”Hon kommer gå till den svenska kriminalhistorien”

KRIM

▪▪ Johanna Möller – Arbogakvinnan – är skyldig till mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin man. Hon dömdes till livstids fängelse för brotten.
▪▪ Enligt Rättsmedicinalverket lider hon inte av någon allvarlig psykisk störning och kommer med all sannolikhet dömas till fängelse.

▪▪ Fallet är unikt på många sätt men påminner också om Knutbydramat.
– Hon tillhör de absolut mest ovanliga fallen och kommer gå till den svenska kriminalhistorien, säger Jenny Yourstone, forskare i kvinnors kriminalitet.

▪▪ Kvinnor som mördar hör till ovanligheterna och motivet brukar vara känslomässigt. Här är 9 fall som skakat Sverige.

Foto: HEINZ ANGERMAYR
Jenny Yourstone, forskningsledare i kriminalvården och doktor i psykologi.

Både män och kvinnor mördar, men kvinnliga mördare verkar fascinera människor lite extra. Och visst finns det skillnader. Enligt Jenny Yourstone, forskningsledare inom kriminalvården och doktor i psykologi, rör det sig vanligen om den psykosociala bakgrunden. Kvinnor har ofta en något tyngre bakgrund än män, där sexuella övergrepp inte sällan förekommit, eller en psykiskt sjuk förälder.

– Vid tiden för brottet ser det relativt lika ut vad gäller missbruk och psykiatri som ju kan vara riskfaktorer. Men det som skiljer sig åt är relationen till offret. För kvinnor handlar det ofta om nära relationer, framför allt en partner eller en före detta partner, barn eller en förälder, säger Yourstone.

Där passar Johanna Möller, Arbogakvinnan, både in – och inte.

– Hon är väl integrerad i samhället, har jobbat som socialsekreterare och kommer från en god ekonomisk bakgrund. Det rör sig dessutom om flera offer vilket är väldigt ovanligt och hon har använt sig av en medhjälpare, säger Yourstone.

Men även motivet är ovanligt. När kvinnor mördar är det oftast av känslomässiga skäl, inte på grund av pengar. Därför är Johanna Möller en unik mördare, säger Yourstone, som menar att ”sommarstugemorden” kommer gå till den svenska kriminalhistorien.

Pengar som motiv

Det är den 3 augusti 2016 som Göran Möller, 68, hittas ihjälhuggen i sin sommarstuga i närheten av Arboga. Hans fru ringer 112 efter att paret attackerats med kniv av en okänd gärningsman mitt i natten. I larmsamtalet hörs den rädda kvinnan säga ”hjälp, jag har hål i kroppen”. Enligt Vestmanlands Läns Tidning uppger hon för ambulanspersonalen att det kan vara hennes egen dotter, Johanna Möller, 42, som ligger bakom attacken. Till en början är hon själv misstänkt men kan avskrivas redan efter en vecka.

Polisen får nu också in ett tips om att Johanna Möller pratat om att mörda sina föräldrar. Tipsgivaren är anhörig till Möllers man som hittats död sommaren 2015 – vid samma sommarstuga utanför Arboga. Personen menar att ett gräl om pengar kan vara motivet.

Den 16 augusti grips Johanna Möller på Arlanda, några timmar innan planet som ska ta henne och barnen till Thailand lyfter. Även hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi, 18 år gammal, grips i närheten av flygplatsen.

Möller är utbildad socionom och driver eget företag där hon hittar placeringar åt ensamkommande flyktingbarn. Det är genom sitt jobb hon träffat Rajabi.

Hon nekar till alla anklagelser och släpps efter ett par dagar. Samtidigt går försäkringsbolaget som utrett hennes mans död ut med att de misstänker att hon redan våren 2015 försökt förgifta sin make under en utlandssemester.

1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
Göran Möller knivhöggs till döds i sin sommarstuga utanför Arboga i augusti 2016.

Maskerat mord som olycka

Nu börjar också polisen titta närmare på Möllers makes död.

Ett år tidigare har Aki Paasila, 42, drunknat på grunt vatten i Hjälmaren, kort efter att ha tecknat en livförsäkring med Johanna Möller som förmånstagare.

