Södertäljeligan – så gick det sen för ledarna

Bilder från polisens förundersökning av dubbelmordet i Ronna där maskerade män beväpnade med automatvapen och pistol sköt ihjäl bröderna Moussa på en spelklubb.
KRIM

De har gått till historien som ett av Sveriges mest hänsynslösa, kriminella gäng genom tiderna.

Södertäljeligans medlemmar har kopplats till kokainsmuggling för nära en miljard kronor och legat bakom flera, kallblodiga mord.

Så här gick det sedan – för huvudpersonerna i ligan.

Den 17 juli 2011 hittades 258 kilo kokain i ett fraktskepp från Venezuela av tullen i Dunkerque i Frankrike.

Renhetsgraden på kokainet var 76 procent, och det uppskattades ha ett värde på svindlande 900 miljoner kronor.

Den franska polisen pekade ut svensken Bülent Aslanoglu, 37, som hjärnan bakom den planerade jättesmugglingen. Aslanoglu blev en internationellt jagad man och kunde gripas i Spanien i mars 2013.

Han var vid det laget välkänd av polisen även i vårt land – som ”Gudfadern” för ett av svensk kriminalhistorias mest ökända gäng.

Inbrott och beställningsjobb

Polisen uppskattade att den så kallade Södertäljeligan – eller Södertäljenätverket som den också har kallats – bestod av närmare 100 medlemmar när den var som störst.

De sysslade med inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, kokainhandel, utpressning och beskyddaravgift för krogar och beställningsjobb som att bränna bilar för försäkringspengar.

Ligan hade som mål att ta över narkotikahandeln och den illegala spelverksamheten i Södertälje, och för att göra detta ville de eliminera alla konkurrenter i stadens undre värld.

Mördade sina rivaler

De var ovanligt hänsynslösa: 2009 mördade de en man med anknytning till deras rivaler – mc-klubben Bandidos supportergrupp X-team – på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.

Eddie och Yaacoub Moussa blev mördade.

Året därpå låg ligan bakom två ytterligare mord, då Yaacoub Moussa, 40, och Eddie Moussa, 26 – som båda var bröder till X-teams ledare Danny Moussa – sköts ihjäl på samma spelklubb av två maskerade män som var beväpnade med automatkarbin och pistol.

Mannen som tog över efter Bülent Aslanoglus som ledare för Södertäljeligan – Bernard Khouri – dömdes senare mot sitt nekande till livstids fängelse för att ha beordrat de tre morden.

Sexton personer fick fängelse

2012 dömdes totalt 18 personer av Södertälje tingsrätt efter en polisutredning som tog flera år och är en av de största och dyraste i svensk historia: förundersökningen var 22 000 sidor lång och uppemot 150 000 telefonsamtal avlyssnades.

16 personer dömdes till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid; två ungdomar fick sluten ungdomsvård.

Fem år senare är flera av de som dömdes till kortare straff frigivna. Men ligans främsta ledare sitter kvar bakom lås och bom – och nätverket de en gång ledde är slaget i spillror.

Nytt nätverk under konstruktion

Därmed inte sagt att organiserad kriminalitet helt har upphört i Södertälje med omnejd:

– Just det nätverket finns inte kvar, däremot finns det ett antal personer som nu har muckat och även andra personer som försöker bygga upp ett nytt kriminellt nätverk, säger Gunnar Appelgren, insatsledare vid Stockholmspolisen.

– En del av de som ingick i det så kallade Södertäljenätverket – eller det Syrianska nätverket, det har kallats många olika saker – är fortsatt aktivt kriminella. Andra har lagt det bakom sig, fortsätter han.

Södertäljeligans huvudpersoner – så gick det sen

Bernard ”Berno” Khouri har varnats flera gånger för misskötsamhet i fängelset.
FAKTA

Bernard ”Berno” Khouri, 36, sitter på Kumla

Dömd till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord. Tog över Södertäljeligan efter Bülent Aslanoglu.

