Rollen som landsfader är som bortblåst

Med bara en dryg vecka kvar till han tillträder var valrörelsens Donald Trump tillbaka. Han som slår tillbaka stenhårt så fort han blir attackerad.

Den nedtonade Trump som försökte inta rollen av landsfader direkt efter valsegern och mötet med Obama i Vita huset var som bortblåst.

Donald Trump fortsätter att bryta mot alla vedertagna regler för hur en president ska uppträda. Att så nära inpå sin kröning förklara krig mot både delar av media och den egna underrättelsetjänsten är något unikt för en tillträdande president.

Normalt brukar en sådan vinlägga sig om att inte skapa några konflikter och få en bra och lugn start på presidentkarriären för att inte i onödan skaffa sig fiender.

På sin första presskonferens på ett halvår anklagade Trump, korrekt eller inte, USA:s egen underrättelsetjänst för att ha läckt rapporten om att Ryssland skulle ha ett antal hållhakar på Trump. En rapport som underrättelseorganen ansåg vara så allvarlig att man kallade till sig Trump för att redogöra för innehållet.

En fingervisning om framtiden

Trumps inställning är att allting som står där är ren och skär lögn. Han anklagade ett antal ”sjuka människor” för att ha kokat ihop rapporten som ”inte var värd pappret den var skriven på”.

Han var inte heller nådig i sin kritik av de medier som redogjort för rapporten eller ännu värre i några fall publicerat samtliga dokument trots att rapporten bara innehåller anonyma källor.

Hans upprördhet ger en fingervisning om hur Donald Trump kommer att styra i Vita huset. Man kan lugnt utgå ifrån att han kommer att storstäda inom underrättelsetjänsterna för att få sitt eget folk i toppen och därmed bättre kunna styra vilken information som kommer ut.

Som president är Trump för sina beslut i viktiga utrikespolitiska frågor helt beroende av information från säkerhetstjänsterna. Att mer eller mindre förklara krig mot dem verkar vara en mindre klok taktik.

Han gav också prov på hur han kommer att hantera medier som han anser rapporterar osanna uppgifter. När CNN:s reporter skulle ställa en fråga på presskonferensen avbröt Trump honom bryskt och vägrade låta honom ställa den och sa istället åt reportern att hålla tyst.

– Du är fejkade nyheter, sa Trump.

Skälet var att CNN rapporterat om Trumps möte med underrättelsetjänsten och det faktum att det handlade om ryska hållhakar. Det måste anses ingå i en helt normal och legitimt nyhetsrapportering. CNN publicerade aldrig några detaljer eller rapporten i sig utan rapporterade bara om den utan att ta ställning till sanningshalten.

För första gången erkände Trump att det sannolikt var Ryssland som låg bakom hackningen mot Hillary Clinton men var snabb med att tona ned betydelsen genom att hävda att USA hackas av Kina och mängder av andra länder.

Allting ett sätt att försöka skydda legitimiteten i sin valseger när det nu insinueras att Putin hjälpte honom.

En långsint president

Men fastighetsmiljardären svarade aldrig på den avgörande frågan; hade någon i hans stab kontakter med Rysslands maktapparat under valrörelsen?

Trumps behandling av CNN påminner om hur han agerade under valrörelsen då han periodvis exempelvis förbjöd både Washington Post och New York Times att närvara på hans valmöten, där han för övrigt ständigt pekade ut presskåren som lögnare.

Det är klart illavarslande om han ska tillämpa samma metod som president. Trumps beteende är en signal till media att hålla sig väl med honom annars riskerar de att bli bannlysta för kortare eller längre perioder.

Men också en passning till sina egna medarbetare och utländska statschefer att Trump inte tolererar att bli ifrågasatt. Den utländske ledare som uttalar sig kritiskt eller förklenade om Trump kan räkna med att hamna på den långsinte presidentens svarta lista.

Återstår att se om han ledarstil som affärsman går att överföra till att styra världens supermakt på ett vettigt sätt.