Eva Engberg sparkades ihjäl – nu döms mördaren till fängelse

avJohanna Rapp

KRIM

Mordet på Eva Engberg, 60, beskrivs som brutalt och hänsynslöst.

Efter mordet har mördaren trätt ett halsband runt hennes hals – med nycklar till ett bankfack innehållandes ett falskt testamente som skulle gynna mördaren.

Nu döms han till 16 års fängelse.

Den 27 september förra året larmades polisen till Berghem i Umeå.

Där ligger Eva Engberg, 60, mördad vid foten av källartrappan.

De som först hittar henne har uppfattat det som att hon ligger död i gips – men det visar sig att det är mjöl som spridits ut kring den döda kroppen. Polisen misstänker att det gjorts för att dölja spår på brottsplatsen och försvåra deras arbete.

1 av 4 | Foto: Privat
Eva Engberg, 60, hittades död i hemmet.

Eva hade utsatts för kraftigt våld, blivit stampad på och sparkad.

Polisen misstänkte snart en 52-årig man, som enligt förundersökningen i flera års tid försökt pressa Eva Engberg på pengar. Personer som känt Eva Engberg vittnade om att hon uttryckt oro över hans påtryckningar.

Nu döms 52-åringen för mordet, till 16 års fängelse. Enligt tingsrätten är det bevisat att kvinnan mördats genom våld och de menar att det finns en tydlig motivbild. Dessutom har 52-åringen bundits till brottsplatsen genom bland annat dna-bevisning.

Tingsrätten menar att mordet präglats av stor brutalitet och hänsynslöshet.

52-åringen ska dessutom utvisas ur landet på livstid.

Fanns utvisningsbeslut

Redan före mordet fanns det ett utvisningsbeslut gällande 52-åringen.

I förhör har mannen berättat hur han kom till Sverige 1989 och sedan blev utvisad och fängslad och torterad i Iran innan han blev frisläppt och återvände till Sverige. Han säger i polisförhör att han återvände till Sverige 1998.

– Nej, jag får inget jobb, jag har inte uppehållstillstånd. 2005 blev jag frihetsberövad för att bli utvisad, säger han i polisförhör.

Förfalskade testamente

Två dagar innan Eva Engberg hittades mördad hade 52-åringen varit och köpt två påsar mjöl – av samma typ som hittades vid Eva – och bland annat chips och jordnötter, som också hittades i Evas hem.

Runt Eva Engbergs hals hittades dessutom ett halsband med nycklar som gick till ett bankfack – där det låg ett testamente.

Enligt testamentet ville Eva ge alla sina tillgångar till en anhörig till 52-åringen:

”Hoppas att det här hjälper dig i framtiden”, står det i dokumentet.

Men testamentet ska vara förfalskat och 52-åringen pekas ut som den som ligger bakom det förfalskade testamentet – i syfte att komma åt Eva Engbergs hus.

Enligt tingsrätten går det inte att dra någon annan slutsats än att 52-åringen trätt halsbandet kring Eva Engbergs hals efter att hon dött:

”Och att skälet till det varit att det förfalskade testamentet skulle komma i dagen med resultatet att den däri angivna arvsutfästelsen skulle falla ut, vilket skulle varit (52-åringen) till i vart fall stor indirekt nytta”, enligt domen.

Enligt Umeå tingsrätt har det inte funnits några förmildrande omständigheter:

”Utan omständigheterna i samband med brottet har i stället varit försvårande. Gärningen har karaktäriserats av oerhört stor brutalitet och hänsynslöshet och den har medfört omfattande skador hos målsäganden, och allt tyder på att händelseförloppet inte varit helt kortvarigt”.

52-åringen döms också för olaga hot, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Brott