Bernard Khouri avtjänar just nu sitt livstidsstraff på Kumlaanstaltens så kallade ”Fenixavdelning” – ett slags fängelse inom fängelset som idag finns på anstalterna Hall, Kumla och Saltvik och är till för särskilda högriskfångar.

I sitt beslut att placera Khouri på en säkerhetsavdelning skrev Kriminalvården följande i februari 2015:

”Av riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning bedöms vara hög. Av särskild vikt gällande risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms Bernard Khouris ledande roll i ett kriminellt nätverk, den aktuella brottslighetens omfattning och allvarlighetsgrad med tillhörande resurser samt att han tidigare direktavvikit från anstalt”.

Men Bernard Khouri är missnöjd över att behöva sitta isolerad på en Fenixavdelning. I ett brev till Justitieombudsmannen (JO) som skickades i december i fjol klagade Khouri – tillsammans med en annan fånge – på förhållandena i Kumlas säkerhetsavdelning samt kriminalvårdens placeringsbeslut:

”Vi sitter sedan cirka ett år tillbaka med varandra på avdelning C, på Fenix i Kumla. Vi har under större delen av vår placering vistats två intagna på avdelningen. Detta räknas som avskildhet, och bryter mot lagstiftning som kriminalvårdens egna lagar och beslut”, skriver Khouri och hans medfånge bland annat.

Khouris protester har dock inte fått någon effekt, och inne i fängelset har han gjort sig skyldig till flera olika fall av olydnad och misskötsel.

Aftonbladet har tagit del av Kriminalvårdens utredningar kring en mängd incidenter rörande Bernard Khouri och hans beteende innanför Kumlaanstaltens murar. Han har varnats flera gånger, bland annat för att ha sparkat sönder ett dörrbleck inne i sin cell, för att ha vägrat att lämna drogprov och för att vid flera tillfällen ha hotat och förolämpat personalen på anstalten.

Vid ett tillfälle ska han ha sagt till en personal att denne kan ”gå och hänga sig”, samt hotat att köra ner en köttbit ”i halsen” på en kvinnlig medlem av personalen. Vid ett annat tillfälle ska han ha sagt ”ni är horor hela bunten” till personalen.

Att Bernard Khouri har varnats flera gånger kan få konsekvenser för hans eventuella, framtida frigivning:

”Bernard Khouri informeras om att vad som framkommit i ärendet kan ligga till grund för frågan om omvandling av livstidsstraff till tidsbestämt straff”, skriver Kriminalvården i ett av besluten om att låta varna honom.

Foto: PRIVAT
Bülent Aslanoglu har suttit bakom galler i Frankrike i över tre år.
FAKTA

Bülent Aslanoglu, 42, sitter i fängelse i Frankrike

”Gudfadern” för Södertäljeligan greps i en lägenhet i Marbella vid den spanska kusten på våren 2013, och dömdes i februari 2017 till tolv års fängelse i Frankrike för att ha varit delaktig i insmuggling av ett parti på över 200 kilo kokain till Dunkerque i Frankrike.

Aslanoglu har varit en tung kriminell i över tjugo år; i början av 00-talet avtjänade han drygt 3 år – delvis på Kumlaanstalten – för bland annat utpressning, kidnappning och vapenbrott.

– Efter att han släpptes fri blev han ganska snabbt internationell och var ofta utomlands. Det gjorde att Bernard Khouri tog över ”platschefsbegreppet” hemma i Södertälje, även om hade kontakt. Under Khouri ökade våldsamheterna, vilket Aslanoglu inte tyckte om, säger Gunnar Appelgren, insatsledare vid Stockholmspolisen.

– Kokainsmugglingen var egentligen inte kopplat till Södertäljenätverket. Det är möjligt att en del av kokainet hade kommit hit förr eller senare, men det var en fristående sak, fortsätter han.

