Tiden går fort – även när det inte är så roligt

Tiden går som bekant fort. Och det kan man med fog säga att den gjort i politiken under de snart fyra år som gått sedan förra riksdagsvalet. Hela samhällsdebatten har bytt fokus.

I det största partiets, Socialdemokraternas, valmanifest fanns då ingenting om invandring, ingenting om integration och ingenting om flyktingmottagning. Trots att över 81 000 personer sökte asyl i Sverige 2014, fler än under något tidigare år under 2000-talet.

I dag skulle det vara otänkbart. Ett parti som inte har svar på människors frågor om konsekvenserna av den omfattande inflyttningen till Sverige är ett parti med små chanser till överlevnad.

Men det är inte bara den politiska debatten som förändrats. Det har även väljarnas prioriteringar gjort. Då, inför valet 2014, stod andra frågor i topp på väljarnas lista över de viktigaste politiska frågorna. Allra viktigast var, efter den skräckinjagande Pisarapporten, skola och utbildning. Den frågan ligger nu på fjärde plats.

Tvåa på listan var sysselsättning och jobb, en fråga som tack vare en dånande högkonjunktur förpassats ner till femteplatsen. Då uppgick arbetslösheten till 8,5 procent av arbetskraften. Sedan dess har den sjunkit med 96 000 personer till 6,3 procent.

Tredje viktigaste politiska frågan var sjukvården. Den ligger kvar på topp tre-listan men är nu den fråga som flest tycker är en av de viktigaste. Då var det 27 procent som tyckte den var viktig, nu är det 40 procent.

Istället är det två helt andra frågor som trängt bort skola och jobb från topplistan över viktiga politiska frågor. Tvåa, efter sjukvården, ligger flyktingar och invandring som 37 procent tycker är en av de viktigaste.

Trea på listan är lag och ordning. 30 procent tycker, efter larm om polisens ineffektivitet och gängskjutningar på gatorna, att det är en av de viktigaste politiska frågorna. Det är betydligt hårdare frågor än för fyra år sedan.

Även attityden till Sverigedemokraterna har förändrats. I valet 2014 var inställningen från de andra partierna att SD skulle negligeras. Det var ingen framgångsrik taktik eftersom stödet för partiet mer än fördubblades 2014.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har debatterat mot Jimmie Åkesson vid flera tillfällen. En gång i Bromölla i Skåne, en annan gång i Uppsala. Och sista söndagen i april möts M-ledaren Ulf Kristersson och Åkesson i SVT:s Agenda. Den ska handla om invandring. Vem är tuffast, vem är bäst?

Tiden går fort. Även när det inte är så roligt.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Bland körsbärsblommorna
Kungaparet inleder i dag ett tre dagar långt statsbesök i Japan. Syftet är som vanligt att stimulera de kulturella och ekonomiska förbindelserna. Medföljande är energiminister Ibrahim Baylan och EU- och handelsminister Ann Linde, båda S. Besöket äger rum i Tokyo och Kamakura.

Ny tysk S-ledare
Den förre ordföranden Martin Schulz skulle frälsa SPD. Istället fick han sluta efter förlustvalet i höstas och snuvades på jobbet som utrikesminister i den stora koalitionen under Merkels ledning. I dag väljs hans efterträdare Andrea Nahles, tidigare arbetsmarknadsminister.

Fint besök
FN:s generalsekreterare António Guterres kom redan i fredags till Sverige för att bland annat besöka Dag Hammarskjölds gård i Skåne och hålla föreläsning i hans anda på Uppsala universitet. I morgon ska han träffa statsminister Stefan Löfven. Sverige tillhör FN:s allra största supportrar.

I förhörsstolen
Statsminister Stefan Löfven utfrågas i konstitutionsutskottet, KU, på fredag om vad han visste och när han visste vad om det han själv kallat ”haveriet på Transportstyrelsen”. Han hävdar att han fick kunskapen först i januari 2017. Men fick han veta att generaldirektören fick sparken?

Träffar kolleger
EU:s finansministrar, bland dem Magdalena Andersson, träffas fredag och lördag till ett informellt möte i Sofia. Bulgarien är under det här halvåret EU:s ordförande. Med ett informellt möte avses möten utan beslut och där ministrarna kan föra friare diskussioner än vid vanliga möten.

VECKANS CITAT


”Den som viftar bort influencers behöver kolla sin kalender och se att det är 2018.”
Annie Lööf, centerledare på Instagram

Fotnot: Influencer är en person på sociala medier som har inflytande över sina följare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.