Fyra gripna för skottlossning: ”Knackade på dörren efteråt”

Polisen: Har anammat kulturen från storstäderna

Publicerad 2023-02-07

Polisen på plats i Strängnäs i natt.

Två personer befann sig i lägenheten som besköts i Strängnäs i natt.

Strax efter att skotten föll ska någon ha knackat på dörren till lägenheten, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det här är del av spridningen av det grova skjutvåldet från storstäderna, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.

Sent på måndagskvällen larmades polis till Åkers Styckebruk i Strängnäs kommun. Flera inringare hade då slagit larm om en misstänkt skottlossning.

Enligt Aftonbladets uppgifter kunde vittnen se två svartklädda personer springa från platsen strax efter skottlossningen.

På platsen hade någon skjutit in genom en fönsterruta till en lägenhet i ett flerfamiljshus, där två personer befann sig. Ingen i lägenheten ska ha kommit till allvarlig fysiska skada, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det hördes 7–8 smällar och sannolikt fler än 3 skott har gått in i lägenheten. Det finns ingen känd hotbild mot personerna i lägenheten, säger Christoffer Bohman under en pressträff på tisdagen.

Polisen vet i nuläget inte vilken typ av vapen som gärningsmännen använde sig av.

– Men det finns ingenting i nuläget som talar för att det är automatvapen, säger Christoffer Bohman.

”Anammar kultur från storstäder”

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska någon kort efter skottlossningen ha knackat på dörren till den beskjutna lägenheten.

Knappt två timmar efter skjutningen kunde fyra misstänkta personer gripas, efter att en polispatrull fattat misstankar mot kvartetten som lämnat en trasig bil omkring en mil från brottsplatsen. Enligt vad Aftonbladet erfar handlar det om en hyrbil som en av de misstänkta personerna hyrt.

– Det var ganska odramatiska gripanden. Ingen fotjakt eller biljakt. Bilen har tagits i beslag av den enkla anledningen att vi tror att den varit på platsen, säger Christoffer Bohman.

De fyra personerna, tre män i tjugoårsåldern och en pojke i övre tonåren, kunde senare anhållas. De misstänks för försök till mord och grovt vapenbrott.

De fyra är kända av polisen sedan tidigare. Det som sticker ut är att två av de misstänkta har åtalats för att under 2021 ha frihetsberövat och sedan med vapen och tillhyggen hotat en person för att tilltvinga sig pengar.

– Det här är lokala förmågor. Vi ser ingen koppling till de grova våldsdåden i de större städerna, men det är lokala aktörer som anammat kulturen från storstäderna. Med det grova skjutvåldet. Vi ser också att det även här är yngre personer som är inblandade.

Intresserar sig för explosioner

Under sommaren 2021 inträffade två explosioner som är av intresse för polisen, en i Åkers Styckebruk och en i Strängnäs.

– Vi kan bekräfta att vi tittar på de händelserna, men också andra grova våldsbrott. Det är för att se om det finns kopplingar, säger Christoffer Bohman.

Intresset för händelserna baseras inte enbart på att det är grova våldsbrott, men polisen vill inte gå in närmare på hur intresset ser ut.

Från polisens håll utesluter man inte att fler personer kan komma att gripas och man hoppas på att få in tips från allmänhet för att komma vidare i utredningen.

– Förutom att tipsa på nätet får man också gärna komma fram till oss, då vi har förstärkt närvaro i Åkers styckebruk, säger Camilla Helgesson, vikarierande biträdande lokalpolisområdeschef som också medverkade på pressträffen.