De benhårda lagarna håller inte i verkligheten

Utvisningen av Denis, 6, har skjutits upp. Hans morföräldrar vill adoptera honom.

Beslutet att utvisa föräldralösa Denis, 6, visar att de nya benhårda migrationslagarna inte håller för verklighetens prövningar. De är, i vissa fall, för brutala.

En kort repetition av historien. Denis flyttade tillsammans med sin mamma till Sverige från Ukraina 2015. I Uppsala bor hans mormor och morfar.

Pappan har avsagt sig sonen och fått det godkänt av en domstol i Ukraina. När mamman avled i våras blev Denis alltså föräldralös.

I praktiken betydde det inte så mycket. Denis har bott hos sina morföräldrar större delen av tiden i Sverige och de är också i full färd med att adoptera dottersonen.

Men inget av detta spelade någon roll när beslutet togs om att Denis saknade skäl till att få uppehållstillstånd i Sverige.

Tidigare fanns en bestämmelse i utlänningslagen om ”särskilt ömmande omständigheter” som framför allt gällde barn och som tillät att barnet fick uppehållstillstånd även om hen inte bedömdes vara flykting.

Den möjligheten togs i princip bort genom den tillfälliga lag som gäller till 19 juli nästa år. Hade den fortfarande funnits hade den sannolikt omfattat Denis.

Han hade kanske också fått stanna om Migrationsverket och de andra myndigheterna tagit hänsyn till förarbetena till utlänningslagen. Där anges att en avliden förälder är ett skäl för att barn ska kunna få uppehållstillstånd.

Utvisningen av Denis till ett ännu okänt barnhem i Ukraina har skjutits upp. Det berodde på att paragraferna inte höll för den folkliga vrede som medias uppmärksamhet ledde till. I alla fall bland människor som fortfarande har hjärtat i kroppen.

Under onsdagen skickade Migrationsverket ett yttrande till domstolen för att förhindra att morföräldrarnas adoption av Denis går igenom. Då var ytan fortfarande stålblank.

Lite senare krackelerade fasaden. Motiveringarna var närmast löjeväckande. Det hela hade gått för snabbt fast det har hållit på i flera år. Det fanns ”fler omständigheter som måste utredas närmare”.

Barnkonventionen är en FN-stadga som säger att alla beslut som rör ett barn ska syfta till barnets bästa. Den blir svensk lag 2020 men med hänvisning till FN kan man naturligtvis använda den redan i dag.

I annat fall får man hoppas att Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet får gehör för sina krav på att återinföra regeln om ”särskilt ömmande omständigheter”.

Det är nämligen orimligt att utvisa Denis till Ukraina där han inte har någon släkt kvar. När det finns en mormor och morfar som vill adoptera honom här i Sverige.

FEM SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN

  1. Ny i parlamentet
    En ny svensk tar plats i EU-parlamentet när det samlas i morgon. Det är Anders Sellström (KD) som ersätter Lars Adaktusson som blivit riksdagsledamot. Sellström är ekonom, bror till förre bostadsministern Stefan Attefall och satt i riksdagen i fyra år till 2014.
  2. Kan orsaka chockvågor
    Euroländernas riksbank, Europeiska centralbanken, lämnar räntebesked på torsdag. Med tanke på att finansmarknaderna har hyperventilerat den senaste tiden kan en höjning av ECB-räntan sända chockvågor över hela klotet. Så låt oss hoppas att ingenting ändras även om en höjning varslar om bättre tider.
  3. Presidentval på Irland
    Michael D Higgins, 77, ställer upp för omval för en ny sjuårsperiod i valet på fredag. Han stöds av tre stora partier vilket gör att det ser mörkt ut för de fem andra kandidaterna. Två av dem är kvinnor, bland andra tv-programledaren och ledamoten av EU-parlamentet Liadh Ní Riada.
  4. Sista sucken för normaltid?
    På söndag är det dags att ställa om till vintertid, dra klockan tillbaka en timme. Men det kan bli sista gången. Senast i april nästa år ska EU:s medlemsländer bestämma vilken tid de vill ha framöver, normal- eller sommartid. Min uppfattning är solklar, sommartid såklart.
  5. Ny nationalist på toppen
    I andra omgången i presidentvalet på söndag väntas högernationalisten Jair Bolsonaro vinna. Han är Brasiliens svar på Trump och vill bland annat militarisera skolorna, ge alla rätt att bära vapen, öppna gruvor i naturreservat och avverka regnskog. Precis vad planeten behöver.

VECKANS CITAT

”Jag tar alltid ut glädjen i förskott, annars blir det aldrig nåt av den”.
Aksel Sandemose, norsk-dansk författare, död 1965

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.