Enligt Möller ska han ha stannat kvar på bryggan efter en familjemiddag medan hon gick in och nattade barnen och sen somnade. Hon anmälde honom inte försvunnen förrän 12 timmar senare. Men anhöriga till mannen har uppgett att han känt sig hotad efter att paret separerat. Vänner till Möller har berättat att hon frågat flera personer om de kunde döda honom mot betalning. Sommaren 2015 inleder polisen aldrig någon förundersökning vilket försäkringsbolaget överklagar efter en egen utredning. Nere på bryggan är det nämligen dukat för en och Akis mobiltelefon ligger kvar på bordet, skriver Expressen. Båten han enligt Johanna Möller ska ha gett sig ut med hittas i vassen och verkar enligt försäkringsbolaget vara placerad där.

Pratar ut i Aftonbladet

När Aftonbladet når Möller och Rajabi efter att de släppts, menar hon att polisen helt saknar bevis vad gäller hennes pappas mord.

– Jag tycker att det är så synd att de gör så här, när de går på vad som skrivs på sociala medier. Men jag verkar vara en väldigt attraktiv person att skriva om i media, säger hon.

Men när polisen undersöker Johanna Möllers bil hittar de pappans blod på passagerarsidan. Vittnen ska dessutom ha sett en av Möllers företagsbilar vid sommarstugan den aktuella kvällen. Men nu har Möller lyckats ta sig hela vägen till Thailand. Hon och Rajabi grips dock på ett hotell i Trondheim i Norge den 31 augusti, och häktas.

I februari 2017 erkänner plötsligt Rajabi att han mördat Möllers pappa, medan hon fortsätter neka till brott. I mars begärs hon även häktad misstänkt för att ha mördat sin man Aki Paasila.

1 av 2 | Foto: MARCUS ERICSSON
Tingsrätten har funnit Johanna Möller skyldig till mord, mordförsök och anstiftan till mord.

Erkänner mordet

I april åtalas Möller och Rajabi för mordet på Möllers pappa och mordförsök på mamman. Enligt åklagaren har Möller uppmanat Rajabi att mörda hennes föräldrar, skjutsat honom till sommarstugan och räckt honom kniven.

I förhör berättar Rajabi att han väntat bakom Möllers föräldrars sovrumsdörr i 30 minuter, tills det blivit tyst. Därefter har han gått in för att börja hugga. Efter mordet och mordförsöket springer han ut till Möller som skjutsar honom därifrån.

Johanna Möller misstänks också ha försökt rikta misstankarna åt andra håll, bland annat mot en av sina söner. Dessutom misstänks hon ha mördat sin man och vilselett ett försäkringsbolag för att få ut hans livförsäkring. Åklagaren tror att hon försökt mörda maken tre gånger innan hon sommaren 2015 lyckas dränka honom, eventuellt med hjälp av någon annan.

Den nya obduktionen som genomförts efter en gravöppning visar att Paasila har för lite kiselalger i lungorna för att ha drunknat i den sjö där han hittades. Istället tror man att han dränkts i en låda på bryggan eller en barnpool, och sen placerats i sjön.

Men Möller fortsätter hävda sin oskuld. Hon säger att hon sålt sex på en bensinmack kvällen hennes pappa mördades, men det går inte att bevisa. Hon ändrar sin historia flera gånger och ger olika versioner av vad hon gjort, men inget går att styrka. Senare framkommer det att hon försökt få sin minderårige son att ge henne alibi.

I förhören hotar hon förhörsledarna och säger bland annat ”jag hoppas att sjukhuset har köpt in extra rullstolar för det är många som kommer få sina knäskålar sönderslagna efter det här”.

”Manipulativ och beräknande”

Motivet till mordet på Göran Möller ska ha varit Johanna Möllers brist på pengar. Trots en månadslön på 70 000 kronor hade hon enligt åklagare Jessica Wenna svårt att få ihop ekonomin, och ska ha gjort av med en miljon kronor om året. Hennes föräldrar ska flera gånger ha lånat henne pengar. Dessutom ska Möller ha varit upprörd eftersom föräldrarna ville sälja sommarstugan och krävde tillbaka en lägenhet de köpt till henne. I förhör beskriver mamman sin dotter som känslokall, manipulativ och beräknande.

