Lööf är politiker och inte skogsvårdsexpert

Centern vill att företag med högst 50 anställda ska slippa turordningsreglerna i Las.

Men Lööf tror att det får små effekter på på arbetsmarknaden.

Varför göra en ifrågasatt förändring om den inte får någon effekt?

Inledningen av utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf i SVT:s partiledarutfrågning var en av de märkligaste man sett. Eller i alla fall hört.

Det var som om Lööf vore expert på skogsvård och hade hyrts in av SVT för att svara på tittarfrågor om hur man ska hindra skogen från att brinna upp. Upplysningsvis är Annie Lööf politiker och inte skogsvårdsexpert.

Därefter handlade det om skyddsvärd skog och privata markägare. Den som kan relatera kontentan av det avsnittet får gärna mejla mig. Jag kan inte säga att jag förstod vad det handlade om utom att Annie Lööf tycker att privata skogsägare är bra.

Att Alliansen är oense om migrationspolitiken är ingen nyhet. Och därför ställde utfrågarna självfallet frågor om hur en eventuell borgerlig regering ska hantera frågan.

Men här talade Lööf och utfrågarna förbi varandra. Åtminstone uppfattade jag det så. Lööf vill, precis som Ulf Kristersson (M), att det efter valet tillsätts en parlamentarisk utredning som ska leda till en långsiktig uppgörelse över blockgränsen om migrationspolitiken.

Tanken är alltså att lyfta ut migrationen ur regeringsarbetet och i stället behandla den i en utredning. Där det kan hända att Centern hamnar i minoritet eftersom de är starka förespråkare för att återinföra rätten till familjeåterförening. Och en del annat som hårdingarna i SD, M och S satt stopp för.

Sedan kommer frågan självfallet tillbaka till regeringen eftersom den till sist ska lämna sina förslag till riksdagen. Först då hamnar alltså frågan i regeringens knä och hur den då ska hantera frågan är kanske för tidigt att ha någon uppfattning om nu.

Annie Lööf fick också frågor om ett av sina favoritområden, enklare regler på arbetsmarknaden. Centern vill exempelvis att företag med högst 50 anställda ska slippa turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las. Alltså de regler som säger att den som har kortast anställningstid får gå först om det uppstår arbetsbrist.

På frågan om hur det skulle påverka tryggheten på arbetsmarknaden svarade Annie Lööf vid flera tillfällen att det inte skulle få några större effekter. Bland annat för att de flesta företag har kollektivavtal som gör att de kan förhandla fram andra lösningar än sist in, först ut om företaget behöver krympa.

Det kan ju knappast vara sant att Annie Lööf tror det. För om effekterna blir ytterst begränsade finns det ju absolut ingen anledning att genomföra en mycket ifrågasatt och kontroversiell förändring. Eller också vill hon göra en ideologiskt betingad manöver även om den gör små avtryck i verkligheten.

Till sist några ord om skillnaden mellan Liberalerna och Centern, som också kallar sig liberalt. När Annie Lööf fick frågan sade hon att de båda ingår i samma internationella partigrupp och i samma partigrupp, Alliansen här i Sverige och att skillnaderna mest består i var man lägger tyngdpunkten.

Centern har landsbygden, klimatet och småföretagen. Liberalerna skolan, Nato och kärnkraften.

Men det är inte hela sanningen. Som statsvetaren Katarina Barrling påpekade i eftersnacket efter utfrågningen så är partikulturerna vitt skilda. Liberalerna är ett idéburet storstadsparti med ganska få aktiva. Centern är en folkrörelse med rötterna på glesbygden.

Valrörelsen rullar vidare. I morgon är det 13 dagar kvar tills den (äntligen) är över.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.