Då och då kan man kosta på sig att vara nyanserad

INTE USEL Turerna kring Saudiaffären har visat vilken beklämmande låg nivå det är på debattklimatet i Sverige.

Saudiaffären har satt fingret på en öm punkt.

Nämligen det svenska debattklimatet.

Nivån är beklämmande låg.

Det var förmodligen ­inte bättre förr, det brukar sällan ha varit det. Men sannolikt hade personliga möten, tryckta tidningar och postbefodrade brev en gynnsam inverkan på debattklimatet. Det kan ha varit lite lugnare, lite sakligare, lite mindre förorättat.

Saudiaffärens alla dimensioner har än en gång visat att det nästan är omöjligt att föra en offentlig diskussion i ett komplicerat ämne. Människor tar bara del av den information som passar dem, de missförstår och lyssnar för dåligt. Framför allt är det alltför många som avstår från att tänka mer än åtta sekunder.

Margot Wallström är inte en usel utrikesminister bara för att hon väcker uppmärksamhet och fördöms av såväl Arabförbundet och Gulfstaternas sam­arbetsråd.

Man kan tycka att hon på det hela taget sköter sitt jobb bra, även om det ­förefaller som regeringen borde skött korten bättre när vapenavtalet med Saudi­arabien inte förlängdes. Man säger ­inte nej till ett land av den kalibern, man säger ja.

Alltså borde uppsägningen kanske ha sålts in som en fortsättning. Nämligen av de andra handelsavtal som Sverige har med Saudiarabien. För att sedan lite diskret påpeka att ett avtal inte ­förlängs, nämligen det om export av vapen och militär knowhow.

Men det är inte det som är själva poängen. Den är att man inte per automatik tycker att Margot Wallström måste avgå för att den här affären kanske kunde ha skötts snyggare.

En annan grasserande missuppfattning är att om man var emot vapenav­talet med Saudiarabien så är man motståndare till handel och tillväxt. Lika dumt det.

Man kan nämligen kosta på sig att vara nyanserad, även om det tycks fresta på för vissa. Och då kan man tycka det är fel att exportera vapen till en diktatur som alltför ofta beter sig bestialiskt mot sin egen befolkning. Jag bara påminner om den morddömda burmesiska kvinnan som nyligen halshöggs med tre hugg på en p-plats.

Samtidigt kan man, hör och häpna, tycka att handel i allmänhet är bra. Det ökar välståndet inte bara i Sverige utan också i mottagarlandet. Öppenhet och frihandel har över tid visat sig vara bra för att sprida idéer om demokrati och humanism.

Det här var bara två av många aspekter på Saudiaffären. Men de får tjäna som exempel på det oförlåtande och olyssnande samhällsklimat som håller på att bli ett problem. Det är inte förbjudet att ta till sig andras argument. Och det finns inte ­heller lagstadgade hinder mot att hålla två eller fler tankar i huvudet samtidigt.

”Jag tycker självfallet att det är tråkigt”

Stefan Löfven på väg till Göteborg.

Stefan Löfven om att Saudiarabien stoppade Margot Wallströms tal på Arabförbundets utrikesministermöte.

5 saker att hålla koll på i veckan

Islamiska staten.

Fyra år av terror

I dag är det fyra år sedan det folkliga upproret mot diktatorn Assad i Syrien startade. Han sitter kvar, miljontals människor befinner sig på flykt och landet håller på att slitas sönder av konflikterna och Islamiska statens bestialiska grymheter, bland annat korsfästelser av barn.

Alexandra Pascalidou.

Tillbaka på radion

Journalisten Alexandra Pascalidou lämnade Sveriges radio och ”Ring P1” för att hon inte orkade med alla hot och allt hat. Men uppehållet blev kortvarigt. Redan i dag är hon tillbaka och leder SR:s storsatsning, nära två timmars debatt om den ökande islamofobin och antisemitismen.

EU-högkvarteret i Bryssel.

Löfven till Bryssel

Torsdag eftermiddag träffas EU:s stats- och regeringschefer för andra gången i år. Inget spännande står på det officiella programmet men det betyder inte att mötet är intresselöst. Överraskningar och långdragna nattmanglingar om formuleringar är inga ovanligheter i detta sammanhang.

Alice Bah Kuhnke.

Inte bara journalister

”Möt ministern” är en ny satsning från Stadsteatern Kulturhuset i Stockholm. En röd och en blå utfrågare grillar ministern i en timme inför publik. Först ut är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) som på onsdag frågas ut av två icke-journalister. Det blir nog bra.

Krigsförbrytare kan bli offentliga.

Misstänkta krigsför­brytare offentliggörs?

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer FN:s utredare för krigsbrott på torsdag offentliggöra listor med ett hundratal namn på personer som misstänks för krigsbrott i Syrien. Avsikten är att personerna ska åtalas i sina hemländer för brott som FN dokumenterat.