– Jag uppfattar inte henne som att hon har känslor på det sättet som jag har, exempelvis. Jag tycker hon är väldigt kall och beräknande. Hon har psykopatiska drag, skulle jag vilja kalla det. Hon kan koppla på gråt när det behövs, säger Möllers syster under rättegången, skriver Expressen.

I juni 2017 finner så Västmanlands tingsrätt Johanna Möller skyldig till mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make.

Hon genomgår en rättspsykiatrisk undersökning men Rättsmedicinalverket anser inte att hon lider av någon allvarlig psykisk störning. Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem betyder det att hon högst antagligen kommer dömas till livstids fängelse.

”Det är inte vanligt att kvinnor uppmanar andra att mörda i deras ställe.”

Jenny Yourstone är inte förvånad över Rättsmedicinalverkets slutsats. En allvarlig psykisk störning är nämligen ett juridiskt begrepp, inte en diagnos. Enligt Yourstone handlar det om till exempel djupa depressioner, självmordsrisk och psykotiska tillstånd – det vill säga inte alla psykiska störningar.

– Men i min forskning har jag sett att kvinnor som begår våldsbrott i större utsträckning än motsvarande män anses lida av en allvarlig psykisk störning, även om de får diagnosen psykisk störning, vilket är intressant. De döms alltså till psykiatrisk vård.

Påminner om Knutby

Sommarstugemordet påminner på många sätt om Knutbydramat där gärningskvinnan Sara Svensson dömdes just till psykiatrisk vård. Pastorn Helge Fossmo misstänks ha mördat sin första fru – något han inte dömdes för – och manipulerade sen en person i beroendeställning att genomföra ett mord på sin andra fru. Sara Svensson hade dels varit barnflicka i familjen, dels medlem i Fossmos församling. Han hade dessutom ett förhållande med henne.

Johanna Möller träffade Mohammad Rajabi, ett ensamkommande flyktingbarn, genom sitt jobb med flyktingbarn 2015. Efter några veckor flyttade han in hos henne. I förhör har Rajabi sagt att Möller lovade gifta sig med honom och hjälpa honom ut ur landet om han mördade hennes föräldrar.

– Det är inte vanligt att kvinnor uppmanar andra att mörda i deras ställe. Och cirka 30 procent av morden är planerade, säger Jenny Yourstone.

Möller har tidigare utretts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, och misstänktes för att ha tvingat ensamkommande flyktingar som hon träffat i sitt arbete att ha sex med henne. Förundersökningen lades dock ner – pojkarna var vid tillfället redan placerade och Möller menade att pojkarna frivilligt haft sex med henne, skriver Ekuriren.

Domen dröjer

Jenny Yourstone menar att vi har mycket svårare att acceptera att en kvinna mördat.

– Att mörda bryter mot alla normer av att vara kvinna och är svårförståeligt för oss. I media belyser man dessutom de riktigt grova fallen och man målar ofta ut kvinnan som ett offer eller så är hon väldigt ond.

Som exempel nämner hon utgången i Knutbyfallet som hon tror hade varit en helt annan om barnflickan i stället till exempel varit en man som dessutom kom från ett annat land.

Även här kan man jämföra Möller-fallet med Knutbydramat. Medan många tyckte synd om den manipulerade ”barnflickan” trots att hon mördat, har inte Rajabi fått liknande sympatier.

Han, som liksom Möller av tingsrätten anses vara skyldig till mord och mordförsök, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning men inte heller han anses lida av någon allvarlig störning.

Den 7 augusti 2017 döms Johanna Möller för mord och försök till mord (föräldrarna), anstiftan av mord (maken) samt stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning samt hot mot tjänsteman till fängelse på livstid.

Mohammad Rajabi döms för mord och försök till mord till 14 års fängelse. Han utvisas dessutom på livstid.

I ett brev till Aftonbladets kriminalreporter har Möller vädjat om hjälp av friade Kaj Linna, i ett annat berättar hon om planerna att starta en fond i mördade pappans namn. Och hon fortsätter hävda sin oskuld.Foto: POLISEN, MARCUS ERICSSON

8 KVINNOR SOM MÖRDAT

Mördade kärleksrivalen

Jonna Henningsson blev landets andra kända kvinnliga styckmördare.

