Edvin dömdes för dubbelmordet i Mantorp – överklagar

Publicerad 2018-05-29

Edvin, 24, dömdes till livstids fängelse för morden på Ann-Christine och Tor Lekander.

Själv menar han att han blivit oskyldigt dömd – och överklagar nu domen.

Edvin menar att tre saker talar för hans oskuld.

Förra sommaren hittades 62-åriga Ann-Christine Lekander och 70-årige Tor Lekander brutalt mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland.

Polisen inledde genast jakten efter gärningsmannen – som skulle pågå i 96 dagar. Det mördade paret hade bland annat tejpats med två typer av tejp: en eltejp och en 50 millimeter bred silvertejp. Och det var tack vare tejpfynden man lyckades identifiera personer som gjort det speciella kombinationsköpet och hitta gärningsmannen.

Det visade sig vara den 24-årige småbarnspappan Edvin. Polisen dna-topsade mannen och lyckades på det viset knyta honom till brottsplatsen.

Själv har Edvin nekat till mordet – även om han medgett att han tejpat paret och sedan tagit ut 15 000 kronor från deras bankkonto.

Den 9 maj beslutade Linköpings tingsrätt att Edvin skulle dömas till livstids fängelse för morden och rätten menade att han visat:

”Särskild hänsynslöshet och råhet, samt har morden en karaktär av ren avrättning”.

I förhör berättade Edvin hur han tidigare fantiserat om att döda och skada människor – något som åklagaren menade låg bakom den slumpmässiga attacken på det äldre paret.

– Jag ville mörda människor, jag ville döda folk. Alla skulle dö. Allting gjorde mig arg, jag var arg hela tiden. Så jag, som ett, min hjärnas sätt att hantera det var att jag planerade saker. Jag planerade morden in i minsta lilla detalj, säger Edvin i ett polisförhör om sina tidigare fantasier.

Överklagar livstidsdom

Nu har Edvin via sin försvarsadvokat överklagat domen. Han yrkar på att hovrätten ogillar mordåtalen och att hovrätten i alla fall ger honom ett tidsbestämt straff.

Enligt överklagan finns det rimligt tvivel om Edvins skuld ”bestående i huvudsak tre delar”. De menar att det säkrats fingerspår på en rad föremål på eller i nära anslutning till brottsplatsen som inte kunnat knytas till någon viss person:

”Det kan därför inte uteslutas att det är fråga om en och samma person som avsatt fingerspåren. Spåren har säkrats på föremål som kan ha direkt samband med morden”.

Försvaret: kan ha varit fler

Försvarsadvokaten tar också upp dödstidpunkten och menar att den skulle ha kunnat inträffat när Edvin lämnat huset: ”Det kan i vart fall inte uteslutas”, enligt överklagan.

Man menar också att det kan ha funnits fler gärningsmän: ”Tillvägagångssättet som sådant ger anledning att tro att det har varit fråga om fler än en gärningsman”.

ANNONS