Tänk om han hade stannat och hjälpt till?

Ett år och tio månader.

Domen i dag kom inte som någon större överraskning.

Men tänk vilken skillnad det kunde ha blivit om 23-åringen stannat och hjälpt till istället för att fly och ljuga.

Aftonbladets Linda Hjertén rapporterar från Västerås.

Det som hände på parkeringsplatsen i Landskrona började och slutade på bara några sekunder.

Några sekunder som tog tre dagar att i detalj gå igenom i Helsingborgs tingsrätt förra veckan.

Några ögonblick som nu är noggrannt uppspaltade på 22 A4-sidor.

En knapp minut som förändrat flera liv brutalt och för evigt.

En 23-årig man ska nu tillbringa 1 år och 10 månader bakom lås och bom för att genom ett rakt knytnävsslag ha sänkt Inger, 78, till marken och vållat hennes död. När hennes huvud slog i den hårda asfalten fick hon blödningar i hjärnan. Det kan räcka med ett slag och med ett fall, det har visat sig förr.

– Ni måste tro mig. Ni måste tro mig. Det var en olycka, sa 23-åringen om och om igen i rätten.

Men rätten ansåg att han förverkat sin tilltro redan från start genom att hoppa in i den röda Mazdan och med en rivstart fly platsen i stället för att stanna och hjälpa den livlösa Inger.

Istället gömde han sig i en lägenhet. Kramade sin nyfödda dotter och ryckte till varje gång det ringde på dörren, säger han.

När polisen efter flera dagar kom honom på spåren ljög han. Inte en gång utan tre gånger innan han till slut erkänna att han ens varit där på parkeringsplatsen.

Rätten menar att han visst såg Inger. Att han visst såg att det var en gammal kvinna han slog med en "rallarsving" och att han måste ha förstått att ett slag mot en gammal kvinna kan orsaka just brutal och för evig skada.

Men tänk om han hade stannat på platsen?

Tänk om han hade försökt hjälpa?

Det hade knappast räddat Ingers liv. Hennes make Sven, som enligt sin syster har blivit en slutnare och ledsnare människa efter hustruns död, hade nog inte mått bättre.

Men för 23-åringen kunde det avgjort allt.

För som tingsrätten skriver i sin bedömning så gjorde hans lögner att hans förtroende var nere på noll. Då spelade det ingen roll hur många gånger i rättssalen han bedyrade att det hela var en olycka och att han aldrig skulle slå en gammal dam – hans ord var inte längre något värt.

För Inger var död och allt 23-åringen hade gjort var att fly och ljuga.

Följ ämnen i artikeln