Foto: POLISEN
”Jag vet att jag har sågat i henne men jag ser inte det framför mig. Jag ser mig själv stå på huk i badrummet. Jag ser inget av själva sågandet”, sa Jonna Henningsson i förhör.

När mordet i ­Askersund rullades upp 2015 chockades inte bara de inblandade. Även rättsexperter och polisen förvånades över det extrema fallet som de kallade för ofattbart och uppseendeväckande.

Jonna Henningsson har beskrivits som en ung kvinna med bra betyg i ­skolan, som arbetade och hade hästar som sitt stora fritidsintresse.

Men det senaste året hade hon befunnit sig i ett påfrestande triangelförhållande.

En tidig morgon i juni åkte hon till sin tidigare pojkväns bostad i Askersund. Med sig hade hon en hammare och sprutor som var preparerade med alkohol och sömnmedel.

Den 22-åriga ”rivalen”, som var ensam i lägenheten, öppnade dörren och attackerades med en hammare. När slagen inte fick önskad effekt hämtade Jonna Henningsson en kniv i köket.

– Jag ville bara skrämma henne. När jag högg i halsen fattade jag inte att hon skulle dö. Jag ville bara att det skulle bli tyst. Det var kaos, förklarade hon i tingsrätten.

Efter dådet städade hon lägenheten noga och åkte hem till sin gård några mil bort för att tvätta sina kläder innan hon återvände till brottsplatsen. Där försökte hon först få ner kroppen i en stor kasse men misslyckades. I stället plockade hon fram sågen och styckade den 22-åriga kvinnan i badkaret. Och placerade kroppsdelarna i blå Ikea-kassar.

– Jag vet att jag har sågat i henne men jag ser inte det framför mig. Jag ser mig själv stå på huk i badrummet. Jag ser inget av själva sågandet, sa Jonna Henningsson i förhör.

Under flera timmar förvarade hon sedan den styckade kroppen i bakluckan på bilen medan hon själv gick till jobbet och uppträdde som vanligt. ­Senare samma dag åkte 25-åringen till ett skogsparti och försökte gömma kroppsdelarna och ­verktygen. Men på kvällen ­ringde hon till polisen och anmälde sig själv.

Det som framför allt pekade på att 26-åringen faktiskt planerat mordet var avslöjandet om de Google-sökningar som hon hade gjort på nätet:

”Lättaste sättet att döda någon, hyra en hitman, åka dit för mord utan en kropp”. Hon hade också sökt på tv-serien Dexter, som handlar om en seriemördare. Enligt hennes advokat handlade sökningarna snarare om en verklighetsflykt. Han menade att 25-åringen mått mycket dåligt efter separationen, att dådet inte var genomtänkt och i stället skulle bedömas som dråp.

Jonna Henningsson dömdes till livstids fängelse 2015 och avtjänar sitt straff på Hinseberg.

2016 drogs ett av hennes besökstillstånd in efter att Kriminalvårdens knarkhund gjort en markering på vännen som skulle besöka Henningsson i fängelse, skriver Expressen.


Tillagade makens huvud i ugnen

”Flitig, mycket snäll och hjälpsam i fängelset”.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Maria Kisch flyttade till Sverige från Rumänien för att gifta sig med mannen hon senare mördade.

En novemberkväll 1998 flöt en bål upp mellan två båtar i Riddarfjärden i Stockholm. Några dagar senare hittade man fler kroppsdelar i vattnet, bland annat offrets huvud, som till polisens stora förvåning verkade ha krympts och utsatts för värme. Kroppen hade styckats i 14 delar och styckningen var så skickligt utförd att man utgick ifrån att det var en yrkesperson, kanske jägare, som låg bakom.

Ett manligt vittne trädde fram. Samma dag som bålen hittades hade han cyklat på Söder ­Mälarstrand och fått syn på en smal kvinna i kappa och stora glasögon som stod hukad vid ­kajkanten och hällde ut något ur en kasse i vattnet. Mannen tyckte det såg ­konstigt ut och larmade polisen.

Frågan var nu hur händelserna hörde ihop? Vem var offret? Och vem var kvinnan vid kajen?

Polisen gjorde en fantombild på mannen och efter att släktingar hört av sig kunde man konstatera att den styckade var en 81-årig man bosatt i Bandhagen. Nu var han försvunnen. De var även hans betydligt yngre hustru, 47-åriga Maria Kisch från Rumänien. Paret hade gift sig några år tidigare i ett så kallat resonemangsäktenskap då mannen sökt efter en kvinna som kunde hjälpa honom i hushållet.

