Boris Johnson var en usel journalist

Och som politiker bluffar han – åtminstone om EU

Boris Johnson är både bisarr och kompromisslös.

Boris Johnson valdes till torypartiets ordförande med knappt 100 000 röster. Sedan blev han premiärminister för 67 miljoner britter.

Det kommer tyvärr sluta illa. Johnson är nämligen både bisarr och kompromisslös. Den första egenskapen kan vara roande. Den senare är döden, i alla fall för en politiker.

Fembarnspappan Johnson, 55, har gått på Eton och ett av Oxfords finaste college, Balliol.

Första gången som jag stötte på honom var under Sveriges förhandlingar om medlemskap i först det ekonomiska samarbetsområdet EES och därefter i EU.

Då var han journalist, bland annat på The Times. Enligt mitt sätt att se var han en usel journalist. Han ställde nämligen inte frågor under presskonferenserna. Han höll pläderingar och ville att politikerna antingen skulle hålla med honom. Eller inte. Pläderingarna var, givetvis, starkt kritiska till det europeiska samarbetet.

Han kommer med all sannolikhet inte ihåg mig från den här tiden. Men jag minns honom. Han var, som britterna säger, en karaktär redan då.

Jag skulle vilja påstå att Boris Johnson bluffar som politiker. Kanske inte som Londons borgmästare där han byggde cykelbanor och blev omvald.

Men som utrikesminister meddelade han bara dagar efter folkomröstningen om det brittiska medlemskapet i EU att Storbritannien skulle vara kvar i den inre marknaden. Området innanför den gemensamma tullmuren är EU, det är själva hjärtat.

Den som vill ha tillgång till de förmåner som den medför får antingen vara med. Eller teckna samma slavkontrakt som Norge, dyr avgift och noll inflytande.

Det var Johnson såklart inte intresserad av. Rule Britannia. Nu hävdar han att britterna ska ha ett nytt utträdesavtal med EU, före den dag då landet ska lämna unionen, bära eller brista. Sorry, det kommer inte att bli något nytt avtal. EU:s tålamod är slut.

Alltså kommer landet att krascha ut ur unionen. Är det en ansvarsfull hållning för ledaren för ett stort land? Knappast.

Att fler än tio ministrar lämnade regeringen inför och efter valet av Johnson säger också en del.

Den transatlantiska axeln, den särskilda närheten mellan USA och Storbritannien, är en omhuldad föreställning bland många.

Just nu får man rysningar av ”axeln”. Två män, helt övertygade om att världens klokskap samlats i just deras huvuden, en i Vita huset och en på Downing street.

Hur ska det sluta? Illa är en prognos som man blir glad om den inte slår in.

Jag skulle inte vilja kalla dem för galningar. Men klart udda. Men det är tydligen så väljarna vill ha det. Beklagligt nog, för att uttrycka sig milt.


Fem saker att ha koll på från första halvåret:

  • Gretaeffekten
    I de här notiserna brukar vi blicka framåt, Men på den svenska politiska agendan står ingenting av värde för närvarande. Så vi får i stället titta tillbaka på vad vi bör minnas från förra halvåret. Exempelvis ”Greta Thunberg-effekten”, framgången för de gröna i flera val på kontinenten.

  • Januariavtalet
    En liknande överenskommelse har nog aldrig tidigare slutits i Sverige. Två partier, Liberalerna och Centern, lovade att inte rösta emot Stefan Löfven som statsminister. Motprestationen var att han genomförde deras viktigaste vallöften, exempelvis sänkt skatt för dem som tjänar mest.

  • Regeringen
    Man kan säga mycket om den sittande regeringen, med S och MP, men stabil är den inte. Den lutar sig mot två andra partier, C och L, i riksdagen. Hela konstruktionen bygger på förutsättningen att inte Vänsterpartiet gör gemensam sak med SD, KD och M. Då blir deras förslag nedröstade med besked.

  • Valet till EU-parlamentet
    Aldrig tidigare har svenska folket tyckt att valet till EU-parlamentet varit viktigare än i år. Valdeltagandet ökade med drygt fyra procentenheter till 55,3 procent. Fyra partier ökade med ett mandat, två partier minskade i storlek och ett, Feministiskt initiativ, fick lämna.

  • Ebba och Jimmie
    I höstas ville hon utesluta Sverigedemokraterna från allt inflytande över svensk politik, i våras blev beskedet att KD skulle samtala med Jimmie Åkessons parti. Men efter en köttbullslunch blev Busch Thor och han eniga om att inleda samarbete på minst tre områden, ett av dem sjukvård.

Veckans citat

”Ingen skulle komma ihåg den barmhärtige samariten enbart för hans goda gärningar. Han hade pengar också”.

Margaret Thatcher, premiärminister i Storbritannien, död 2013


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen