Polisens agenter lyxfestade – för att snärja kokainligan

Uppdaterad 2021-03-21 | Publicerad 2018-05-28

Buggade lyxbilar, diamantaffärer och inbrott.

I dokumentärserien ”Operation Playa”, som börjar sändas i SVT 1 tisdag kväll, avslöjas polisens häpnadsväckande metoder då den största knarkligan någonsin i Sverige skulle sprängas.

Det är en berättelse om hur hemliga agenter satte en oskyldig man i sådan fara att denne kunde ha blivit mördad.

Det var den största narkotikautredningen någonsin i Sverige och den näst största förundersökningen efter mordet på Olof Palme.

Men bevis saknades för att ställa den misstänkte knarkbaronen Jonas Falk, en tidigare bankrånare som efter avtjänat straff emigrerat och fört ett kringflackande liv med mycket pengar, inför rätta.

I dokumentärserien ”Operation Playa”, av producenten Fredrik Undevik och reportern Bodil Appelquist, säger Falk att han tjänade sina pengar på bland annat indrivning av skulder, men med hans bakgrund var det inte svårt att tänka sig en annan förklaring till hur det ljuva livet finansierades.

I början på 2009 skickades några agenter från SSI, sektionen för särskilda insatser, en okänd avdelning inom polisen som arbetar med att infiltrera grov, organiserad brottslighet, till Barcelona, där Falk emellanåt befann sig.

De började hänga på restauranger, barer, nattklubbar och gjorde av med en hel del pengar på mat, sprit och nöjen.

En dag blev Mattias Johansson, en försäljare och tolk som bosatt sig strax utanför Barcelona, kontaktad av en svensk man som ville hyra en lägenhet han disponerade i området.

Mannen, som sa att han hette Carl Berg, visade sig vara en generös figur. De blev snart vänner, festkvällarna avlöste varandra och Mattias Johansson bjöds på det mesta.

– Det var mycket skumpa och god mat, säger han i dokumentären.

Mattias Johansson blev bjuden på lyxiga fester av undercoverpoliser, här med mannen vars alias var ”Carl Berg”.

Det fanns ett skäl till att ”Carl Berg” intresserade sig för den svenske försäljaren. Denne var nämligen bekant med Jonas Falk, som agenterna behövde en ingång till.

– Jag kände honom inte närmare och hade ingen aning om hans kriminella bakgrund, säger Johansson.

”Carl Berg” bad honom ta hand om sin lyxbil, en BMW av senaste modell. Det var ju bara bra om någon använde den då han själv inte var i stan.

Det skulle senare visa sig att bilen var buggad. Förhoppningen var av allt att döma att Johansson och Falk skulle susa omkring i den och prata narkotikaaffärer.

Då detta inte gav resultat iscensattes plan B. ”Carl Berg” och några av hans affärsbekanta bjöd in Johansson till ett möte på ett hotell. Diamanter visades upp.

Tanken tycks ha varit att försäljaren skulle berätta om ädelstenarna för Falk, som enligt polisens hypotes behövde investera sina knarkvinster i nya affärsverksamheter.

Men Johansson sa aldrig någonting till Falk. Det blev ännu ett fiasko.

Utan att ha en aning om vad han var inblandad i svävade Mattias Johansson nu i livsfara.

– Om polisens hypotes om en narkotikaliga varit korrekt och den här personen kommit dragandes med undercoveragenter så hade han blivit mördad, säger Jonas Falk i ”Operation Playa”.

Bild från en nattklubb i Barcelona som Jonas Falk var delägare i.

Mycket tyder på att agenterna gick ännu längre än så här. För plötsligt skedde ett inbrott hos Harriette Broman, moster till Falk och bosatt i Barcelona.

Broman hade videoövervakning i hemmet och i dokumentären syns hur svartklädda, maskerade män kommer in i huset och börjar snoka runt.

Men trots att det fanns pengar, smycken och värdefull elektronik i hemmet blev ingenting stulet. Bortsett från kalsonger och ett par strumpor som låg i en resväska tillhörande Falk. Plagg som rimligen hade den misstänkte ligaledarens DNA på sig.

Operationen i Barcelona stod och stampade. Det var dags att växla upp. Agenterna beslöt att bygga en så kallad legend. De skulle sätta sprätt på ännu mer pengar på barerna. Förr eller senare skulle Falk nås av ryktet om att det fanns svenskar i Barcelona med tillräckliga finansiella muskler för att göra affärer.

SVT har fått ut en del av den hemligstämplade logg som poliserna förde i Barcelona. Det visar sig att agenterna sannerligen inte låg på latsidan. Middagar på finkrogar, barrundor och nattklubbsbesök avlöste varandra månad ut och månad in.

Hur mycket kostade allt detta festande? SVT har försökt få svar på frågan. Men polisen har hemligstämplat budgeten för backanalen.

Efter elva månader avbröts operationen. Enligt Karin Bergstrand, åklagare och förundersökningsledare, gav den inte gav ett dugg.

– Jag skäms inte för att säga att polisen gick bakom ryggen på mig. Jag är jättearg för det här, säger hon till SVT.

Även Nils-Eric Schultz, före detta åklagare, är intervjuad i ”Operation Playa”. Han skräder inte orden.

– Buggandet av bilen är ett brott. Det här med diamanterna är en avancerad brottsprovokation som är brottslig. Inbrott är brottsligt.

Hur ställer sig då polisen till påståendena om att agenterna passerade gränser och blev kriminella?

– Varken jag eller någon annan på rikskrim kommer att kommentera någonting om Playa, säger kriminalkommissarie Hans Knutzon-Öy till SVT.