Finansministern till attack mot den nya feminismen

Men hon glömmer bort tröga och lata män

VISBY. Magdalena Andersson varnar, kanske med all rätt, för den så kallade ”nya feminismen”.

– Den har alltid varit fel ute.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är ingen folktalare och kommer förmodligen heller aldrig att bli.

Men hon gjorde sitt jobb och höll talet i Almedalen på Socialdemokraternas dag under politikerveckan i Visby. Partiledaren Stefan Löfven var på annan ort.

Hon pratade om jobben. Hon pratade om välfärden, om skatterna och klimatet.

Men hon talade också om en fråga som hon vanligen inte förknippas med - feminism.

Andersson anser att kvinnors kamp för lika rättigheter är satt under attack.

– Så länge det har funnits feminism har det funnits en så kallad ny feminism. Och den har alltid varit fel ute, sade hon.

Föga förvånande anser Magdalena Andersson att hotet kommer från höger. Det är där ”den nya feminismen” finns och det är därifrån angreppen på jämställdhetssträvandena kommer, enligt henne.

Enligt Andersson har nyfeministerna på högerkanten bekämpat särbeskattningen, den allmänna förskolan och annat som gör att den svenska kvinnan befinner sig där hon gör i dag.

Kanske har Magdalena Andersson rätt. Själv skulle jag nog hävda att manliga traditioner, manlig tröghet och manlig lättja är minst lika stora fiender för kvinnokampen som de nyfeminister hon beskriver.

Centralt i kvinnokampen har alltid varit rätten till den egna kroppen och där spelar aborträtten, inom vissa givna gränser, en avgörande roll.

Men nu är den ifrågasatt. Inte bara av vissa i Sverige utan över hela världen.

Chiles förra president, i dag FN:s höga kommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet sade nyligen i en intervju i Dagens Nyheter att ifrågasättandet av aborträtten var ”en organiserad offensiv mot jämlikhet mellan könen och mot kvinnors rättigheter”.

Hon har sannolikt rätt och det kan förklara det starka försvaret för aborträtten som lite oväntat dök upp i slutet av EU-valrörelsen för drygt en månad sedan.

Om detta talade alltså Magdalena Andersson och så är det sällan man hör finansministern.

En snabbkoll på jämställdheten i politiken ger följande vid handen. Magdalena Anderssons eget parti, Socialdemokraterna, har haft en kvinnlig ordförande, Mona Sahlin. Hon fick gå efter en valförlust. Stefan Löfven sitter kvar, trots det sämsta valet för Socialdemokraterna sedan Sverige blev en demokrati.

Andersson själv är Sveriges genom tiderna andra kvinnliga finansminister. Den första var Anne Wibble (L) på 1990-talet.

I riksdagen leds just nu fyra partier av män, tre av kvinnor (sedan en vecka tillbaka) och ett av en ledarduo med en man och en kvinna.

Jämställdheten är inte vunnen. På den punkten har Magdalena Andersson helt rätt.

Ebba Busch Thor beter sig som om det är hon som leder oppositionen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.