Kulturprofilens stilskola skulle vara min skräck

Mannekängen och stilexperten Kim Söderlund (1922–2007).

Sällskapslivet, vilket vidrigt ord.

Det finns ju inget värre än påklistrad konversation, falsk omtanke och charm som gränsar till bedrägeri. Ångest. Hamnar man i sådant vill man bara bli full. Snabbt.

Ändå kan jag inte låta bli att undra vad som hände med stilskolorna.

De där institutionerna eller kurserna där yngre kvinnor och män fick veta hur man skulle klä sig och konversera och orienterades i konsten att uppträda korrekt i alla situationer. Kort sagt med dåtida modern terminologi: lära sig att ”simma i sällskapslivet”.

De hade sina glansdagar en gång, med exempelvis mannekängen Kim Söderlund och Scoutledaren ”Rulle” Neveling som stjärnor.

Den senare undervisade med en tabell som anbefallde kostym eller smoking på restaurang och frack vid stort bröllop. Damerna tilläts bära byxdress i alla sammanhang utom på ”kavajskutt-diskotek” och begravning. En dåtida klädkedja – senare nedlagd – rekommenderade bestämt sportkeps bakom ratten och ledig kavaj vid visiter. Allt handlade om etikett, om att inte bryta mot konvenans och sociala mönster.

Missförstå mig inte. Artighet bör vara en dygd. Den gör livet enklare och trevligare människor emellan. Men detaljerade regler om klädsel, vad man bör prata om, och hur man måste bjuda eller duka bygger bara klaner och kotterier. Brist på frisk luft. 

Ångest.

Varför är då dessa larviga gamla stilskolor fascinerande?

Kanske är det samma fenomen som gör att vissa älskar skräckfilm, (den tråkigaste av alla biogenrer). De vill titta, men ändå inte. De vill förfasas, men ändå inte. Sådan är jag när det gäller stilskolor.

Därför är det, mitt i allt verkligt elände, lite synd att det gick som det gick med Svenska Akademiens hustomte, den så kallade Kulturprofilen.

Ledamoten och innehavaren av stol nummer 17, herr Engdahl, föreslog ju för en tid sedan, intervjuad av Björn af Kleen i Dagens Nyheter, att mannen borde få mer utvecklade pedagogiska uppgifter:

”Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om (klubbens namn reds. anm.) till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!”

Med vilken skräckblandad förtjusning hade vi inte kunnat följa ett sådant lärosäte. Savoir vivre för vivörer. De utvalda kandidaterna får: Poesi – musik – reflektion. Och handfasta råd om hur man får motvilliga fruntimmer att gapa stort och sära på benen.

Ångest.

Dubbel ångest.

Som i en skräckfilm.

Man vill titta, men ändå inte.


Donald Trump.

Trumps taktik

Vivören Trump riskerar nu enligt flera europeiska ledare att ytterligare destabilisera ­läget i Mellanöstern. Har hans uppsägning av Irans kärnenergiavtal samband med de utomäktenskapliga förhållanden han försökt ­dölja med pengar? Att flytta fokus är en gammal taktik, så misstanken behöver inte vara långsökt.

Fler vivörer

Enligt hemsidan Korsordshjälpen har ordet ­vivör tio synonymer:

Sjutton bokstäver: Njutningsmänniska. Femton bokstäver: Njutningslysten.

Tio bokstäver: Vällusting. Nio bokstäver: Lyxlirare. Åtta bokstäver: Libertin, Rucklare. Sju bokstäver: Lebeman, Playboy, Svirare, Sybarit.