

En av dem, en man i 55-årsåldern, arbetar på ett HVB-hem i mellersta Sverige för personer med missbruksproblem.

Det var efter att han inte dök upp på sitt arbete som den övriga personalen fick kännedom om brottsmisstanken, uppger en av föreståndarna. Mannen är nu avstängd från arbetet.

– Det är väldigt olyckligt på alla sätt. Jag har jobbat ihop med den här mannen i många år, säger föreståndaren.

Mannen i 55-årsåldern arbetar som alkohol- och drogterapeut på behandlingshemmet.

– Man jobbar mot missbruk och kriminalitet. Man jobbar med att utbilda klienter i hur man ska kunna hantera sin vardag utan missbruk och kriminalitet, säger föreståndaren.

Narkotikaproblem

Mannen är sedan tidigare dömd för att ha kört för fort, annars förekommer han inte i brottsregistret. De övriga fem misstänkta har alla dömts tidigare, för bland annat narkotikabrott, olaga hot, rattfylleri och grov misshandel. Enligt åklagaren har några av dem problem med narkotikamissbruk.

– I ärendet så ingår det personer som har missbruksbakgrund, säger åklagaren Peter Saltzberg.

Det var genom spaning som polisen kunde gripa de misstänka och i nuläget rör brottsmisstankarna grovt narkotikabrott. Det ska handla om amfetamin och cannabis och enligt åklagaren kan man misstänka att syftet varit att sälja narkotikan vidare.

– Det kan man förmoda eftersom man hanterat större mängder att det är för försäljning men vad som har hänt och inte hänt det går jag inte in på. Det får vi i den mån vi kan utreda, säger Saltzberg.

Förnekar brott

Mannen som arbetar med missbruksbehandling fram tills att han greps misstänks i nuläget för grovt narkotikabrott under hela september månad.

Två av de övriga misstänks för grovt narkotikabrott vid ett tillfälle i september i Jämtland och två av de andra för grovt narkotikabrott vid ett annat tillfälle i Västernorrland. Den sjätte av dem misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott från den nionde till 27 september och för grovt narkotikabrott vid ett tillfälle.

Samtliga misstänka förnekar brott.