Mordmisstänkte expojkvännen ändrar sig – lämnar en ny berättelse

Uppdaterad 2018-02-15 | Publicerad 2017-12-06

Den mordmisstänkte 22-åringen har nekat till att han mördat Tova Moberg. Nu lämnar han en helt ny version om vad han menar hände under mordkvällen:

– Jag vart skitless på det, säger expojkvännen.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Under onsdagen hålls den tredje rättegångsdagen i Hudiksvalls tingsrätt där Tova Mobergs 22-årige expojkvän står åtalad, misstänkt mordet för att ha mördat henne. Han är dessutom misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Under onsdagen har 22-åringen i rätten fått lämna sin egen version av vad han menar hände kvällen då Tova mördades.

Och nu lämnar han helt andra uppgifter än han tidigare gjort i de många polisförhör som hållits under dem tid han suttit häktad.

Tidigare har den före detta pojkvännen hävdat att Tova Moberg åkte ifrån gården på kvällen och att hon fick skjuts därifrån av en okänd person.

Själv säger sig 22-åringen ha fått besök av en person, som han inte vill uppge mer än smeknamnet på. Den här personen vill han varken uppge ålder eller efternamn på och i förhör har inte hans vänner vetat vem han menar.

Fruktade livet

Enligt expojkvännen beror det på att han är skräckslagen för den här personen.

– Jag fruktar för livet, säger 22-åringen i rättssalen och menar att trots att han kan riskera ett livstidsstraff vill han inte uppge vem det handlar om.

Han berättar hur han under kvällen – efter det att Tove Moberg, enligt honom, lämnat gården – hört röster och hur folk rört sig utomhus.

– För jag kom ihåg att jag hörde någonting ute på gården, säger han.

Dagen därpå ska 22-åringen ha upptäckt att han blivit av med pengar – pengar som ska ha försvunnit ur hans plånbok som fanns i bostaden.

– Det har legat 2 000 kronor kontanter i den, säger exet och tillägger om de försvunna pengarna:

– Jag vart skitless på det.

Gick över en kilometer

Att expojkvännen blivit av med pengar är en helt ny uppgift som får åklagaren att undra varför han inte berättat tidigare.

Dessutom säger 22-åringen i rätten att han dagen efter Tova försvann varit nere vid sjön där hon senare hittades mördad, och att han på vägen upp till gården hittade silvertejp.

Enligt åtalet mot 22-åringen användes silvertejp för att binda fast Tova Moberg vid den skottkärra hon låg i och som dumpades i sjön.

Åklagare Christer Sammens försöker i rätten slå hål på expojkvännens berättelse om mordkvällen. Bland annat genom att visa på stegräknaren expojkvännen hade på sig. Vid de tidpunkter han säger sig ha spelat dator eller sovit, mellan klockan 02.00 och 02.34, visar istället stegräknaren att bäraren gått över 1 300 steg.

– Det har jag inget svar på, varför den visar så vet jag inte, säger expojkvännen.