Åkessons favoriter bedöms efter egen måttstock

För ett år sedan förbjöd Jimmie Åkesson rasism i Sverigedemokraterna. Den skulle bort.

Det behöver inte betyda att Jonas Åkerlund får kicken som vice partiordförande. Åkessons favoriter bedöms nämligen efter en egen måttstock.

Den 12 oktober förra året skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson ett brev till sina medlemmar som publicerades på partiets hemsida.

Där slog han fast att ”i vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar”. Den som hade lik i lasten uppmanades lämna Sverigedemokraterna frivilligt.

”Det skulle bespara oss en hel del arbete. Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning.” Ord och inga visor.

Kort därefter inträffade ”järnrörsskandalen” och en riksdagsledamot fick lämna uppdraget. Den som filmade alltihop utan att ingripa, nuvarande riksdagsledamoten Kent Ekeroth, fick däremot sitta kvar om än på en annan post.

Nu avslöjar Aftonbladet att Sverigedemokraternas vice ordförande Jonas Åkerlund i partiets närradio vid flera tillfällen gett uttryck för extrema åsikter som dessutom måste betraktas som rättshaveristiska.

I en diskussion om äldreomsorgen sade Åkerlund bland annat så här:

– Skulle vi återsända 500 000 av de värsta parasiterna i Sverige skulle den här typen av problem som vi pratar om nu vara borta.

Den halva miljon människor som Åkerlund syftade på var ”de som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt.”

Att en halv miljon människor, motsvarande varenda människa boende i Göteborg, skulle köras ut ur landet är inte realistiskt. Den åsikten är enligt alla mått mätt extrem.

I en intervju i går med Aftonbladets Karin Östman och Björn Lindahl hävdade Åkerlund att han var politiskt omogen när han var verksam i Sverigedemokraternas närradio. Därför sade han sig som han gjorde.

Åkerlund, till yrket begravningsentreprenör, är född 1949. När han fällde ovanstående yttranden var han 53 år gammal. Den som är politiskt omogen vid den åldern mognar nog tyvärr aldrig.

Men har människor inte rätt att ändra sig, att komma på bättre tankar? Självklart. Men om man i den gyllene medelåldern tycker att bästa vore att köra ut en halv miljon människor ur landet bör man nog kunna redogöra för hur det gick till när man övergav den uppfattningen.

Det gör inte Åkerlund. Han går bananas.

Gör ett hastigt fysiskt utfall mot Aftonbladets reporter Karin Östman och flyr sedan från intervjun i raseri utan att svara på varför han ändrat uppfattning.

Det kan bero på partiets nolltolerans. Jimmie Åkesson har visat sig vara ganska osentimental när det gäller sig att göra sig av med personer som han inte tycker sköter sig. Det är bara de som står honom riktigt nära som skyddas.

Tillhör Jonas Åkerlund den gruppen? Det återstår att se.

Följ ämnen i artikeln