Rusta äldreboenden inför nästa värmevåg

Vi har byggt för att utestänga kylan, men inte hettan.

Alzheimersjuka Britta, 78, blev uttorkad och fick värmeslag på demensboendet i Uppsala. Hettan i hennes rum översteg 30 grader.

När hon kom in akut till sjukhuset var hon inte längre kontaktbar och fick vätskedropp i fyra dygn tills hon repade sig.

Någonting brast uppenbarligen i tillsynen av Britta.

På hennes boende finns inga markiser. Persiennerna var uppfällda. Solen gassade rakt in och hon saknade fläkt. 

Även Gerda Nyholm, 87, har haft över 30 grader i sitt rum på ett äldreboende utanför Eskilstuna – trots markis, persienner och en bordsfläkt som surrar dygnet runt.

Vi har inte rustat oss för extremvärmen.

Vi har byggt för ett klimat där vi kan utestänga kylan, men inte hettan.

Inbyggd luftkonditionering är vanligen inget som våra äldre– och omsorgsboenden håller sig med och därför kan vi inte erbjuda våra gamla svalka en sommar som denna.

Hettan når nu in i varje vrå.

Själv sitter jag dock, frisk och medelålders, på en luftkonditionerad arbetsplats där jag får åtta timmars daglig frist från hettan. Medan min 89-åriga, blinda och funktionshindrade mamma försmäktar i värmen på ett äldreboende byggt på 1960–talet.

Samtidigt sliter personalen runt om i Sverige med att försöka hålla de gamla svala och förhindra uttorkning. Och föreståndarna gör allt för att komma över åtråvärda -fläktar och portabla AC, som blivit bristvaror denna sommar.

Det är nu dags att tänka om – och i god tid börja planera inför nästa sommar, liksom inför alla andra somrar, om vi i Sverige skulle få återkommande värmeböljor.

Efter denna överraskande heta sommar har vi ett år på oss att montera markiser på alla äldre– och omsorgsboenden, installera luftkonditionering, införskaffa portabla AC-aggregat och bordsfläktar, så att de räcker till alla gamla, och se till att alla fönster har persienner.

Kanske bör man även införa regler för hur varmt det får vara.

Alla äldreboenden, oavsett om de drivs i offentlig eller privat regi, bör nu göra allt för att säkerställa att våra gamla får en uthärdlig tillvaro nästa gång det hettar till i Sverige.

Nästa sommar kan vi inte skylla på att vi var oförberedda.

Följ ämnen i artikeln