Det är inte rysk fil vi är emot – det är Putin

Otroligt larvigt att sluta sälja Kefir

Mejerijätten Arla slutar sälja Kefir för att det finns stiliserade lökkupoler på förpackningen.

Det är otroligt löjligt.

Det är väl det ryska kriget vi är emot. Inte rysk kultur.

Tomt på kefirhyllan sedan Arla drog in sin filmjölk i ryskinspirerad förpackning.

Försäljningen av Kefir, med enbart svenska ingredienser, från Arla stoppas tills mejerigiganten bytt förpackning.

Företagets kommunikationschef förklarar att det inte kändes bra i magen att fortsätta sälja filmjölken när den hade flera lökkupoler på förpackningen. Man fick associationer till den ryska statsledningen och därmed till den ryska invasionen av Ukraina. Sade kommunikationschefen som tycker att lökkupolerna föreställde Röda torget i Moskva.

Ett larvigt beslut. På flera sätt. För det första startade Arla produktionen av Kefir 1978, alltså under det kalla kriget. Då var den ryska ledningen inte heller så trevlig. För det andra är det alltså lökkupoler på förpackningen. Inte nazistsymboler.

För det tredje drog sig Arla ur Ryssland den 8 mars och kan alltså inte på något sätt anklagas för att stötta den ryska regimen.

För det fjärde gäller väl vår avsky den ryska politiken, invasionen av Krim 2014, av resten av Ukraina i år, försöken att domptera länder som ligger i närheten av Ryssland inklusive Sverige och Finland. Inte den ryska kulturen?

Vasilijkatedralen i Moskva med de välkända lökkupolerna.

 

Budfirman Ryska posten har inte heller med Ryssland att göra. Ryska posten är i det här fallet en ordlek som bygger på leken Ryska posten. Ryska posten knackar på dörren och levererar handtag, famntag, klapp eller kyss.

Företaget har nu strukit Ryska från sitt namn Nu heter det Bara posten.

Lika larvigt det, skulle jag säga. Om det inte var så att kunderna flydde på grund av att ordet rysk ingick i företagsloggan. Vilket i så fall inte framgått.

Vad är nästa steg? Det kan vara bokbål med ryska klassiker som Tolstoj och Dostojevskij. Bannlysning av ryska te-traditioner. Samovarer till metallskroten. Sjostakovitj struken ur konsertprogram över hela världen. Nedsmältning av juvelerarkonstens mästerverk, påskäggen som Fabergé tillverkade på beställning av tsaren.

Jag hoppas verkligen att alla håller med mig. Det vore orimligt. Helt orimligt.

 

För det är inte rysk kultur, rysk historia eller ens ryska människor som vi är emot. Vad vi som land tagit ställning emot är den ryska aggressionen, det åtta år långa kriget mot Ukraina och den storskaliga invasionen som startade för en månad sedan.

Men vi är också starka motståndare mot att Putin vill återupprätta en intressesfär väster om Ryssland, länder som han vill bestämma över. Sverige och Finland står på listan.

Länderna i hans komfortzon ska inte få vara med i vilka organisationer (läs Nato) som de vill, inte få ha främmande trupp på sitt territorium, och så vidare.

Det är därför vi vill isolera Ryssland och skada dem ekonomiskt. Inte för stiliserade lökkupoler på en filmjölksförpackning.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.