Försökte mörda sina barn – fick jobb på skola

Publicerad 2017-09-02

För drygt fyra år sedan dömdes kvinnan för att ha försökt att gasa ihjäl sina barn och spränga dem i luften.

Nu är hon ute och har fått heltidsjobb – på en skola som bedriver kursverksamhet för både barn och vuxna.

I samband med det skriver förvaltningsrätten att man vill se om hennes tillstånd förblir stabilt – då heltidsarbete kan innebära en påfrestning.

Kvinnan dömdes för mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för fyra år sedan.

Kvinnan hade försökt mörda sina två barn, som båda var under tio år, genom att öppna en gasolflaska i bilen när barnen hade somnat i baksätet och tända på efter ett tag. Gasolflaskan hade hon inhandlat några dagar tidigare.

Men det gick inte som hon hade planerat, berättade hon senare för polisen. Hon öppnade gasoltuben och antände, vilken orsakade en expolosion och en brand i bilen. Men den stora explosionen uteblev. Barnen överlevde men fick brännskador i sina ansikten.

När hon greps på sjukhuset samma natt, berättade hon för polisen att hon hade väckt barnen mitt i natten och sagt att de skulle resa utomlands. Hon körde tills de somnade och satte sedan planen i verket.

Polismannen som förhörde kvinnan strax efter mordförsöket skrev senare i ett PM att han upplevde kvinna som ”ledsen men även som likgiltig inför sitt agerade under natten”.

En expert vittnade i rätten att endast tillfälliga omständigheter ledde till att kvinnan inte lyckades genomföra dåden.

Dömdes till psykvård

Kvinnan fick sluten rättspsykiatrisk vård fram tills i år, när det övergick i öppen vård.

Nu har hon fått ett heltidsjobb, på en skola där det bedrivs kursverksamhet för både barn och vuxna.

Vid den senaste prövningen argumenterade chefsöverläkaren för att vården skulle upphöra helt.

I den färska domen skriver förvaltningsrätten att man inte går på överläkarens linje och avslutar vården, utan att det rättspsykiatriska vården måste fortsätta:

Med hänsyn till de ytterligare förändringar NNs personliga förhållanden bl.a. i form av ett heltidsarbete som nu kommer ske och som kan innebära stora psykiska påfrestningar, bedömer förvaltningsrätten att det är påkallat med ytterligare tid med öppen rättspsykiatrisk vård för att se att NNs tillstånd fortsätter att vara stabilt”.

Yrkade på fortsatt sluten vård

Åklagaren motsatte sig överläkarens rekommendation att avsluta vården helt - och argumenterade med att kvinnan ”har alltjämt idag samma diagnos som vid den rättpsykiatriska undersökningen. En diagnos som hon haft innan hon dömdes för försök till mord, och som enligt överläkaren kommer kräva medicinering kanske livet ut. En medicinering som är avgörande för att avhålla NN från att återfalla i allvarlig brottslighet och som utan rättspsykiatrisk vård blir valfri för henne att inta.

– Min uppfattning är att hon ska ha fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård och i andra hand öppen rättspsykiatrisk vård, säger åklagaren Christine Chi.

– Hon ska arbeta med en handledare och vi känner till hennes bakgrund, säger en av de ansvariga för kursverksamheten på skolan där kvinnan börjar jobba inom kort.