Maskeradligans ledare prejades av polis: Amfetamin i bilen

Genomförde brutalt rån i samma rondell – för 37 år sedan

Uppdaterad 2023-09-22 | Publicerad 2023-09-21

66-årige Mats Rimdahl, tidigare ledare för ökända Maskeradligan, prejades av polis efter en dramatisk biljakt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Rimdahl brottades ner i samma rondell där han och ligan rånade en värdetransport på 3,6 miljoner kronor – för 37 år sedan.

Han är nu anhållen misstänkt för flera brott.

Vid en poliskontroll i södra Stockholm i går kväll vägrade en bilförare att stanna, vilket ledde till en dramatisk jakt där både civila polisbilar och mc-förare deltog.

Vid en rondell i Enskede tog jakten slut när bilföraren prejades och tvingades stanna. Flera poliser strömmade till och tvingade ut och ner föraren på marken.

Den 66-åriga mannen var enligt Aftonbladets uppgifter ingen mindre än Mats Rimdahl, tidigare ledare för den ökända Maskeradligan som härjade under 80- och 90-talet. Utklädda till poliser genomförde ligan en rad spektakulära rån.

Rimdahl, som numera kallar sig Matthew Eriksson, dömdes till slut till fängelse för sju rån. 1996 blev han åter en fri man, men återföll senare i brott.

2004: Här filmas Mats Rimdal när han försöker ta ut pengar. Med hjälp av falska id-kort lyckades han och en medbrottsling svindla till sig över 100 000 kronor.

Förklädde sig till polis

2013 dömdes han till flera års fängelse efter att ha varit inblandad i en narkotikahärva.

Även den gången hade han försökt att gå under radarn genom att förklä sig till polis. När han greps satt han i en bil med tonade rutor, blåljus och flera antenner. Den såg ut som en civil polisbil.

Rimdahl själv bar falsk polislegitimation, visserligen med bild på sig själv men med samma namn som en kommissarie på dåvarande Rikspolisstyrelsen.

Rimdahl under rättegången i Stockholms tingsrätt 2013.

2020 greps Rimdahl misstänkt för förberedelse till rån och grovt vapenbrott. Även den gången hittades en falsk polislegitimation, utöver rånarluvor och elchockvapen.

Hade mer amfetamin hemma

Vid gårdagens gripande hittade polisen kilovis med amfetamin i bilen.

Efteråt kunde polisen hitta ytterligare ett antal kilo amfetamin vid en husrannsakan i hans bostad.

Gammalt passfoto på Mats Rimdahl.

Rimdahl är nu anhållen misstänkt för drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik, uppger polisen för Aftonbladet. I utredningsarbetet som gjorts efter gripandet har han också blivit misstänkt för grovt narkotikabrott.

Aftonbladet har sökt åklagaren i fallet utan framgång.

Tillbaka på brottsplatsen

På onsdagskvällen tog jakten slut vid Svedmyraplan i Enskede.

Vid samma rondell begick maskeradligan ett av sina rån 1986, då man slog till mot en värdetransport.

Ligan var utklädda till poliser och man övermannade och tårgassprejade väktarna i bilen. Rånarna försvann med 3,6 miljoner kronor.