Eva Engberg mördades – mördaren försökte dölja spåren med mjöl

avJohanna Rapp

KRIM

I flera år hade 52-åringen försökt pressa Eva Engberg, 60, på pengar.

Till slut hittades Eva brutalt mördad i sitt hem i Umeå.

På brottsplatsen misstänks mördaren ha spridit ut mjöl för att dölja sina spår och runt hennes hals ska han ha hängt ett halsband med en nyckel – som ledde till ett bankfack med ett förfalskat testamente.

– Jag förstod på en gång att det var han när jag hörde att Eva var bragd om livet, säger en släkting till Eva.

Den 27 september förra året åker två bekanta hem till Eva Engberg, 60, och hennes bostad i Berghem i Umeå. De knackar på men det är ingen som öppnar – men de upptäcker att dörren är olåst.

De går in, ropar ”hallå”, men får inget svar. Inne i huset upptäcker de att dörren ner till källartrappan står lite på glänt. De tittar ner för trappen – och gör en fruktansvärd upptäckt.

1 av 4 | Foto: Privat
Eva Engberg, 60, hittades död i hemmet.

Där ligger Eva Engberg död, i vad de först uppfattar som gips.

Det ska sedan visa sig att det handlar om mjöl som spridits ut kring den döda kroppen, enligt förundersökningen för att dölja spåren från mordet.

Kvinnorna larmar polisen som snart misstänker att Eva Engberg mördats.

– Det är så fruktansvärt. Hon var världens snällaste och så omtänksam och ville alla väl. Hon var en glad och positiv person och en verkligt fin och härlig människa som trodde alla om gott, säger en släkting till Eva.

Polisen misstänker: han förfalskade testamente

Runt Evas hals hittar polisen ett halsband, med ett par nycklar. Nycklarna visar sig leda till ett bankfack – innehållandes ett testamente. Där stod det att Eva Engberg ville ge alla sina tillgångar till en nära anhörig till 52-åringen, som hon varit bekant med i några år:

”Därför vill jag skänka henne allt jag äger och har, det vill säga alla mina tillgångar”, står det i dokumentet.

Men testamentet är förfalskat.

Polisen misstänker att det är 52-åringen som ligger bakom testamentet och att han mördat Eva för att komma åt hennes hus.

Eva var rädd för 52-åringen

Nu har rättegången inletts mot 52-åringen, som står åtalad för att ha mördat Eva någon gång mellan den 25 och den 26 september förra året.

Eva och mannen hade varit bekanta under några års tid, men Eva hade uttryckt rädsla för mannen – något som flera som känt henne vittnat om.

– Han hävdade att hennes bror som var död hade varit skyldig honom pengar, säger en släkting, som också berättar hur Eva uttryckt rädsla för mannen.

Redan i början av 2014 ska 52-åringen ha försökt kräva pengar av Eva efter den döde broderns påstådda skuld och enligt flera vittnesmål i förundersökningen uttryckte Eva oro kring mannens olika krav och påtryckningar.

– Jag förstod på en gång att det var han när jag hörde att Eva var bragd om livet, säger en av Evas släktingar och tillägger:

– Jag hade hört att han var ute efter hennes hus och att han var en beräknande människa.

52-åringens inköp – hittade hos Eva

Den 25 september fastnar 52-åringen på övervakningskamera när han åker till Ica i Mariehem och handlar ett antal varor, bland annat chips, jordnötter – och två paket mjöl. Han betalar köpet kontant, utan att använda sitt medlemskort. Hemma hos Eva hittas sedan varor som stämmer överens med köpet, som chipsen och jordnötterna. Dessutom är det samma mjöl som 52-åringen handlat som spridits ut på brottsplatsen.

Själv påstår 52-åringen att han skulle köpa mjölet till Eva Engberg för att hon skulle baka.

– Jag tog dom från affären och gav henne såklart. Jag har inte haft med henne att göra, alltså det är inte sant, säger 52-åringen i polisförhör.

”Väldigt godhjärtat”

En släkting till Eva, som inte vill medverka med sitt namn, berättar att det inte går en dag utan att hon tänker på Eva och det som hänt.

– Det har varit en fruktansvärd tid och man finner inga ord. Vi var tillsammans helgen innan det här hände och vi åkte och hälsade på en släkting och tittade runt i byn där andra släktingar levt en gång i tiden. Hon ringde mig på söndagen och ville tacka för en fin helg och hon sa att hon satte stort värde på att vi gjort den resan.

Hon beskriver hur Eva tiden före mordet ägnade mycket tid åt att renovera sitt hus, hur hon hade bytt fönster, målat och tapetserat.

– Hon var väldigt godhjärtad och snäll och ville alla väl. Hon pratade aldrig illa om någon utan var godheten själv.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Brott