Nu ska Krister Petersson lösa Palmemordet

”Vi ska få ett svar på frågorna vem, varför och hur, det är min ambition”

Sedan den 1 februari leder Krister Petersson utredningen av mordet på Olof Palme.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Sedan den 1 februari leder Krister Petersson utredningen av mordet på Olof Palme.
KRIM

Det är 31 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme blev mördad.

Den tidigare huvudmisstänkte Christer Pettersson friades – men det kanske ändå kommer att visa sig att det var han.

– Det finns ett antal uppslag att arbeta med, säger chefsåklagare Krister Petersson, som nu tillträtt som ny förundersökningsledare.

Krister Petersson har varit med och utrett några av de största mordfallen vi haft de senaste decennierna. Redan som aspirant 1991 kastades han in utredningen mot Lasermannen.

Han var även med och klarade upp mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003.

Den 1 februari tog han över ledarskapet för Palmeutredningen som kallats världens största mordutredning.

Är det inte ett nästintill hopplöst uppdrag?

– Jag inser ju att det är en ganska kraftig uppförsbacke. Men det har ju varit ett antal kommissioner som tittat på den här utredningen och jag vill beta av de sakerna där man pekat på konstigheter eller där vi inte har gått tillräckligt djupt – så att vi kan säga att ”här har vi gjort så mycket man kan”. Och så får vi se om det kan leda fram till att vi hittar mördaren.

Hur bedömer du möjligheterna att lösa mordet nu efter 31 år?

– Frågan är om jag kan ställa någon till svars för det. Om man tänker sig att man har en gärningsman i medelåldern när det sker, och det har gått 30 år sedan dess, då finns det ju risk att den personen har gått ur tiden. Men att vi ska få ett svar på frågorna vem, varför och hur, det är min ambition.

Vilka avgörande bevis ser du att ni skulle kunna hitta?

– En sak är att hitta ett vapen som vi kan matcha mot kulan. Enbart vapnet leder oss kanske inte till en mördare. Men genom att få veta vilket vapen det var så kan det i alla fall ge oss ett antal nya trådar att dra i.

Hur tänker du kring att ingen vågat komma fram trots att det finns en belöning på 50 miljoner?

– Antingen har man varit sammansluten i något gäng som är bundet av en väldigt hård tystnadsplikt. Eller att man är en figur som i bekantskapskretsen utövar ett sådant inflytande att man inte vågar stöta sig med honom. Eller att det helt enkelt varit en ensamvarg. Jag har inte låst fast mig vid någon teori ännu.

Din företrädare Kerstin Skarp jobbade med utredningen i 20 år. Hur länge kommer du hålla på?

– Jag går i pension 2026, om jag går när jag är 65. Så halva tiden som Kerstin hade det. Allt under förutsättning att vi inte kan ställa någon inför rätta innan dess. Jag räknar med att jobba med det en dag per vecka.

Christer Pettersson var misstänkt för Palmemordet.
Foto: URBAN ANDERSSON
Christer Pettersson var misstänkt för Palmemordet.

Är det många som skojar med dig på grund av att du heter nästan likadant som Christer Pettersson?

– Ja, det är det! Jag var notarie på Stockholms tingsrätt i samband med att han greps. Och efter det var jag väldigt noga med att uttala mitt namn som det faktiskt ska uttalas: Peter-son. Det är väl ingenting som jag går och skrattar åt. Men det är ett sammanträffande och jag kan förstå att folk tycker att det är lite kul.

Krister Petersson berättar om ett annat sammanträffande, när han var åklagare i Sollentuna, där Christer Pettersson bodde.

– En dag när jag väntade på pendeltåget kom han plötsligt och satte sig bredvid mig. Han kände inte igen mig. Men då tänkte jag att det var ju synd att det inte fanns någon fotograf i närheten, att det hade kunnat bli något roligt.

Mordplatsen på Sveavägen.
Foto: TT
Mordplatsen på Sveavägen.

Hur fick du själv beskedet att Sveriges statsminister var mördad?

– Jag hade satt på radion för jag brukade börja lördagarna med att höra på Ring så spelar vi. Men den här lördagsmorgonen var det sorgemusik. Sedan i första nyhetssändningen fick jag höra det.

Minns du hur du reagerade?

– Ja, man hade svårt att begripa att det hade hänt i Sverige. Så jag var ganska dyster och funderade en hel del under den dagen. Jag hade ju ingen personlig relation med Olof Palme men det var ett dåd som man inte hade förväntat sig här.

Vad är det för typ av gärningsman som har begått mordet?

