Vittne: Trodde det var en terrorattack

Uppdaterad 2018-01-11 | Publicerad 2018-01-09

VÅRBY GÅRD. Först hördes en explosion – sedan började folk skrika i panik om att det var en terrorattack.

– Jag trodde först att det var ett skämt, sen tittade jag ut och såg att två personer låg på marken, säger Johnny Felix, som befann sig i närheten av platsen i Vårby gård där en man dog och en kvinna skadades.

Ingen är ännu gripen för dådet.

På platsen där en man dog och en kvinna skadades i söndags i Vårby gård söder om Stockholm ligger blommor och ljus.

Två poliser står på torget och besvarar frågor från chockade boende i området, som kommit dit för att försöka förstå vad som hänt.

Cristina Cruz, 67, är en av de som återvänt till platsen. Hon berättar att hon var på väg till tunnelbanan för att åka till stan när hon hörde explosionen i Vårby gårds centrum.

– Folk sprang, man trodde det var en terrorattack. Först kom explosionen, sedan hörde jag skrik. Jag fick panik, säger hon.

Hon kunde inte se platsen där det hände men mötte en ung kille som kom därifrån.

– Han skakade i hela kroppen när han berättade vad han sett: två personer som kom med sina cyklar, att mannen böjde sig fram och plockade upp ett föremål som låg på marken – som då exploderade, säger hon.

Polisen var snabbt på plats

Johnny Felix, 51, var på ett gym som ligger ett trettiotal meter från gångvägen där explosionen inträffade.

En annan person på gymmet skrek att det var en självmordsbombare ute på torget.

– Jag trodde först att det var ett skämt, sen tittade jag ut och såg att två personer låg på marken. Intill låg en stor ryggsäck och deras cyklar, säger han.

Johnny Felix berättar att en polispatrull kom väldigt snabbt till platsen.

Han såg att den skadade mannens ena hand var i luften men sänktes långsamt ner.

– En poliskvinna gick fram till honom, böjde sig över honom men ryggade tillbaka och backade.

”Jag var chockad”

Han berättar att ännu en polisbil kom till platsen och att dessa placerades på båda sidorna av de två skadade personerna.

– Det tog cirka 20–25 minuter innan de flyttade honom därifrån och påbörjade hjärt- och lungräddningen, säger Johnny Felix.

Tunnelbanan stängdes av och Cristina Cruz tog en buss till stan.

– Busschauffören frågade om det var terrorattack. Jag var chockad, jag har bott i Vårby gård i 33 år och här har det aldrig hänt något. Det är så hemskt, säger hon.

Polisens avspärrning har nu hävts och teknikerna har genomfört en undersökning av platsen. Händelsen har rubricerats som mord och allmänfarlig ödeläggelse.

– Inget genombrott vad gäller gripande, förundersökningen pågår. Nu väntar vi på att se vad den tekniska undersökningen ger för resultat, säger Lars Byström, pressansvarig vid polisen i Stockholm

Följ ämnen i artikeln