Problemtyngd skara som möts i debatten

Sju har problem. Den åttonde, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, lever i den bästa av världar.

Stort inflytande, inget ansvar.

Det är en problemtyngd skara som möts i SVT:s traditionella partiledardebatt ikväll. För nästan alla är det motlut men skälen varierar.

Statsminister Stefan Löfven (S) har det motigt både som regeringschef och partiledare. Stödet för Socialdemokraterna är enligt opinionsmätningarna betydligt lägre nu än i valet. Detsamma gäller för regeringen, stödet för S och MP har sjunkit med mer än fyra procentenheter sedan i höstas.

Men siffrorna är kanske inte det värsta, utan den allmänna håglöshet som präglar regeringen. Liksom de återkommande rapporterna om samarbetssvårigheter med MP.

Ungefär samma problem som Löfven har språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP). Lägre stöd än i valet enligt Aftonbladet/Sverige tycker och en framtoning som saknar handlingskraft och vilja.

Exempelvis skulle Fridolin, före valet, fixa skolans problem på hundra dagar. Men i början av veckan tvingades han ta emot en rapport från OECD:s skoldirektorat som sågade grundskolan. Då var slagorden borta i utbildningsministerns retorik. Helt och hållet, faktiskt.

På den andra sidan blockgränsen är det inte heller så muntert. Nybakade M-ledaren Anna Kinberg Batra fick ingen flygande start. Med enstaka undantag har man knappt märkt att hon finns.

Det interna upproret på Decemberöverenskommelsen, DÖ, vägrar dessutom att lägga sig. Trots Kinberg Batras försäkringar om att det var den bästa möjliga lösningen på det parlamentariska kaoset i höstas tyckr många av hennes partikamrater inte att argumenten håller.

Folkpartiet slår inte heller klackarna i taket. Valförlusten var brutal. Och trots att nästan varenda folkpartist inser att de inte kan möta väljarna med Jan Björklund i ledningen i valet 2018 är vilsenheten stor. Vem är en värdig efterträdare?

Centern har ökat sedan valet. Men vetskapen om att de gjorde sitt näst sämsta riksdagsval genom tiderna bränner.

I höst försvinner dessutom Annie Lööf från scenen när hon är föräldraledig. Vice ordförande Anders W Jonsson ska hålla ställningarna. Men ersättare brukar sällan få lika stort utrymme som originalen.

Stödet för KD ökade under årets första månader. Men föll inför partiledarbytet för ett par veckor sedan.

Nya ordföranden Ebba Busch Thor är höggravid och ska klara sig stående genom kvällens 2-timmarsdebatt. Pallar hon? Det får vi hoppas.

Partierna med minst problem är SD och V. Kvällens debatt blir Jimmie Åkessons verkliga återkomst efter sjukskrivningen för utbrändhet.

Hans parti har fortsatt surfa på framgångsvågen från i höstas. Men problemfritt är det inte. Partiledningen har utmanats av krafter, främst i ungdomsförbundet, som tycker att SD fallit av från den rena, nationella linjen.

Uteslutningar, publika uppträden och offentlig pajkastning tär på ett parti. Även på Sverigedemokraterna.

Återstår då Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. I valet fick de 5,7 procent av rösterna, en besvikelse trots en marginell ökning. I Aftonbladet/Sverige tycker ligger stödet kvar på den nivån, i Sifo:s väljarbarometer är det högre, 6,6 procent.

Att påstå att Vänsterpartiet går som en raket i opinionsmätningarna vore alltså en lögn. Ändå lever Jonas Sjöstedt i den bästa av världar. Som budgetpartner till regeringen, som den dessutom är helt beroende av, kan han få igenom det mesta på önskelistan om han spelar korten rätt.

Men som oppositionsparti behöver han inte ta ansvar, eller ställas till svars, för någonting. Han lever i den bästa av politikens världar.