– En konspiration är väldig svår att hålla tyst om. Är fler än två personer inblandade är det inte en hemlighet särskilt länge. Sedan har vi en man som Christer Pettersson som inte var en så sofistikerad förbrytare, som man kanske kunde förvänta sig skulle mörda en statsminister. Men den argumenteringen köper jag inte, att en utslagen eller missbrukare inte kan göra sådana saker. Det kan de visst!

"Vi har ett antal uppslag som vi arbetar efter”, säger Krister Petersson.
Foto: Magnus Wennman /
"Vi har ett antal uppslag som vi arbetar efter”, säger Krister Petersson.

Betyder det att du har en känsla av att det snarare är en ensam gärningsman än en konspiration?

– Det är så mycket som skulle vara svårt för en gärningsman att planera och räkna ut i förväg. Makarna Palme åker tunnelbana till biografen men gör inte detsamma tillbaka. Trots att det är kallt ute tar man inte taxi. Istället går man Sveavägen. Om man skulle gått hem kanske man gått in Drottninggatan. Och så vidare. Bara det leder mig till tanken att det måste ha varit en ganska stor mängd personer inblandade om man skulle vara beredd på olika alternativ. Det ställer krav på en väldigt stark organisation där man är mer rädd att svika den än att prata och tjäna en massa miljoner. Det är inte omöjligt, men då får vi se om vi hittar spår efter det också.

Christer Pettersson är ju friad, och Högsta domstolen sa nej när dina företrädare begärde resning mot honom. Betyder det att man inte kan kolla honom vidare?

– Det kan man göra! Kommer det in information som pekar mot honom finns det möjlighet att agera utifrån det. Men någon förundersökning kan ju inte drivas mot honom, han är ju död.

Men ert arbete kan leda till att ni skalar bort allt annat så att Christer Pettersson träder fram?

– Javisst, den möjligheten finns ju, det är alldeles klart.

Vilket är huvudspåret i dag?

– Jag kan varken bekräfta eller dementera begreppet huvudspår, vi har ett antal uppslag som vi arbetar efter. Men vilka de är går jag inte in på just nu.

Om Palme-mordet hade skett i dag, vad hade gjorts annorlunda jämfört med då, 1986?

– Man skulle inte frångått den vanliga utredningsrutinen inom polisen, utan man skulle ha det beprövade sättet att arbeta på, jobbat efter det som kallas mordbibeln. Större vikt och noggrannhet hade lagts vid det tekniska, man hade spärrat av ett större område. Det viktiga är att de polisiära kuggarna börjar gå i varann, som det var i Anna Lindh-ärendet. Man har folk som är vana och vet vad de håller på med, man sitter inte och kastar fram hypoteser eller teorier omedelbart som alla börjar springa efter. Utan man samlar in fakta först och ser vart de leder någonstans.

FAKTA

Lever med fru och katt

Namn: Krister Petersson

Ålder: 55 år

Bor: Stockholm

Familj: Fru och katt

Inkomst: 69 300 kr i månaden

Bakgrund: Chefsåklagare internationella åklagarkammaren Stockholm, åklagare sedan 1991.

Aktuell: Ny förundersökningsledare i Palmeutredningen från 1 februari 2017.

FAKTA

Min dag – med Krister Petersson

06:05 Uppstigning. Min kvalitetstid på dagen. Ser till att katten får mat och har sedan lite ”konversation” med honom. Kollar tidningarna på nätet och försöker få lite senaste nytt från USA via CNN på tv.

07:00 Buss till jobbet. Då hinner jag ögna tidning i pappersformat.

08:00 Går igenom gårdagens sena mejl på jobbdatorn. Går igenom ett svar på en rättshjälpsframställning från ett asiatiskt land och påbörjar en ny rättshjälpsansökan till England. Engelsmännen är noggranna, så det blir lite extra koll från min sida. En del handlingar har också kommit in som måste hanteras i Palmeärendet.

09:30 Det är mötesdag i dag. Först går vi tillsammans med utredare igenom utredningsläget i Sudan-ärendet, sedan har jag en ”mastodontsittning” med mina kollegor i Silverpilen (ett människorovs- och mordärende i Gävle). Vi slipar formuleringar och försöker avgöra vilken bevisning som skall åberopas. Jobbigt, men oerhört nyttigt.

17:00 Måste hasta hemåt. Jag har lovat katten att köpa mat åt honom (han är lite kräsen) och sedan vill jag hinna se cupmatchen från Tyskland mellan Hamburg och mitt favoritlag FC Köln på tv:n.

20:00 Fixar lite att äta. Inga kulinariska höjdare, men mätt blev jag. Tid för lite telefonsamtal med frun som är på tjänsteresa. Slötittar lite på tv, gör rent kattlådan och sedan bär det av till sängs. Orkar bara läsa en kort stund innan jag släcker lampan klockan 23:00.