Och vinnaren är – Socialdemokraterna

Den dånande högkonjunkturen hjälper regeringen att servera ett riktigt fett bete till landets pensionärer.

Rejält sänkt skatt och högre bostadsbidrag för dem som fyllt 65 åtta månader före valet. Bättre kan det knappast bli.

Tack vare den internationellt starka konjunkturen går det bättre för Sverige nu än det gjort sedan finanskrisen djupfryste världsekonomin för nio år sedan.

Det hjälper regeringen på fler än ett sätt, framför allt för att det rinner in mer pengar i statens kassakista än förväntat. Men där ska pengarna inte ligga och mögla utan de ska givetvis användas.

Därför föreslår regeringen och Vänsterpartiet att pensionärernas inkomstskatt sänks med 4,4 miljarder valåret 2018. I somras sade man att sänkningen skulle bli hälften så stor, 2,2 miljarder.

Skattesänkningen omfattar pensioner upp till 35 000 kronor i månaden men tonvikten ligger på inkomster i mellanskiktet. Därutöver höjs bostadstillägget för pensionärer samtidigt som högre hyror blir bidragsberättigade.

Det här är guld, inte bara för pensionärerna utan även för regeringen, framför allt Socialdemokraterna.

För det första är det lättare för sittande regering att bli återvald när ekonomin går som tåget. Varför byta en vinnande lag?

För det andra ger högre statsinkomster det möjligt att infria vallöften. Socialdemokraterna lovade i valet 2014 ta bort skillnaden mellan skatten på lön och skatten på pension. Den ska nu vara helt borta år 2020.

För det tredje är pensionärerna en allt viktigare väljargrupp, drygt 27 procent av väljarna är över 65 år. Och de har inte varit lätta att tas med sedan Alliansen införde jobbskatteavdragen och gjorde det mer lönsamt ur skattesynpunkt att jobba än att vara gammal.

Den ilska bland landets seniorer som det väckt måste beskrivas som både vitt spridd och mycket djup. Men nu blidkas 65-plussarna med skattesänkningar som varierar mellan 30 och 380 kronor i månaden beroende på inkomst.

För det fjärde är pensionärerna en extra viktig grupp för regeringens största parti, Socialdemokraterna. Partiet är klart överrepresenterat bland de äldsta väljarna. I valet 2014 var 54 procent av partiets kärnväljare över 60 år enligt valforskarna vid Göteborgs universitet.

För det det gröna regeringspartiet ser det annorlunda ut. Mer än hälften av MP-väljarna är yngre än 40 år jämfört med 35 procent i hela valmanskåren.

Det är alltså en winwin-situation, både för landets seniorer, för regeringen och då framför allt Socialdemokraterna. Det skulle inte förvåna om det inte blev en extra kaka till kaffet på S-högkvarteret i eftermiddags.

LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.