Mordbrännare för farlig för rättegång

Uppdaterad 2016-09-28 | Publicerad 2016-09-27

Mannen misstänks ha startat sju mordbränder – på en och en halv timme.

När rättegången inleddes på måndagen var mannen inte på plats.

Han anses vara ”potentiellt” våldsam och förhören med honom hålls därför via videolänk.

Det första larmet om en lägenhetsbrand kom till räddningstjänsten 04.58 den 9 juni. Sedan ska mannen ha tänt på ytterligare lägenheter och fastigheter inom loppet av en och en halv timme.

Två personer fördes till sjukhus med lättare rökskador och en brandman skadades av en krossad fönsterruta under räddningsarbetet.

Hämndaktioner

På måndagen inleddes rättegången mot den 51-årige mannen som misstänks för fyra grova mordbränder, tre mordbränder samt tre fall av grov skadegörelse.

Bränderna ska ha varit hämndaktioner mot flera anställda på Familjebostäder i Göteborg. Mannen ska ha haft en tvist med hyresvärden och en granne. En av de drabbade är företagets vd som sagt att 51-åringen hällt bensin på hans villa och på vd:n själv.

Under första rättegångsdagen i Göteborgs tingsrätt hölls förhör med mannen samt flera av de drabbade. 51-åringen ska ha hällt in bensin genom brevinkastet i fyra lägenheter, bland annat hos sin granne.

En kvinna i 70-årsåldern beskrev i rätten om hur hon påverkats av branden i hennes lägenhet.

– Jag mår fruktansvärt dåligt. Jag har blivit misstänksam mot allt. Jag har slutit mig inom mig själv, berättade kvinnan enligt GP.

Mannen själv sade under dagens förhör att han ville skrämmas men inte skada någon.

Led av psykisk störning

Åklagaren och 51-åringens advokat hade tidigare kommit fram till att mannen inte skulle närvara i rätten under förhandlingarna då han ansågs vara för instabil.

51-åringen har erkänt de flesta av brotten. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där det slagits fast att han led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället samt vid undersökningen.

 PLUS:  Kända mordbrännare

Följ ämnen i artikeln