Har Trumps hot om mur fått motsatt effekt?

Trump är stenhård i sin retorik för att avskräcka migranter. Bilden av pappan och hans tvååriga dotter som drunknade i gränsfloden borde ha samma effekt.

Ändå fortsätter människor komma.

Har Trumps hot om murbygge fått motsatt effekt mot vad han tänkt?

För att försöka stoppa migration använder mottagarländernas ledare ofta signalpolitik.

Det är svårt att tänka sig någon som använt sig mer av den metoden än USA:s nuvarande president. Med förolämpningar och allt tuffare regler har han gjort klart att migranter som tar sig över gränsen utan att ha visum inte är välkomna. Många fängslas och deporteras.

Ändå greps under maj månad 144 000 människor när de försökte korsa gränsen till USA. Så många har inte gripits en enskild månad på 13 år.

Så varför fortsätter människor komma när de vet att USA inte vill ha dem?

Ett skäl kan vara att president Trump delvis ger dubbla signaler. För samtidigt som han uppmanar folk att stanna i sina hemländer lovar han att det snart kommer att finnas en mur längs hela gränsen som kommer att göra det ännu svårare för migranter att prova på "den amerikanska drömmen".

Känslan hos de som funderar på att migrera är förmodligen. "Ska vi försöka ta oss till USA är det bäst att vi gör det nu innan muren är på plats för då blir det ännu farligare".

En man vid en mur i Tijuana, Mexico.

Smugglarnas roll

När Nordeuropa öppnade sina gränser efter bilden på den döde treåringen Alan Kurdi som flöt upp på en strand i Turkiet var det som att de som funderat på att fly kände att nu gäller det att passa på, snart kanske gränsen stängs igen. I efterhand visade det sig att den bedömningen var korrekt.

Flyktingar och migranter gör sällan resan på egen hand. De betalar stora summor till smugglare för att öka chansen att lyckas. Hur aggressivt de marknadsför sina tjänster påverkar också människors beslut.

Exakt vad som utlöser att människor nu flyr i större antal till USA är svårt att tvärsäkert slå fast. Några har problem med kriminella gäng i sina hemländer. Andra flyg fattigdom och svåra förhållanden. Men inget särskilt har hänt just nu som motiverar den kraftigt ökade flyktingströmmen vid sidan av att Trump på alla sätt försöker stoppa invandringen, inklusive hotar med en mur. "En stor, underbar mur", som han uttrycker det.

En sak är klar. Ingeting tyder på att migrantströmmen till USA är på väg att minska. Tvärtom.

Bilden blivit politiskt vapen

Samtidigt står det klart att den tragiska bilden på Oscar Alberto Ramirez och hans tvååriga dotter Valeria redan blivit ett politiskt vapen som kommer att användas flitigt i valrörelsen inför presidentvalet 2020.

Vid den första debatten mellan de demokrater som försöker bli partiets kandidat använde flera av dem bilden för att försöka vinna politiska poänger.

Beto O´Rouke från Texas anklagade Trump för att vara direkt ansvarig för de här människornas död.

Den tämligen okände Julian Castro krävde att USA omedelbart ska avskaffa de lagar som tvinga asylsökande till lång väntan i Mexiko innan de kan söka asyl i USA.

Efter det är han inte lika okänd. Googlesökningarna på hans namn ökade med 2 400 procent under debatten.

Det är uppenbart att invandringsfrågan är het och att president Trump inte kan vara säker på att det blir en valvinnare för honom 2020 på samma sätt som 2016.

Mexikaner åker hem

På den demokratiska sidan kan det visa sig att kandidater som propagerar för en mer human invandringspolitik når framgångar.
Ingen verkar dock ha något svar på frågan hur migrationskrisen ska lösas. Många fler vill komma till USA än vad landet vill ta emot. De som inte får göra det legalt kommer att fortsätta pröva på illegal väg precis som de gjort i decennier.

Nu är det inte längre främst mexikaner som kommer. Faktum är sedan 2015 är det fler mexikaner som lämnar USA än som bosätter sig där. Ett utslag av att Mexiko är på väg att klättra uppåt i näringskedjan med en begynnande medelklass.

Istället är det människor från det fattigare Centralamerika som tar över mexikanernas roll. Många fler än tidigare är familjer som hoppas att barnen ska göra det lättare för dem att få stanna.

Inte bara Trumps fel

Medan demokraterna skyller på Trump hävdar presidenten att allt är demokraternas fel därför att de inte går med på att stifta hårdare invandringslagar. Kanske inte en helt logisk förklaring när man ser vilket kaos Trump bidragit till att skapa med sina allt hårdare tag mot migranterna.

Men det håller inte heller att skylla migranters död på Trump. Människor har omkommit i decennier i sina försök att ta sig över gränsen.

Drömmen om ett bättre liv är helt enkelt så mycket starkare än rädslan för att riskera sitt liv.

SÅ KAN DU HJÄLPA