Pirater utan vind i seglen

Mångmiljonären Lundström kan tvingas betala hela skadeståndet

TILLBAKA I RÄTTEN I DAG Nu ska mångmiljonären Carl Lundström (stora bilden) och Pirate Bay-grundarna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij kämpa i hovrätten för att få fängelsedomen på ett år vardera hävd. Men nu lär det knappast bli några demonstrationer utanför rättssalen – sedan rättegången under våren 2009 har luften gått ur rörelsens flaggskepp Piratpartiet.

I dag börjar den nya rättegången mot männen bakom Pirate Bay, om nu någon minns dem.

Piratrörelsen är nere för räkning och mångmiljonären Carl Lundström, som kan tvingas betala nätpiraternas skadestånd på 30 miljoner, har just förlorat en tung skattetvist.

Denne Lundström, som av Förvaltningsrätten i Göteborg fått sin förmögenhet upptaxerad med 20 miljoner, tillgångar som han enligt domen ska ha gömt undan i en stiftelse i Liechtenstein, har kallat ett nytt vittne.

Kallelsen kom tillbaka

Det är en israelisk affärsman som anställdes av Pirate Bay för att ragga annonser och som eventuellt kommer att infinna sig.

Kallelsen som skickats till honom har dock kommit tillbaka till hovrätten, eftersom ingen tycks ha hans aktuella adress.

Carl Lundström, som ärvde knäckebrödsföretaget Wasa bröd tillsammans med sina syskon, hoppas hur som helst att det möjligen uppdykande vittnet ska övertyga rätten om att han aldrig var inblandad i fildelningssajten.

Han har 30 miljoner skäl att hålla tummarna för en friande dom. Han dömdes för ett drygt år sedan att betala denna summa i skadestånd tillsammans med Pirate Bays tre grundare, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij.

Eftersom dessa tre män saknar tillgångar så kommer Lundström ensam att tvingas betala skadeståndet om domen fastställs.

Dömdes till ett års fängelse

Bortsett från den eventuellt närvarande israeliska affärsmannen kommer rätten i huvudsak att lyssna på ljudupptagningar från förhandlingen i tingsrätten våren 2009.

Kvartetten slåss även för slippa fängelsestraffet på ett år vardera som de dömdes till.

Då, för ett drygt år sedan, väckte piratrörelsen stor uppmärksamhet.

Rättegången skapade rubriker över hela världen och Piratpartiets företrädare syntes dag ut och dag in i debatten.

6,5 promille i valet

Upprördheten kring FRA-lagen och fängelsedomarna, som av vissa ansågs vara politiska, gav rörelsen en ordentlig skjuts framåt.

I EU-valet i juni 2009 fick Piratpartiet över sju procent av rösterna.

Men sedan dess har luften gått ur partiet. I det senaste riksdagsvalet hade nio av tio sympatisörer försvunnit. Resultatet: 6,5 promille.

Männen bakom Pirate Bay har slutat prata om fildelning och är spridda över världen.

Neij bor i Thailand, Sunde flyttade till Berlin. De har båda fått bidrag av staten för att flyga hem och bo på hotell under processen.

Lundström är skriven i Schweiz. Gottfrid Svartholm Warg drog till Kambodja. Det är osäkert om han över huvud taget dyker upp i dag.

Följ ämnen i artikeln