Att han blev ledare för Södertäljeligan var, enligt Bülent Aslanoglu själv, mest en slump:

– Man har spelat som ett fotbollslag. Vissa är backar, vissa spelar försvar och vissa spelar forwards. Jag kanske fick en roll som var mer än vad jag ville. Jag var inte så mycket för våld för jag ville inte väcka polisens uppmärksamhet, sa Aslanoglu från häktet i Frankrike till Expressen 2014.

I samma intervju hävdar han att han är helt oskyldig till anklagelserna om att ha varit delaktig i kokainsmuggling:

– Svensk polis gör allt för att sätta dit mig. Den franske domaren har två utpekade huvudmän från Venezuela för knarkmålet, och ”tjallaren” i målet påstår att jag inte har något med knarkbåten att göra. Men det är ändå jag som får bära hundhuvudet, säger han.

När Djurgårdens IF nyligen utsåg Bülent Aslanoglus bror – Özcan Melkemichel – till tränare för sitt fotbollslag var det ofrånkomligt att Melkemichel fick frågor om sin ökände familjemedlem:

– Vi har inte haft kontakt på väldigt länge. Han har valt en väg och det har ingenting med mig och min familj att göra. Det är viktigt att ni också vågar ställa de frågorna för jag kan inte styra över honom. Jag har försökt på alla sätt och vis men det är som det är, sa Özcan Melkemichel till den samlade pressen.

Abraham Aho sitter av ett tolvårigt straff för bland annat mord.
FAKTA

Abraham Aho, 25, sitter på Kumla

Dömdes 2014 till tolv års fängelse för mord, medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, människorov samt olaga tvång. Dömdes mot sitt nekande för mordet på Mohaned Ali, 25, den 23 december 2009 på kafé Oasen i Ronna.

Mordet på Ali, som var medlem i mc-gänget Bandidos X-team i Södertälje, gjorde att gängkriget mellan X-team och Södertäljeligan eskalerade.

Är kusin till Bernard Khouri, och precis som han avtjänar Aho sitt straff på en av Kumlaanstaltens så kallade Fenix-avdelningar. I sitt beslut att låta placera honom där skrev Kriminalvården bland annat följande i februari 2015:

”Brottsligheten har varit organiserad och Abraham Aho har ingått i ett kriminellt nätverk. (…) När det gäller risken för rymning eller fritagning har särskild vikt lagts vid Abraham Ahos antisociala attityder samt hans tillhörighet och position i kriminellt nätverk i kombination med strafftidens längd. (…) Under vistelse i häkte i nu aktuellt mål har Abraham Aho vid flera tillfällen misskött sig, bland annat genom skadegörelse i form av klotter samt genom hot om våld mot personal. Han har nonchalerat personals anvisningar och uppträtt aggressivt såväl verbalt som fysiskt genom att försöka sparka en kriminalvårdare”.

I mars i år varnades Abraham Aho av Kriminalvården, efter att ha vägrat att lämna ett drogprov inne i fängelset:

”Abraham Aho informeras om att vad som framkommit i utredningen senare kan ligga till grund för bedömning av frågan om uppskjuten villkorlig frigivning”, skriver Kriminalvården i beslutet om att låta varna honom.

Den 26-årige mannen försöker i dag sköta sig och skaffa jobb.
FAKTA

26-åringen är en fri man i dag

Den i dag 26-årige mannen dömdes till åtta års fängelse för människorov och medhjälp till mord samt medhjälp till försök till mord.

Idag är han en fri man:

– Han har avtjänat sitt straff och bor i Södertälje. Jag vet att han har haft arbete, han ringer mig någon gång ibland. Han försöker sköta sig och leva ett bra liv, säger mannens advokat Nils Uggla.

– Han släpptes fri i mars, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, fortsätter advokaten.

Nils Uggla företrädde även en annan man som dömdes till ett kortare fängelsestraff – ett år – i Södertäljemålet. Även denna man är idag på fri fot:

– Han är gift, har barn och ett fast arbete, säger Nils Uggla.