Ryssland faller sönder medan Ukraina blir starkare

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Det är omöjligt att förutse hur ett krig utvecklas och slutar.

Vem kunde för ett år sedan ha trott att Rysslands invasion skulle ha medfört Ukrainas snabba utveckling mot en modern europeisk stat? Det sker nu. Vem kunde för ett år sedan har förutsett att kriget skulle innebära själva Rysslands upplösning? Även det tycks nu inträffa.

 

Förutsättningen för ett modernt land är att staten har våldsmonopol. Utan våldsmonopol saknas möjlighet att upprätthålla lag och ordning, effektiv handel – allt som krävs för att ett samhälle ska bli välmående och stabilt.

Palestinierna har aldrig lyckats skapa en effektiv politik eftersom de varit splittrade i flera grupper som alla haft vapen och utgjort egna maktcentra. Något israelerna förstod och därför stödde uppkomsten av Hamas som konkurrerande maktcentrum till PLO.

När de väpnade palestinska gerillarörelserna i exil blev ett hot mot den jordanska staten krossade kung Hussein dem i september 1970. Den jordanska staten överlevde. Det gjorde knappt den libanesiska som blev de palestinska ledarnas nästa tillflyktsort.

Den libanesiska staten miste sitt våldsmonopol och har sedan dess befunnit sig i olika stadier av krig och kaos.

Att Israel trots 75 år av krig och konflikter med palestinier och grannländerna ändå utvecklats till ett modernt samhälle beror bland annat på att man när staten bildades 1948 tvingades en judisk terroristorganisation som Irgun och en paramilitär rörelse som Haganah in i den reguljära armén. Det var slut med frispelande militära grupperingar.

Något liknande har vi sett i Ukraina.

 

Under Maidanrevolutionen 2014 flydde den genomkorrupte presidenten Janukovytj till Ryssland som passade på att annektera Krim och inleda ett lågintensivt krig.

Ukraina saknade försvar. Tiotals frivilligbataljoner skapades, däribland Azov som hade rötterna i högerextrem miljö.

Dessa frivilligbataljoner hålls i ära i Ukraina eftersom de räddade landet den gången.

De frivilliga bataljonerna upplöstes efterhand eller integrerades i det reguljära försvaret. Azovbataljonen lyder nu under Nationalgardet.

Den ukrainska staten har upprättat ett våldsmonopol vilket sannolikt varit en förutsättning för det framgångsrika försvaret mot den storskaliga ryska invasionen.

 

De ryska styrkorna faller däremot sönder. Den tjetjenske tyrannen Kadyrov och den ryske gangstern Jevgenij Prigozjins Wagnergrupp spelar allt viktigare roll för Rysslands krigföring.

Wagnergruppen liknar de islamistiska terroristerna IS med krigsförbrytelser och publika sadistiska avrättningar av avfällingar, mord med slägga som publiceras på nätet.

Soldater från Wagnergruppen poserar efter att de enligt uppgift har tagit en by i närheten av Soledar.

Om detta är första tecknen på statens sammanbrott är omöjligt att säga. Men uppenbarligen är Putin och centralmakten starkt försvagad, annars skulle krigsherrarna Prigozjin och Kadyrov inte ha sådant inflytande och kunna hålla så hög profil.

Samma dag jag skriver detta ser jag på nätet att Kadyrov planerar en ny styrka med legosoldater att skicka in i Ukraina.

 

Förra veckan publicerade Svenska Dagbladet nyheten att en före detta officer och en vapeninstruktör gripits, misstänkta för olovlig kårverksamhet. Det är ett extremt ovanligt brott i Sverige. Som tur är försöker privatpersoner inte så ofta bilda egna militärstyrkor i vårt land.

När det sker ingriper polisen omedelbart. Som ett försvar för stat och nation, för lagen och det moderna samhället.

Termen våldsmonopol myntades av den tyske sociologen Max Weber 1919. Ordet uppstod med det moderna samhället, det moderna samhället föddes ur våldsmonopolet.

Ett år efter det Rysslands storskaliga invasion av Ukraina kan vi se hur historien går framåt – i Ukraina – och bakåt – i Ryssland, som riskerar att falla sönder.

Låt oss hoppas att så sker. Den ryska imperialismen måste lida ett stort och avgörande nederlag för att det ska bli fred och det tragiska, blodiga 1900-talet äntligen får ett slut.