Så tar tjejtrollen makten på nätet

”I den nya tiden går det inte att gömma sig” skriver någon under det Instagraminlägg som startar allt.

Sen går det fort, när tjejtrollen är i farten.

Händelsen på gymnasieskolan, där en elev polisanmält en skolkamrat för ett misstänkt sexövergrepp, visar vilken enorm kraft det finns i unga kvinnors organisering på nätet.

Ett år efter MeToo har de lärt sig.

Upprop startar, tusentals underskrifter rasar in, förbannade kommentarer piskar snabbt upp stämningen i jakten på ”FUCKIN SANNINGEN” och den äckliga rektorn som är knullad i huvudet, som någon uttrycker sig.

Det är en ny era i kvinnorörelsen.

På sociala medier växer de feministiska nätverken som vittnar om mansbebisar eller #snubbarsomsuger.

Manshat, lol.

Till och med Donald Trump erkänner dess makt.

Att rektorn på gymnasiet i själva verket tagit situationen på allvar och använt den mest extrema åtgärden man kunnat när man portat den anklagade eleven från skolan i två veckor, spelar mindre roll. 

Enligt skollagen har en rektor rätt att omedelbart stänga av en elev i en vecka, eller i yttersta fall två, om det är nödvändigt för att säkra andra elevers trygghet. 

Sen är det upp till barn- och utbildningsnämnden att besluta om eleven ska stängas av en längre tid, terminen ut, eller max tre terminer.

Det är alltså mot politikerna tjejtrollen borde rikta sina ilskna krav. 

Men även rektorn bör svara på några frågor.

Om polisutredningen till exempel läggs ned, vad händer då med flickan som anmälde? Ska hon då gå i skolkorridorerna som om inget hade hänt? 

Det finns för många exempel på hur kvinnor i den situationen blir utfrysta, tvingas leva med utsatthet och skambeläggande- Inte minst från misogyna näthatare.  Medan skolledningen blundar eftersom de gjort allt ”rätt” och sedan lyft sina händer från saken.

I det här fallet kommer kvinnan dock inte lämnas ensam. 

Tjejtrollen som backar henne kommer inte ge sig så lätt. 

Hon har en hel armé i ryggen därute.

Följ ämnen i artikeln