När polisen tog sig in i mannens hem fann de ett ovanligt skinande badrum. Snart fattade man misstankar om att ett brott begåtts i lägenheten. Och när man sedan hittade blod inkilat på en kökskniv och mannens hårstrå på ovansidan av ugnen började man inse det makabra – hans huvud hade blivit bränt i köksugnen. Maria Kisch efterlystes internationellt. När hon återvände till Sverige för ”att reda upp saker” greps hon men förnekade att ha något med makens död att göra.

I rättegången menade åklagaren att det funnits ekonomiska motiv bakom mordet. Mannen hade ett utländskt sparkonto och det var detta Maria Kisch hade försökt komma över.

En fråga som utredarna ägnade stor kraft åt var om denna späda kvinna skulle kunna utföra en ­sådan styckning själv? Men enligt rättsläkaren fanns det inga fysiska hinder. Signalement från vittnet vid Söder Mälarstrand stämde dessutom väl in på Maria Kisch.

Hon friades först i tingsrätten. Men när nya vittnen dök upp och berättade om upprepade bråk i huset samt en konflikt angående mannens arv dömdes hon till livstids fängelse och utvisning.

Enligt rättsläkaren fanns det även tecken på sexualsadism i styckningen. I hovrättsdomen menade man att mordet och ilskan kanske var ”sprungen ur en känsla av att vara låst vid en gammal man som var snål och elak mot henne och som övervakade henne noga”.

– Min uppfattning är att Maria var en utnyttjad kvinna, ett offer för omständigheterna, säger en kvinna som lärde känna henne på kvinnofängelset Hinseberg där hon avtjänade straffet de första åren.

– Maria var flitig, mycket snäll och hjälpsam i fängelset men också i stort behov av bekräftelse och av människor som inte dömde henne. Hinseberg var inte ett ställe för detta. Många var glada att slippa henne, utan att veta vad hon egentligen utsattes för när hon överfördes till ett rumänskt fängelse.

Maria Kisch frigavs för några år sedan och lever i dag i Rumänien.


Tog ut sin hämnd på barnen

Arbogafallet berörde hela svenska folket.

Foto: PRIVAT
Christine Schürrer avtjänar sitt straff på ett fängelse i Tyskland.

Kvällen den 17 mars 2008 åkte Christine Schürrer till Arboga och ringde på dörren. Hon överföll mamman med en hammare och ­dödade sedan de två barnen på ett och tre år.

Efter morden flydde hon till Tyskland där hon senare greps på en psykklinik. ­Schürrer, som tidigare var ostraffad, nekade till mord men bland bevisningen fanns en övervakningskamera från tåg­stationen i Arboga. Men övrig teknisk bevisning eller vittnen saknades.

Under rättegången förvånades många av hennes uppenbara brist på empati.

I den rättspsykiatriska undersökningen ­bedömdes hon dock som frisk. Schürrer ­dömdes till livstid ­fängelse och utvisning.

HD avslog hennes överklagande och hon avtjänar nu sitt straff på ett fängelse i Tyskland.

Till Expressen säger Emma Jangestig att hon fått beskedet att Christine Schürrer kan få ansöka om tidsbegränsat straff 2023.


Mördade två gånger

Carina Frödin ströp man med elsladd.

Foto: POLISEN
Carina Frödin planerar att ge ut en bok om sitt liv.

52-åriga Carina Frödin dömdes redan i början på 90–talet för grov misshandel mot dåvarande pojkvännen som hon knivskar.

2004 dömdes hon för dråp mot en man sedan hon strypt honom med en elsladd i sängen efter en fest. Hon hävdade att det skett i självförsvar och dömdes till åtta års fängelse.

Efter fängelsetiden fortsatte hon med sitt ­drogmissbruk och 2010 brann hennes make inne i en lägenhetsbrand i Grängesberg.

Carina Frödin minns inget av händelsen men dömdes till livstids fängelse för mord och avtjänar i dag sitt straff på Hinseberg.

Carina Frödin är enligt sig själv i dag drogfri och planerar att ge ut en bok om sitt liv.


