Israel – ensammast i världen

Israels president Benjamin Netanyahu har färre vänner än Putin i dag, skriver Wolfgang Hansson.

Finns det något land i världen just nu som står mer ensamt än Israel?

När USA i går släppte fram en resolution om vapenvila i Gaza skapades en bråddjup klyfta till den enda riktigt allierade.

Putin har i dag fler kompisar än Netanyahu.

Tragiskt eftersom Israel var offret för Hamas terrorattack.

Följ ämnen
Gaza

Är man ett nyhetsmagasin med veckoutgivning måste man antingen ha väldigt bra fingertoppskänsla eller lite tur när man bestämmer vad som ska vara på omslaget.

Jag vet inte vilket det var som fick The Economist, det ansedda brittiska veckomagasinet, att ha en bild på en ensam, sliten israeliskt flagga i ett ödsligt ökenlandskap på förstasidan men bilden sammanfattar på ett hjärtskärande sätt Israels isolering just nu.

Hela världen ropar efter en vapenvila i Gaza så att fler hjälpsändningar kan komma in till den svårt lidande civilbefolkningen.

Israel vägrar.

Fram till i går har man haft hjälp från USA som lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot varje förslag om en vapenvila.

Men nu har president Biden fått nog av premiärminister Benjamin Netanyahus solospelande. Gång på gång har Biden i konversationer med Netanyahu betonat att Israel bättre måste skydda civilbefolkningen och se till att den får mat, vatten och mediciner. Utrikesminister Anthony Blinken har framfört samma budskap vid varje resa till Mellanöstern.

Netanyahu har vägrat lyssna.

USA:s representant Linda Thomas-Greenfield lade ner sin röst under omrötsningen i FN:s säkerhetsråd.

Så i stället för veto lade USA i går ner sin röst när säkerhetsrådet med rösterna 14-0 antog en resolution som kräver en omedelbar vapenvila samt att Hamas friger sin gisslan.

I praktiken innebär det ett passivt stöd från USA för förslaget.

Netanyahu blev rasande. Han gav order om att den delegation som han precis skickat till USA för att informera Biden om planerna på en militär offensiv i Rafah i Gaza skulle ställa in alla möten.

Den israeliske premiärministerns vrede kan inte dölja hur ensamt Israel står på världsscenen just nu. Inte bara landets främsta allierade USA utan också andra pålitliga vänner som Tyskland, Frankrike och Europa som helhet har satt ner foten mot Israels krigföring.

Alla anser fortfarande att Israel har rätt att försvara sig men så gott som samtliga tycker att den israeliska krigföringen gått över alla gränser.

Den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza, vars statistik inte ens Israel egentligen ifrågasätter, rapporterar att 32 000 palestinier dödats i kriget. Av dessa är närmare hälften kvinnor och barn.

FN och en rad andra humanitära organisationer har de senaste veckorna varnat alltmer högljutt för en omfattande svält i framförallt norra Gaza.

Skadade palestinier förs till al-Aqsa-sjukhuset i Gaza efter en israelisk attack, 25 mars.


Organisationer som Human Rights Watch anklagar Israel för att använda svält som vapen i kriget mot Hamas.

FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena hävdade i går att Israel är på väg att utföra ett folkmord.

Sydafrika har tidigare dragit Israel inför Internationella domstolen i Haag med anklagelser om folkmord.

Faktum är att det i dag är svårt att hitta ett land som helhjärtat stöttar Israels krigföring.

Vladimir Putin, som genomför ett oprovocerat angrepp på ett grannland och redan står åtalad för krigsförbrytelser, har fler vänner i världen än Israel.

Utvecklingen är oerhört tragisk för Israel.

Trots allt var det den judiska staten som utsattes för ett bestialiskt terrorangrepp från Hamas den 7 oktober förra året. Ett dåd som inte bara chockade vanliga israeler utan en hel värld.

Israel red på en våg att sympati och förståelse.

Att Israel skulle försöka utplåna Hamas var givet.


Men trots Israels förkrossande militära överlägsenhet på slagfältet har man efter ett halvår av intensiv krigföring inte lyckats nå sitt mål.

Hamas ledarskap verkar vara mer eller mindre intakt. Israel säger att ledaren Yahya Sinwar och hans närmaste gömmer sig i det omfattande tunnelsystemet i Gaza. Dit vågar sig Israel inte in av rädsla för att lida egna förluster.

Nya strider blossar upp i områden som Israel trodde sig ha rensat från Hamaskrigare. 

Netanyahu hävdar att Israel måste genomföra en markoffensiv i gränsstaden Rafah mot Egypten för att slutgiltigt besegra Hamas. USA och resten av världen anser det vara en usel idé eftersom över en miljon palestinier tagit sin tillflykt dit på uppmaning av Israel.

Med tanke på FN-resolutionen är det svårt att föreställa sig att Israel ändå genomför en omfattande markattack i Gaza.

I övrigt är det inte särskilt sannolikt att varken Hamas eller Israel kommer att följa säkerhetsrådets beslut.

Men beslutet i säkerhetsrådet är en indikation på att USA:s stöd för Israel inte längre är absolut. Det finns en bortre gräns.

Nästa vattendelare blir om USA sätter villkor för att fortsätta skicka vapen till Israel.