Digitalboxens "valfrihet" - en kanal för hela familjen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag bor i en lägenhet med kabel-tv.

Det senaste året har min kabel-tv-operatör skickat broschyr efter broschyr för att få mig att skaffa modernt, digitalt abonnemang med tillhörande låda.

Operatören skriver om en "värld av möjligheter", "ökad valfrihet" och annat i samma stil. När inte det budskapet gjort intryck så har de börjat strypa tv-kanalerna, en efter en, för att tvinga mig att beställa deras förbannade digitalbox.

Men det handlar inte alls om valfrihet. Det handlar i praktiken om att de begränsar mina och familjens möjligheter att se på valfri tv - om vi inte skaffar flera digitalboxar. Det krävs nämligen en svart låda med ytterligare en fjärrkontroll för varje enskild tv-apparat om man vill sitta i olika rum och se på olika program samtidigt.

Vem vill ha flera dammsamlande digitallådor med sladdhärvor och elände hemma? Ingen normal människa.

Det är ynkligt och kontraproduktivt att kabeldistributörerna inte lyckats hitta på en teknik för att sälja och distribuera tv-kanaler på ett enkelt och kundvänligt sätt. Antingen är de ansvariga helt styrda av sina tekniker, dumma i huvudet eller arroganta på grund av att de redan har för stora marknadsandelar. Möjligen är det en kombination. I vilket fall som helst så är de klåpare.

Om det är så att digitala signaler kräver mindre bandbredd så borde det ju rymmas en helvetes massa kanaler i den vanliga lilla antennledningen som går upp i lägenheten. Den hade ju bevisligen plats för 27 analoga kanaler innan kabeldistributören började sno tillbaka dem för att "öka min valfrihet".

Kan det vara så att ett enkelt system för tv-tittarna kräver att kabeldistributören investerar i en ny låda i källaren i varje flerbostadshus? Är det så enkelt att de vräker över kostnaderna för digitalisering på konsumenterna i stället genom att tvinga dem att skaffa var sin digitalbox?

I så fall är det fel tänkt. Den marknaden kommer nämligen att vara trögare. Miljontals människor i Sverige kan inte ens ställa in kanalerna på sina tv-apparater själva, än mindre hantera digitalboxar.

Detta är inte ett lyxproblem som drabbar ett fåtal stekare i överklassen. Nästan hälften av Sveriges tv-tittare får sina kanaler via kabelnät. Och nästan två av tre hushåll har två eller flera tv-apparater. Räkna själva"

Nu vill kabeldistributörerna att alla medlemmar i dessa hushåll ska titta på samma tv-program hela tiden. Det känns ungefär lika modernt som när Snoddas bröt igenom i Hylands hörna, eller som när det blev bråk om att Sven Lindahl - en gång i tiden var han Mr Aktuellt - skrev texten till schlagern Mälarö kyrka.

Hur som helst så verkar det ganska bakvänt. Och knappast ett effektivt sätt att få tv-törstande hushåll att betala mera kosing för att få titta på fler och mer varierade program.

Gör ett enkelt tankeexperiment. Tänk er att tidningsutbärarna och Posten resonerade likadant. Det skulle kunna låta som följer:

Varför bara prenumerera på en morgontidning? Nu går det att öppna en värld av valfrihet. Det finns närmast obegränsade möjligheter att läsa vad som helst i hemmet och ni kan få hur många tidningar, tidskrifter och böcker som helst levererade rakt hem till er. Nyheter, romaner, relationsberättelser, essäer, porr och gör-det-själv-anvisningar. Ni väljer själva bland våra olika månadspaket.

Allt ni behöver göra är att beställa vår speciella brevlåda som kan ta emot så mycket mer än den gamla. Ni kommer att kunna ta emot 80 tryckta försändelser eller mer på samma gång.

Tyvärr kan överflödet av skrifter som passerar denna brevlåda bara läsas en i taget, hur många ni än är i hushållet. Om ni vill läsa publikationerna separat, när det passar er, oberoende av vad de andra läser just då, så måste ni (mot en viss månadsavgift) skaffa flera brevlådor, närmare bestämt en per läsare"Vem vill ha flera dammsamlande

digitallådor med sladdar och elände hemma?

Ingen normal människa"

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln