En maktdemonstration av Saudi – tack vi hörde

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Genom sin maktdemonstration understryker Saudiarabien att de är en stor och mäktig spelare i den oljerika, och för export-Sverige högintressanta, regionen.

Tack, vi hörde.

Men det är inte säkert att vi bryr oss.

Följ ämnen
Ukraina

När Margot Wallström kallades in till förra årets valrörelse var det få som trodde att det skulle sluta på något annat sätt än att hon blev utrikesminister, om Socialdemokraterna vann valet.

Den 3 oktober flyttade hon in i Arvfurstens palats i Stockholm som den första kvinnliga utrikesministern på drygt åtta år.

Och om någon väntat sig att Wallström skulle vara snäll och foglig misstog de sig grundligt. Det har stormat från första stund.

Konflikten med Saudiarabien är bara det senaste exemplet. Margot Wallström anlände till Kairo i går, inbjuden som hedersgäst för att tala på Arabförbundets utrikesministermöte i dag.

Men redan på kvällen, under en middag på ambassaden för bland annat människorättsaktivister, fick Wallström och hennes medarbetare signaler om att hon inte var välkommen.

Det bekräftades senare och Wallström kommer få lämna mötet utan att ha hållit sitt tal.
Det tragikomiska i situationen är att orsaken till att Wallström var hedersgäst på Arabförbundets möte var Sveriges erkännande av Palestina. Det gillade Arabförbundet där Saudiarabien också är medlem. Det är även PLO, som representant för Palestina.

Men att hon inte fick tala berodde på att Saudiarabiens starka ogillande av Wallströms engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter, även i Saudiarabien, uppenbarligen var större än förbundets samfällda gillande av Palestinaerkännandet.

I januari kallades Saudis ambassadör till UD för att ta emot Sveriges protest mot behandlingen av bloggaren Raif Badawi som grundat ett liberalt närverk som även engagerar människorättsaktivister. Han anses ha smädat islam och är dömt till tio års fängelse och tusen piskrapp.

I bakgrunden spökar också avtalet om vapensamarbete med Saudi, även om det inte nämns högt. Avtalet ska enligt statsminister Stefan Löfven omförhandlas medan starka krafter i Socialdemokratin och samtliga MP-ledamöter i riksdagen kräver att det sägs upp.

För Saudiarabien vore det en nesa, både om avtalet sägs upp eller omförhandlas. Så vill inte diktaturen bli behandlad.
Regeringen måste bestämma sig före 15 maj och uppenbarligen flaggar Saudiarabien i god tid för att de är en stor och mäktig spelare i den oljerika, och för export-Sverige högintressanta, regionen. Tack, vi både såg och hörde. Och vi visste redan.

Även ett annat EU-land står på Saudis svarta lista. Det är Tyskland som frös sin vapenexport dit i januari. Orsaken var halshuggningen av en morddömd burmesisk kvinna på en p-plats och behandlingen av Raif Badawi.

Men Wallström har orsakat fler konflikter under sin korta tid på UD.
Hon skulle ha åkt till Israel i januari men i likhet med företrädaren Bildt var hon inte välkommen, dock av olika orsaker. Israel gillade inte Sveriges erkännande av Palestina och gjorde klart att det planerade besöket betraktas som privat. Hon skulle inte få träffa någon minister och Israel tänkte inte ställa upp med några säkerhetsarrangemang.

Men även Ryssland har hon retat upp, senast i en debattartikel i helgen, där hon utmålade landet som ett hot mot freden i EU. Aggressivt agerande ska försvåras, fyrdyras och fördömas, skrev hon.

I går kom svaret. I ett anonymt twitterinlägg på ryska ambassadens officiella konto pekades Sverige ut som boven i det europeiska dramat:

”Nämligen västs vilja, inte minst Sveriges som initiativtagare till EU:s Östliga partnerskap, att på alla sätt driva igenom Kiev i Europeiska unionen. Huvudverktyget visade sig vara en statskupp, ett våldsamt maktskifte, vilket drev in Ukraina i en avgrund av inbördeskriget.”

Wallström, utrikesministern som både hyllas och väcker avsky.