Ny kalldusch för MP – en fjärdedel tycker att de är sämsta parti

KOLUMNISTER

VÄSTERÅS. Miljöpartiet har små chanser att höja sina usla opinionssiffror.

Anledningen är att bara fyra procent av alla väljare tycker att de gröna är det näst bästa partiet enligt Aftonbladet/Inizio.

I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio uppgav 3,8 procent av väljarna att de skulle lägga sin röst på Miljöpartiet de gröna om det vore val just nu.

MP är alltså i desperat behov att fånga in nya väljare för att vara säkra på att komma in i riksdagen i valet den 9 september.

Men utsikterna ser tyvärr dystra ut. Bara fyra procent av väljarna anser att de gröna är näst bästa parti enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. Det gör den eventuella räddningskåren till en fåhövdad skara, utrymmet att växa är litet.

Det är den näst sämsta siffran för alla partier. Feministiskt initiativ, FI, är det ännu färre, två procent, som tycker är näst bäst.

För de bägge andra partierna som ligger nära nedflyttningsstrecket, Liberalerna och Kristdemokraterna, ser det ljusare ut än för Miljöpartiet. 12 procent av väljarna tycker att L är näst bäst, 6 procent att Kristdemokraterna är det.

1 av 5 | Foto: JONAS BILBERG
Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Amanda Lind, Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Karolina Skog, Per Bolund.

Illavarslande för Miljöpartiet är också en annan siffra i den nya undersökningen. På frågan ”Vilket parti tycker du är sämst i rikspolitiken just nu” svarar nästan en fjärdedel av väljarna, 23 procent, att det är Miljöpartiet.

Inget annat parti utom Sverigedemokraterna är i närheten av den siffran. 41 procent tycker att SD är sämst. Trea på listan är Vänsterpartiet som nio procent tycker är det sämsta partiet.

För att åter göra jämförelser med de andra krispartierna så tycker tre procent att Kristdemokraterna är sämst just nu. Ingen tycker att Liberalerna är det.

Språkröret Gustav Fridolin har i intervjuer före den nu pågående valkongressen i Västerås meddelat att de gröna aldrig kan ingå i en regering ledd av Ulf Kristersson eftersom Moderaterna rört sig åt helt fel håll i migrationsfrågan.

En regering ledd av Stefan Löfven, vars parti rört sig i exakt samma riktning som Moderaterna kan han dock tänka sig ingå i. Dock bara under förutsättning att Socialdemokraterna backar från sin strikta inställning till anhöriginvandring vilket de inte kommer att göra.

Fridolins svårförklarliga särskiljande på S och M:s likartade migrationspolitik kan inte förklaras med annat än att Miljöpartiet ligger fast förankrat i vänsterblocket. Det framgår med all önskvärd tydlighet av den här undersökningen.

För 32 procent av MP-väljarna är Vänsterpartiet näst bästa parti, för 30 procent är det Socialdemokraterna och för nio procent FI. För drygt sju av tio av de gröna väljarna är alltså ett parti på politikens vänstra planhalva näst bäst. Av de resterande 29 procenten tycker 17 procent att Centern är näst bäst.

Likadant ser det ut om man tittar på vilka partier som MP-väljarna tycker är sämst just nu. 89 procent anser att det är Sverigedemokraterna, sex procent att det är Moderaterna och vardera en procent att det är Centern eller Kristdemokraterna. Alltså partier på den högra planhalvan.

Valdeltagandet ser ut att bli högt i höstens val. 89 procent av väljarna är mycket eller ganska säkra på att de kommer att rösta på. För de gröna väljarna är siffran 86 procent.

Hela frågan: Vilket parti tycker du är sämst i rikspolitiken just nu?

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för
Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 5 325 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 12-24 maj 2018.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM