Den som är snäll vinner i slutändan

Ett ostigt väggcitat förändrar inte världen, men det kan förklara den. En klassiker började florera på internet, för många år sedan:

”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind.
Always.”

”Alla du träffar för en kamp du inte har en aning om. Var snäll. Alltid.”

Det sägs vara en felcitering av 1800-talsförfattaren Ian Maclaren, men det spelar kanske mindre roll. På senare tid har citatet fötts på nytt.

I den norska ungdomsserien ”Skam”, vars fjärde och sista säsong avslutas i helgen, sitter citatet inramat på karaktären Nooras vägg. Under seriens gång har de där orden blivit t-shirt och inte minst fyllt flöden på Facebook och Instagram.

Samtidigt har allt från vanliga skandinaver till kulturjournalister till politiker försökt göra serien till sin.
I vintras gick Danmarks tidigare kulturminister, liberalen Bertel Haarder, till och med ut och krävde ”obehindrad tillgång till serien
i hela Norden”.

”Skam” har analyserats och debatterats, och alla har frågat sig hur en serie om fem tonårstjejers gymnasietid kan beröra så många människor.

Svaret finns i väggcitatet: Visdomsorden klingar genom alla avsnitt. Många experter har kallat det för systerskap – och det är det ju delvis också – men egentligen handlar serien om snällhet.

Karaktärerna bråkar, hookar med fel personer och beter sig som drittsekkar. De sviker varandra och de sviker sig själva, men till syvende sist är det snällheten som spelar roll.

Det är inte så konstigt att en till synes ofarlig serie om snällhet engagerar människor. För vi lever i en istid där snällhet klassas som godhet och där den goda gärningen – i likhet med väggcitat – väcker avsky: Det är i bästa fall naivt och i värsta fall rentav livsfarligt.

Sensmoralen i ”Skam” är tvärtom, nästan som en Disneyfilm. Den som är snäll kommer i slutändan att vinna. 

Att många i dag klassar detta som motbjudande är en gåta i sig. Alla förstår att snällhet inte stoppar några krig eller terrorattacker, men det skapar definitivt inte heller några.

Däremot kan det, hur ostigt det än låter, göra dagen bättre för en medmänniska.

Så var snäll.

Följ ämnen i artikeln