En mardröm för regeringen

Mätningen från Aftonbladet/Sverige tycker är en mardröm för regeringen och Vänsterpartiet.

I upptakten till en ny valrörelse rasar förtroendet för samtliga inblandade partiledare: Löfven, Romson, Fridolin och Sjöstedt.

Det är så långt från en smakstart man kan komma.

Man ska inte överdriva betydelsen av svenska folkets förtroende för riksdagens partiledare. Det avgör inte valutgången men kan på marginalen avgöra vilket parti väljaren till sist fastnar för.

Statsvetarna brukar tala om sänken och flöten. Sänken är partiledare vars förtroende är lägre än det borde vara med hänsyn taget till partiets stöd i väljarkollektivet, de kan helt enkelt dra ner även stödet för partiet i en valsituation.

Flöten är det motsatta. Partiledare som har ett större förtroende bland väljarna än de borde ha med tanke på stödet för det parti de representerar. De kan, i lyckliga stunder, dra marginalväljare.
Dagens mätning är därför en kalldusch av iskalla mått för de tre rödgröna partier som står bakom det nu nedröstade budgetförslaget. Förtroendet minskar kraftigt, med betoning på kraftigt, för S-ledaren Stefan Löfven, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson och för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt.

Mindre än fyra månader återstår visserligen till extravalet i slutet av mars och vad som helst kan hända fram till dess. Men de nya förtroendesiffrorna borde trots det vara en rejäl humörsänkare för de tre partierna. Efter att i praktiken blivit bortröstade efter bara två månader vid makten är det så långt från en smakstart på valrörelsen som de tre rödgröna partierna kan komma.
Mätningen är inte heller någon lisa för Alliansen. Förtroendet minskar även för FP-ledaren Jan Björklund och KD:s Göran Hägglund. Marginellt men dock.

Däremot har Centerledaren Anne Lööfs attacker på de rödgröna, både under valrörelsen och under tiden efter dess, burit frukt. Förtroendet för henne har sedan valrörelsen tagit ett rejält kliv framåt. Nu är hon och Göran Hägglund de partiledare i Alliansen som svenska folket har högst förtroende för.
En nykomling i sammanhanget är Anna Kinberg Batra som senare i dag föreslås efterträda Fredrik Reinfeldt som ordförande i Moderaterna. I dag har 33 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende henne och det måste betraktas som en hyfsad siffra.

I förra mätningen var motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt 51 procent men han var ju betydligt mer känd än AKB, som hon kallas, efter elva år som partiledare. Tiden har en tendens att höja nivån på förtroendet helt enkelt för att väljarna har en djupare relation då.

I december 2003, när Fredrik Reinfeldt varit M-ledare i 1,5 månader, hade 31 procent stort eller mycket stort förtroende för honom enligt Aftonbladet/Sifo. För Mona Sahlin (S), Håkan Juholt (S) och Stefan Löfven (S) var siffrorna i de första förtroendemätningar de deltog i 41, 24 respektive 47 procent.
Att förtroendet för Jimmie Åkesson (SD) ökar, trots att han är sjukskriven, bekräftar en gammal regel. Nämligen att det ibland kan vara bra att för partiledare att hålla sig borta från politiken. Då kan väljarna applicera sina drömmar på dem i stället för att se dem solkade av verkligheten.

Men valet är inte förrän den 22 mars. Många mätningar hinner det bli innan dess.

Följ ämnen i artikeln