Löfven ger sig inte - skaffar fler bundsförvanter

BRYSSEL. Sverige förlorade första ronden i matchen om att få en mer rättvis fördelning av flyktingar mellan EU:s länder.

Men Stefan Löfven har inte gett upp hoppet.

– Det måste gå framåt.

Toppmötet i ett tropiskt hett Bryssel inleddes på torsdagseftermiddagen och avslutas vid lunchtid på midsommarafton.

Stefan Löfven och hans kollegor gav i slutet av förra året sina migrationsministrar en tuff uppgift: ”Lös det här med flyktingkvoterna. Ni har ett halvår på er”.

Det var alltså meningen att EU:s regeringschefer under det här mötet skulle klubba en överenskommelse hur man ska fördela flyktingar emellan sig när det anländer väldigt många samtidigt.

Men ingenting har hänt på de sex månader som ministrarna fick på sig att komma överens. Läget är lika låst som förra året.

I korthet kan det beskrivas så här: Italien och Grekland kan förmodas få ta emot många flyktingar vid en ny flyktingvåg helt enkelt eftersom de ligger närmast de fattiga konfliktområdena i Mellanöstern och Afrika.

Men de länderna ska inte ensamma behöva bära hela bördan. Flyktingarna ska kvoteras ut i de olika medlemsländerna. Hur stora kvoterna skulle bli beror på hur många flyktingar landet tagit emot tidigare, ekonomisk standard och så vidare.

Men flera länder under ledning av Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien har hårdnackat motsatt sig beslutet. Så till den milda grad att det inte blir av, i alla fall inte nu.

Stefan Löfven förlorade alltså första ronden. Det blev inget avtal före midsommar. Men regeringen tänker inte ge sig.

I höst ska ett förslag från EU-kommissionen behandlas. Och nu skaffar sig Stefan Löfven fler bundsförvanter för att klubba igenom avtalet.

Tidigare har han haft bland andra Tysklands Angela Merkel på sin sida. Det har uppenbarligen inte räckt.

I onsdags kväll träffades Beneluxländerna, de baltiska och de nordiska ländernas regeringschefer i Haag och enligt Stefan Löfven råder bred samsyn. Avtalet ska i hamn.

Här på toppmötet i Bryssel träffade han under dagen Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU-parlamentets talman Antonio Tajani.

– Vi är överens om att det måste tas nya tag. Det måste gå framåt så vi får ett system där alla länder tar sitt ansvar, säger Stefan Löfven.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) skrädde inte heller med orden när han i går på en högnivåkonferens om migration höll ett salvelsefullt tal:

– Europa måste ta sig samman, sade han och anklagade länder som han inte nämnde vid namn för att sabotera förslaget.

– Dödläget beror inte på parlamentet. Inte på kommissionen. Problemet är ministerrådet (där medlemsländerna har en representant var), sade han.

I höst när ministerrådet ska behandla förslaget från kommissionen kan det bli riktigt otrevlig stämning. Beslutet om flyktingkvoterna kan tas med kvalificerad majoritet. Det betyder att Polen, Ungern, Tjeckien och de andra länderna som motsätter sig förslaget kan köras över.

Så beter man sig ogärna i EU-sammanhang. Där visar man sällan kallt stål.

Att det kan vara problematisk erkänner Stefan Löfven. Men om alternativet är att bli sittande i åratal utan att frågan får en lösning säger han:

– Det är heller ingen bra ordning. Men det är helt rätt, olika vägar har sina för- och nackdelar. Vi måste ju vara beredda att överväga den här möjligheten.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.