Staden dör när bara de lönsamma får stanna

Nu är ännu en kulturinstitution i Stockholm hotad av det som brukar kallas ”marknaden”. Den här gången gäller det Rönnells antikvariat, en av Sveriges viktigaste boklådor, en ange­lägenhet inte bara för dem som läser böcker.

För en riktig stad är inte ­bara en anhopning byggnader och människor. En stad är en organism som lever och utvecklas genom sin brokighet, sina oväntade möten, sin öppenhet, överraskningarna runt hörnet.

Staden dör om bara de mest profitabla får plats.

Ofta beskrivs ”marknaden” som om den är en ­naturkraft, något vi männi­skor inte rår på. Det gäller blott att anpassa sig. I detta fall representeras marknaden av fastighetsbolaget Humlegården som ägs av 19 länsförsäkrings­bolag.
 

Jag ringer Humlegårdens vd Per-Arne Rudbert som ­säger att han är medveten om Rönnells betydelse. Han ­kallar antikvariatet ”nationell klenod”.

Dock har denna klenod för låg hyra. Den är inte marknadsmässig. Det betyder att Humlegården kan få ut mer om en bank blir hyresgäst, ­eller kanske H & M.

– Vi kan inte i all evighet ­leva med en lokal som har underhyra, säger Rudbert.

Varför inte? säger jag. ­Rudbert svarar:

– Vi kan inte hålla på och subventionera deras verksamhet. Varför skulle vi göra det?

Rönnells har legat på Birger Jarlsgatan 32 sedan 1933. Varför skulle inte ett försäkringsbolag ta ett vidare ­ansvar – för staden, för kulturen, för framtiden, och låta en viktig bokhandel frodas med hygglig hyra?

Det vill jag fråga Humlegårdens styrelseordförande Tommy Persson men han är bortrest och kan inte nås per telefon, säger Rudbert.
 

I arkivet hittar jag artiklar om Persson. När han var vd för Länsförsäkringar till­delades han en stor våning på Villagatan. Det är en av Stockholms flottaste adresser, förnämare än Strand­vägen. Sedan ombildades fastigheten till bostadsrätter och Persson fick köpa sin av Länsförsäkringar för fem miljoner, ett kraftigt underpris.

Tommy Perssons bostadsköp subventionerades av försäkringsbolaget.

Ibland passar det med ­subventioner och ibland ­inte. Ty marknaden är ingen naturkraft, den består av människor som gör val. Om Rönnells ska överleva eller inte bestäms av Humle­gårdens styrelse med ­Tommy Persson i spetsen.

Följ ämnen i artikeln