Alla vill vinna, men slaget om journalistikens framtid är större än så

En av kvällstidningens starkaste drivkrafter är att vinna. Så har det alltid varit. Vi vill alltid vara bättre, göra de största avslöjandena, driva de mest engagerande frågorna, göra de bästa affärerna och visa de högsta trafiksiffrorna.

Det är vår natur. Men det finns en strid som är viktigare.

Det är slaget om journalistikens framtid. En stark oberoende press kräver också långsiktigt hållbara, digitala affärsmodeller. Här står Aftonbladet unikt stark med digitala intäkter som vida överstiger andra i vår bransch. Men även vi har en bit kvar.

Världen ser inte längre ut som på 1990-talet när det var lätt att jämföra en tidning mot en annan. Aftonbladet är i dag en omfattande digital verksamhet och ingår i Sveriges mest kraftfulla digitala ekosystem, Schibsted, tillsammans med bland andra Blocket, SvD och Prisjakt.

Tillsammans når vi online 4 miljoner svenskar mellan 16-80 år på bara en dag. Ser du istället på vecka når vi tillsammans 6,3 miljoner personer. Det är den kraften som gör oss ledande på den svenska marknaden. Tillsammans utvecklar vi våra varumärken och produkter i en digital värld.

Aftonbladet har i dag en mängd digitala kanaler och driver en omfattande tv-satsning. När vi styr om verksamheten, från desktop till mobil, till appar, till rörligt och så vidare så påverkar de olika kanalerna varandra. Därför väljer vi måttet total daglig räckvidd, det vill säga hur många människor tar varje dag del av vår journalistik.

Det är den siffran som bäst visar vår styrka i relation till läsarna och annonsörerna. Det måttet har för Aftonbladet under senare år rört sig runt 3,5 miljoner individer, då är papperstidningen inkluderad.

Det är från den starka positionen vi utvecklar Aftonbladet för läsare, tittare och annonsörer.

Det är viktigt att visa goda siffror och Aftonbladet har sedan många år en stadig ledande roll i den digitala marknaden. När det gäller nyheter och sport är Aftonbladet svenska folkets förstaval, det är en position vi har fått förtroendet att bygga under många år.

Det är särskilt tydligt under stora nyhetshändelser som under terrorattacken på Drottninggatan, då väljer en väldig andel svenska mediekonsumenter Aftonbladet som sin nyhetskälla. Vi ser också starkt intresse för vår granskande journalistik, för nyheter som engagerar och berör, som när svenska folkets kära Lill-Babs gick bort häromdagen, och naturligtvis för stora sporthändelser som OS, där Sportbladet alltid firar stora framgångar.

Sportbladet gjorde precis som lag Hasselborg succé i OS.

För en tid sedan kom medieundersökningen Ungdomsbarometern som visar att 42 procent av unga 15-24 år och 43 procent av de vuxna mellan 25 och 49 år säger att Aftonbladet är den bland svenska medieaktörer som fyller en viktig roll för deras nyhetsinhämtning. Det är vi stolta över. SVT ligger strax efter med 39 respektive 42 procent. Sen faller siffrorna. TV4 ligger på tredje plats, följt av Sveriges radio, lokala nyhetsmedier, Dagens Nyheter och Expressen.

Nyheter är vårt hjärta, men kvällstidningen är också en mix, vårt uppdrag är att leverera bra journalistik även inom områden som resa, mat & vin, bostad, inredning, hälsa och klassisk servicejournalistik som tv-guider, privatekonomi och väder. Här ska vi bli ännu bättre. Det är journalistik som inspirerar och guidar, en klassisk uppgift för Aftonbladet. Nu tar vi nya initiativ för att ge våra läsare en mer komplett upplevelse och våra annonsörer nya spännande sammanhang.

Så, hur ska man mäta framgång då? Besökare per dag, per vecka eller månad? Per kanal eller totalt, digitalt, tv och/eller papperstidningen, unika användare, tittare eller individer? Aftonbladet har sedan länge valt att mäta alla våra unika läsare och användare per dag, i alla kanaler. Andra väljer annat. Och vi i kvällspressen väljer förstås helst det mått som gör oss störst. Vår gamla konkurrent Expressen har varit duktiga på att bygga sin digitala trafik de senaste åren – och att berätta om det. Det är bra för journalistikens framtid att fler tidningar bygger en starkare digital position. Svenska mediebolag behöver samla kraften och utveckla effektiva digitala erbjudanden för både läsare och annonsörer.

Bara så kan vi säkra den svenska tidningsbranschen som ett trovärdigt alternativ till stora amerikanska plattformsföretag som Facebook och Google, bolag som är ointresserade av svenska tidningars överlevnad, vad de än påstår.

Till syvende och sist är detta en demokratifråga – ska nyhetsförmedling drivas utifrån den svenska press- och tryckfrihetens tradition eller endast vara föremål för godtyckliga algoritmer styrda från Silicon Valley? Ska vi acceptera att Google och Facebook inte tar ansvar när hat och hot sprids? Finns utrymme för det svåra och komplicerade, för det som inte driver likes? För det som faktiskt bara är viktigt? För dig, för oss alla.

När man i Ungdomsbarometern frågar unga vilka varumärken de kommer i kontakt med en vanlig dag finns Aftonbladet med som enda svenska nyhetskälla på tio-i-topplistan. Listan i övrigt domineras av utländska aktörer (FB, Google, Youtube, Snapchat, Instagram etc) samtliga startade de senaste 15 åren, med mobilen som primär plattform, till stora delar byggda på användargenererat innehåll – och till hälften ägda av antingen Google eller Facebook.

För Aftonbladet (grundad 1830) är det glädjande att vi har en så stark position bland unga, det är avgörande för framtiden. Men, i detta finns också en mycket större fråga.

Hur skapar vi förutsättningar för framtidens journalistik? Ett svar är innovation och mod. Den framgångsrika nyhetstjänsten Omni föddes till exempel inifrån Aftonbladet, här fanns modet att utmana sig själv – och andra. Det framgångsrika rosa Sportbladet var på sin tid en verklig innovation. Vår mediekoncern Schibsteds satsning på nya digitala konsumenttjänster och entreprenörer kom en gång från ett gäng som vågade på Aftonbladet.

Vi har en tradition av att nyfiket kasta oss över saker. I en digital verklighet upphör många gamla sanningar, idéerna och konkurrenterna är nya. Ingen vet vad som finns runt hörnet – men vi gillar att spana och testa.

I den här nya världen räcker det dock inte med trafik eller position. Det handlar om att bygga en långsiktig digital affär som kan bära journalistiken in i framtiden. Där är Aftonbladet ledande både vad gäller annons och digital prenumeration. Vi har digitala annonsintäkter som är betydligt större än något annat traditionellt medieföretag, något vi byggt upp under lång tid och som nu ger oss styrka in i framtiden.

Vi är också störst i Sverige sett till digitala prenumeranter, med över en kvarts miljon betalande läsare som väljer vårt fördjupande och breda Plus-erbjudande har vi en unik ställning, även bland världens mediebolag.

Framtiden handlar som alltid om att göra ett bra jobb för våra läsare, tittare och kunder. Aftonbladet börjar och slutar med journalistiken. Men det handlar också om att ställa om verksamheten, alla mediebolag står inför den utmaningen. Vi har mycket jobb kvar och det gör vi med full kraft. Men Aftonbladet är betydligt bättre rustade än de flesta, vi har en stark position som svenska folkets förstaval för nyheter och vi har utvecklat de digitala affärsmodellerna som krävs.

Hur man än väljer att mäta.