Manipulerades av pastorn

Den makabra historien blev en följetong i svenska medier.

Knutbymordet är ett av de mest uppmärksammade brotten i Sverige och utspelade sig i en frikyrkomiljö.

”Barnflickan” Sara Svensson hade gått bibelskola och bosatt sig i Knutby. Den 10 januari 2004 mördades en kvinna i Knutbyförsamlingen, i huset intill fann man en skottskadad man.

Polisen grep 33-åriga Sara Svensson som misstänkt för mord och mordförsök. Så småningom grep man också den mördade kvinnans make, pastorn Helge Fossmo och ett otrohetsdrama i församlingen nystades upp. Sara Svensson, som hade haft ett förhållande med Fossmo, ansågs ha manipulerats till att utföra dåden.

När hon greps erkände hon direkt och berättade att hon slängt vapnet från Ölandsbron. Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och två mordförsök.

2011 släpptes hon fri. 2014 gav hon sitt första och hittills enda utlåtande i media.

– Hon vill hälsa att hon mår förhållandevis bra. Hon har ett arbete, hon har bostad, och hon har goda kristna vänner. Utifrån omständigheterna har hon det riktigt bra, sa Svenssons samtalspartner och själavårdare till tidningen Dagen.


Anlitade torped

Susanne Stark dömdes mot sitt nekande.

Susanne Stark dömdes i mars 1996 för att ha beställt mord på sin sambo och gett honom sömnmedel. Torpeden slog ihjäl mannen med en yxa när han låg och sov. Enligt domen kunde misshandel ligga bakom hennes dåd. Susanne Stark nekade till att ha med mordet att göra.

I december 1998 gifte hon sig med en livstidsdömd man på en annan anstalt.

2007 fick Stark sitt straff tidsbestämt till 21 år men är frigiven sen flera år.

– I dag jobbar hon som undersköterska i Stockholm sedan åtta år tillbaka. Hon har en ny man som hon fått barn med. Det fungerar bra, tror jag. Men vi har inte så mycket kontakt, säger Susanne Starks pappa Åke Stark till Norrtelje Tidning.


Sexleken spårade ur

Blev den andra kvinnan i Sverige att dömas till livstid.

Ulla Jonsson blev den andra kvinnan att dömas till livstid och dömdes 1997 för att ha ­dödat en man med 48 knivhugg i hans lägenhet i ­Solna.

Mannen, som hon haft ett förhållande med, ­hittades halvnaken och ­bunden vid en stol.

Efter dådet ska hon ha tänt eld på bostaden och sprungit därifrån. Enligt domen var motivet en drogrelaterad sexlek som spårade ur. Ulla Jonsson nekade till dådet och menade att en tredje person varit in­blandad. Hon var under många år förtroendefånge på ­Hinseberg och har ofta synts i medierna.

Ulla Jonsson fick tids­bestämt straff och frigavs för ett par år sedan.


Tog livet av sin mamma

Mördade två gånger för att komma åt receptbelagda tabletter.

Foto: POLISEN
Martina Kveldstad satt på Hinseberg men förflyttades till Ystad 2015,

Martina Kveldstad ströp sin mamma med ett hundkoppel, trädde en plastpåse över hennes huvud och band fast henne vid toaletten.

Två dygn senare återfanns hon av en granne.

När polisen utredde brottet fann man likheter med ett fall med en 53-årig kvinna som hade bedömts som självmord i Värnamo några månader tidigare. Efter en ny obduktion kunde man konstatera att kvinnan, som Kveldstad kände, hade strypts med en blå elkabel i duschen.

Martina Kveldstad var missbrukare och fanns med i brottsregistret och enligt åklagaren hade hon dödat både kvinnan och mamman för att komma åt deras receptbelagda tabletter. Kveldstad nekade till morden och friades i tingsrätten. Men i hovrätten dömdes hon till livstids fängelse för dubbelmord.

Martina Kveldstad satt först på Hinseberg. Där genomgick hon tolvstegsprogrammet mot missbruk och BSF Brottsbrytet, ett kognitivt program där deltagarna i grupp arbetar med teman som självkontroll och svårigheter med att hantera känslor. Efter det bedömdes det att hon behövde miljöombyte och hon förflyttades till Ystad 2015.