Emelie, 18, om supportervåldet som tog hennes pappa

Uppdaterad 2016-02-25 | Publicerad 2016-02-24

Emelie Isaksson, 18, förlorade sin pappa på grund av supportervåldet.

Nu berättar hon i Brottscentralen om sorgen efter sin pappa Stefan ”Myggan” Isaksson – och kampen mot supportervåldet.

– Det är absurt att någon ska behöva mista livet för att gå på fotboll, säger Emelie Isaksson till Brottscentralen.

Den 30 mars 2014 satt då 16-åriga Emelie hemma, i Upplands Väsby, i soffan och pluggade. Hon är ett inbitet Djurgårds-fan och följde samtidigt uppladdningen inför den allsvenskapremiären på bortaplan mot Helsingborgs IF. Hon läste flera uppdateringar om bråk och oroligheter. Någon som hade misshandlats. Matchen som avbröts. En man som avlidit.

Hon visste inte att hennes pappa, också Djurgårdare, Stefan Isaksson var på plats i Helsingborg.

”Fick en magkänsla”

– Jag visste inte att min pappa var där, men ändå så fick jag magkänslan att något inte stämde. Jag bodde hos mamma den veckan och skulle till pappa dagen efter, på måndagen. Men så blev det inte, säger Emelie Isaksson, i en lång tv-intervju med kriminalprogrammet Brottscentralen.

Men hennes mamma kommer hem, tillsammans med pappas kollega och en väninna, och Emelie förstår utan att någon av dem säger ett enda ord.

– Det blir svart, jag bara skrek. Jag kunde inte gråta.

Livslång sorg

Stefan Isaksson blev slagen, föll ihop och avled. Den 29-årige man som utdelade slaget erkände misshandel. Hovrätten skärpte tingsrättens straff med två månader, och han dömdes till tio månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död.

En pinne i våldsstatistiken, för Emelie och hennes syskon innebär det en livslång sorg.

Kritisk mot supportervåldet

Hon vill att de som slåss och bråkar i fotbollens namn ska förstå - ett slag kan döda. Hon startade en blogg för att nå ut till alla våldsverkare, för att kunna kritisera supportervåldet och för att få dem att förstå vad det innebär att förlora en förälder.

– Jag har sett så otroligt mycket framemot studenten, nu känns det mest bara jobbigt. Jag vet att pappa hade fixat festen, nu kommer han inte vara där med mig.

”Fotboll är kärlek”

– Det är inte okej det de gör. Det är absurt att man kan gå bort när man ska kolla på en match, helt sjukt. Fotboll är en sport, och jag om någon vet hur mycket man kan älska ett lag. Men jag går inte till en match för att hata eller slåss. Jag går dit för kärleken, och jag kan inte förstå att alla andra inte gör det också, säger Emelie Isaksson till Brottscentralen.

Följ ämnen i artikeln