Avslöjandet om Saudiskolan är ofattbart – men inte förvånande

I Veckan kunde Aftonbladet avslöja att Saab och Kunskapsskolan har krokat arm för att göra business i bland annat Saudiarabien.

Svenska skolor används som smörjmedel för att göra vapenaffärer i diktaturer. Det låter ofattbart men är ändå inte så förvånande. Att världens mest extrema skolsystem skulle bädda för export och internationell expansion är egentligen givet, och att Kunskapsskolans Peje Emilsson skulle föregå med exempel var mer än givet.

Han är marknadsskolans urfader, den som både gjutit och ridit på friskolevågen sedan 90-talet. Emilsson är också den svenska pr-branschens urfader. Pr-byrån Kreab var den första i sitt slag och har i årtionden framgångsrikt lobbat för näringslivets förutsättningar och möjligheter att etablera sig i den offentliga sektorn. 

Kunskapsskolans Peje Emilsson hävdar att inga svenska skolpengar har gått till saudiskolan.


I veckan kunde Aftonbladet avslöja att Saab och Kunskapsskolan har krokat arm för att göra business i bland annat Saudiarabien. I samband med att Saab har gjort vapenaffärer i området har man använt skolbygget som ett motköp, en slags hemlig gåva till landet som köpt vapnen.

Så nu driver de båda svenska företagen Nün Academy i Jidda, en modern skola som sprider demokrati. Men som också har obligatorisk koranläsning, könsuppdelade klasser och ett strikt förbud mot att kritisera regimen. En helt normal svensk-ägd skola i ett helt normalt land.

Peje Emilsson hävdar att inga svenska skolpengar har gått till saudiskolan, att alla pengar till Nün Academy kommer från Saab.

Men det är skattepengar som gjort att Kunskapsskolan över huvud taget finns. Det är skattepengar som har gjort Peje Emilsson till miljardär. Och det är skattepengar som möjliggör etableringen av svenska skolföretag utomlands. 


Det finns inget folkligt stöd för den friskolemodell vi har i Sverige idag. Människor vill inte att barns skolor ska vara aktiebolag som går med vinst år efter år. Det finns en stark opinion över hela det politiska spektrumet för att stoppa, eller i alla fall minska, vinsterna i välfärden.

Det är oacceptabelt att nuvarande och tidigare regering valt att inte agera på det. Visst, en utredning hit och en ändring dit, men grunden är densamma: det går fortfarande att på bekostnad av elevers skolgång bygga sig en förmögenhet. Det går fortfarande att bli rik på bekostnad av sjuka människor som behöver vård.

Det är uppenbart att politikerna har krupit så långt upp i röven på de privata välfärdsbolagen att de inte längre hittar ut. 


Låt oss inte glömma att bakom fusk, fiffel, fel och skoletableringar med hjälp av vapenexport finns det barn och sjuka som förtjänar så mycket mer.

Vi kan prata pengar och moral, men i huvudsak är det för de som behöver välfärden mest som systemet måste störtas och sedan göras om. Och när ska det ske, om inte nu?