Nazisterna fick nästan som de ville

VISBY. Nazisterna uppnådde sitt syfte. De fick den uppmärksamhet de ville ha.

Men de misslyckades också. Deras aktion förstärkte Annie Lööfs budskap om att stå upp mot hatet.

Annie Lööf hade inte talat många minuter från talarstolen i Almedalen innan hon avbröts av en grupp skränande nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i publiken.

– Folkförrädare, skränade de. Som alltid. De verkar inte ha något mer att säga.

Publiken reagerade blixtsnabbt. De buade ut nazisterna och skanderade Annie, Annie, Annie.

Nazisterna, som ska hålla en timmes långa torgmöten på en talarplats i Visby hamn de närmaste tre dagarna, både misslyckades och lyckades med sin demonstration under talet.

De lyckades för att de fick den uppmärksamhet som de törstar efter. Och som de delvis fått hjälp av samhället att uppnå eftersom polisen först nyligen börjat ändra tid och plats för deras demonstrationer till förmån för mer avlägsna platser eller klockslag som inte krockar med någon annan manifestation.

De misslyckades för att deras skanderande av ”folkförrädare” förstärkte allvaret och rimligheten i Annie Lööfs huvudbudskap i talet.

– Till antisemiter, rasister, islamister och råbarkade nazister har jag följande frågor. Gör detta er nöjda? Gör det er stolta? Är detta det samhälle ni vill ha?

Hon poängterade att vi inte kan vara passiva utan måste göra som publiken i Almedalen.

– Anständigheten kräver att vi står upp. Att vi säger ifrån. Nu räcker det.

Centerledaren slog fast att valet i höst är ett värderingsval och handlar om att välja väg. Mellan dem som med sitt hat vill förpesta samhället. Och dem som står för medmänsklighet och humanism.

– Vi kommer inte att backa.

Hon har sannolikt rätt. I Sverige och flera andra länder har partier som står för inskränkthet, nationalism, främlingsfientlighet och ren rasism nått framgångar i val.

I den italienska regeringen sitter ett främlingsfientligt och ett populistiskt parti. Nyligen stoppade inrikesministern ett fartyg med drygt 100 flyktingar som räddats ur havet från att gå in i italienska hamnar, inte ens för att tanka vatten.

I Österrikes regering sitter främlingsfientliga FPÖ, i Danmark ingår Dansk Folkeparti i regeringsunderlaget, för två år sedan röstade britterna sig ut ur EU och i Sverige marscherar alltså nazisterna på gatorna.

Det har vilat ett stort mått av allvar över årets Almedalstal. Det är inte bara Annie Lööf som säger att vi står vid ett vägval.

Både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Jan Björklund (L) har varit inne på samma linje i starkt ideologiskt präglade tal. Ulf Kristersson (M) tvingades däremot att hantera den pågående schismen inom Alliansen i sitt tal så där fanns inte utrymme för ideologiska vägval.

Men ingen av de tidigare talarna har varit riktigt lika tydlig som Lööf som vid ett flertal tillfällen i talet ”det är allvar nu”.

Det gällde vården, jämställdheten, integrationen, företagsamheten, klimatet men framför allt gällde det alltså hatet.

– Ingen ska få skrämma oss till tystnad. Inte mig, inte någon. Hatet ska inte få fortsätta växa.

Så ser det ut i Sverige år 2018.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!