Pinnjakten imponerar inte

Ängsligt sneglande på statistik i stället för kraftsamling mot den organiserade brottsligheten.

Stockholmspolisens prioritering imponerar inte.

Aftonbladet avslöjar i dag att en högt uppsatt chef inom polisregion Stockholm skickat ut ett mejl innehållande det bistra beskedet att ambitionen att redovisa fler ärenden till åklagare 2019 än året innan inte får äventyras av satsningen mot gängbrottsligheten.

Onekligen ett annat budskap än då några av landets högsta polischefer presenterade operation "Rimfrost" för en månad sedan.

Satsningen beskrevs som exceptionell och skulle ge resultat i form av inburade gangsters, beslagtagna vapen och mindre våld inom ett halvår.

Trafikkontroll.

Ska jaga pundare och fortkörare

Men året börjar gå mot sitt slut, statistiken ger polischeferna skrämselhicka och nu ska poliser i yttre tjänst jaga pundare och fortkörare i stället för mördare.

På något annat sätt går det inte att tolka den order som har gått ut i organisationen och som inleds med följande formulering:

”Regionens mål om att redovisa fler ärenden till åklagare 2019 jämfört med 2018 får ej äventyras med anledning av den regionala särskilda händelsen”.

Samma gamla pinnjakt som i samband med den stora polisreformen 2015 en gång för alla skulle kastas i papperskorgen.

Äntligen skulle vi dessutom få slippa den eländiga debatt som pågått inom och utanför polisen under strängt taget hela 2000-talet.

Frestelsen går i och för sig att förstå. Rattfylleri, ringa narkotikabrott och trafikförseelser är lättutredda brott.

Har du bara en misstänkt är resan mot fällande dom och ytterligare en pinne i statistiken lika bekväm som flygbolagens businessklassfåtöljer.

Uppenbar risk

Men fördelarna med denna arbetsmetod är bedrägliga. Måtten säger väldigt lite om polisens effektivitet och risken är uppenbar att helhetssynen blir bristande.

Och rimligen borde polisen koncentrera sig på den allvarliga brottsligheten och stå emot frestelsen att frisera statistik.

Med detta sagt bör det även påpekas att den eviga pinnjaktsdebatten har innehållit en hel del smärtsam okunnighet och enfald.

Motsättningen som skapas är i någon mån skenbar. De enklare brotten hanteras i allmänhet av poliser i yttre tjänst och den grova kriminaliteten av utredare.

Det är inte nödvändigtvis så att resurser för mordutredningar frigörs om vardagsbrott prioriteras ner. För att effekt ska uppstå krävs vettig planering.

Och visst, det är lätt att fnysa åt trafikkontroller. Men alla som kan någonting om polisiär verksamhet vet att den sortens insatser kan ge viktiga resultat i kampen mot den grova brottsligheten. Efterlysta grips. Vapen hittas.

Icke desto mindre tycks Stockholmspolisens chefer lida av en anmärkningsvärd brist på självförtroende.

Att en del av verksamheten blir lidande för att resurser koncentreras till gängens uppgörelser och maktkamper är ett rimligt pris att betala i en tid då det dödliga skjutvapenvåldet bland unga män är tio gånger så vanligt som i Tyskland.

PODD Hur stoppar man våldsspiralen?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen