Röda korset få rinte mina pengar

Den ansedda medicintidskriften The Lancet anklagar hjälporganisationerna i Haiti för att positionera sig och tävla om att synas.

”Vissa organisationer påstår till och att de är hjälparbetets spjutspetsar men det är uppenbart att situationen i Haiti är kaotisk, förödande och inget annat än okoordinerad.”

Det är med andra ord lika rörigt som vanligt när all världens organisationer åker till en katastrofplats och slåss om utrymmet i media.

Hjälporganisationer är företag med egna pr-avdelningar som lever på människors bidrag. De som inte syns får inga pengar, så det gäller att armbåga sig fram och ta plats.

Några få, Läkare utan gränser till exempel, är så professionella att de omedelbart kommer igång med sitt arbete att rädda liv, andra är häpnadsväckande tröga och byråkratiska.

Michael Winiarski skriver i ett av sina lysande reportage om hur en förvirrad tysk delegation, ledd av en tysk chefsläkare, stövlande in på ett fältsjukhus för att utvärdera de medicinska behoven och sedan skriva en rapport, när det i stället borde ha varit uppenbart att allt behövdes och han i stället borde ha kavlat upp ärmarna och börjat operera de hundratals människor som köade för att få hjälp.

Min respekt för de hjälparbetare som sliter i Haiti är enorm och ingenting fungerar problemfritt, allra minst i en sådan kaotisk miljö. Det är hur hjälpen organiseras och vissa hjälporganisationers arbetssätt och ledning som borde diskuteras.

Därför var det uppfriskande att finansmannen Roger Akelius skänkte 100 miljoner till SOS barnbyar och samtidigt sågade Röda korset på grund av de höga styrelsearvodena.

De första 30 000 inbetalningarna á 100 kronor som görs till organisationen går nämligen till att betala vd:n och styrelseordföranden.

Bengt Westerbergs försvar, att han arbetar heltid med RK och lika gärna kunde göra det gratis, var enbart patetiskt.

Biståndsbranschen har länge klarat sig undan ordentlig granskning och uppstramning på grund av sin godhetsimage.

Avslöjande av misshagligheter har alltför ofta bemötts med arrogans och slingranden i stället för ödmjuk självkritik.

Men varje krona som skänks ska användas så effektivt som möjligt.

Därför ger jag mina pengar till de som inte överbetalda och dessutom har integritet: Läkare utan gränser. Westerberg och co får någon annan sponsra.

Följ ämnen i artikeln