Så blev han självmordsbombare

Publicerad 2015-12-11

Taimour Abdulwahabs familj flydde från Bagdad och hamnade i Tranås.

Efter en resa till England kom han tillbaka till Sverige – radikaliserad och förbannad.

Den 11 december 2010 sprängde han sig själv till döds mitt i centrala Stockholm.

Här är historien om Sveriges förste islamistiske självmordsbombare.

Taimour Abdulwahab beskrevs som en populär kille som spelade basket, gick hem hos tjejerna och tyckte mycket om att vara med sin familj, enligt vänner.

En kvinna som gick i samma klass i småländska Tranås beskriver honom så här:

– Gud vad trevlig han var: glad, lättsam, inga konstigheter. Jag märkte aldrig att det skulle vara något konstigt med honom.

Efter gymnasiet ville Taimour bli sjukgymnast. Han sökte och kom in på universitetet i Luton och flyttade till England 2001.

En gammal vän har tidigare sagt:

– Vi tappade kontakten när han flyttade till England, men jag har hört att han senare blev mer och mer religiös.

Gifte sig

2004 tog Taimour Abdulwahab tog examen från universitetet i Bedfordshire och samma år gifte han sig med den svenska medborgaren Mina Thwany som han lärt känna under studietiden. 2007 fick paret sitt första barn, en dotter. Två år senare kom ytterligare en flicka, och bara ett par månader före självmordsattentatet fick de ytterligare ett barn, en son.

Under tiden i Luton radikaliserades Taimour Abdulwahab. Han, som tidigare inte uppfattats som "speciellt religiös”, beskrevs nu som mer och mer fundamentalistisk i sin tro.

Reste till Jordanien

Taimour Abdulwahab gjorde, enligt en egen ljudinspelning, flera resor till Mellanöstern, bland annat till Jordanien, och det har spekulerats i om han där fick "terroristutbildning".

– Jag åkte dit för jihad, skrev han i det meddelande han skickade till bland annat Säpo dagen för attentatet i Stockholm.

2007 ansågs han ha en "förvriden uppfattning" om islam av moskén i Luton.

– Han ansåg att regeringar i väst inte hade någon rätt att vara i Irak och Afghanistan och propagerade för att vi skulle ta saken i egna händer, har moskéns talesman Qadeer Baksh berättat för Aftonbladet.

– Men jag trodde aldrig han skulle ta till så våldsamma metoder.

När han konfronterades med sina åsikter ska han ha stormat ut från moskén och inte återvänt.

Sökte ytterligare hustru

Ett annat tecken på Taimours alltmer extrema religiösa livsstil är den kontaktannons som han lade upp på internet innan hans tredje barn föddes. På en dejtingsajt för muslimer sökte han en andra hustru:

”Jag är gift sedan 2004 och har två flickor. Jag vill gifta mig igen och skulle gärna vilja ha en stor familj. Min fru har gått med på detta. Jag letar efter en praktiserande muslim, sunni, som älskar barn och vill tillfredsställa Allah framför mig....) I framtiden vill jag flytta till ett arabiskt land och slå mig ner där”.

Återvände till Sverige

I mitten på november 2010 återvände han till Tranås, för att hälsa på anhöriga.

Fyra veckor senare satte han sig i den Audi han köpt, och körde mot Stockholm.

Han tänder eld på bilen, i vilken han lagt fyra bensindunkar samt gasoltuber.

Med bomben i ryggsäcken promenerar han längs gågatan.

Han går 260 meter.

Sedan svänger han in på Bryggaregatan. Då smäller det.