Almedalen är en bluff

Är inte alls folklig - nu tar den en behövlig paus

Veckans glada nyhet kom från Gotland där årets upplaga av Almedalsveckan ställs in.

Jag inser att alla inte delar min glädje, framför allt dem som lever av de tusentals människor som tar sig till Visby för att på olika sätt delta i politikerveckan.

De ger jobb till hotell, pensionat stuguthyrare, caféer, restauranger, barer, affärer, rederier, flygbolag och många andra.

Min glädje är delvis rent egoistiskt,  jag slipper åka dit och jobba dygnet runt under en av sommarens sannolikt finaste veckor.

Annie Lööf (C), när hon talade under Almedalen.


Men upprymdheten beror framför allt på att Almedalen utvecklats till en bluff. Veckan har fått etiketten av att vara demokratin när den är som finast.

Massor av seminarier i alla upptänkliga ämnen, helt gratis. Tal varje kväll av en av riksdagens partiledare. Gräsrötternas gyllene möjlighet att ta del av, och delta i, samhällsdebatten.

Det kanske var så en gång i tiden. Men nu kan jag säga att det ligger långt borta.

Det är svindyrt att uppehålla sig i Almedalen med omnejd under politikerveckan. Bara det är ett hinder.

Ett annat är att den övervägande delen av evenemang bara har avlägsna beröringspunkter med det som de flesta uppfattar som angelägen aktuell debatt.

Däremot kryllar det av lobbyister och vilka de vill påverka är oklart. Det kan vara så att de är där för att visa upp sig – och ragga kunder.

Almedalen är alltså inte vad det utger sig för att vara numera men som det kanske har varit.

Det innebär att ett års paus kan vara välgörande för evenemanget. Tid för reflektion och en chans till omstart.

Almedalsveckan har stått som modell för liknande veckor i andra länder.  Men det var evenemanget före den nedgång som inleddes 2018 och tog rejäl fart förra året. Då monterade till och med SVT ner sin utomhusstudio efter drygt halva veckan.

Det kan leda till att Almedalen blir det som det vill framstå. Ett folkligt evenemang för samhällsintresserade. Som dessutom har råd att vistas där utan att arbetsgivaren betalar.

Men det kan också vara så att arrangemang av den här typen har överlevt sig självt.

I den digitala världen kan behovet se annorlunda ut. Vem som helst kan titta på ett politiskt tal eller en presskonferens på nätet. På chattforum frodas diskussionerna. Politiska partier  levererar sina utspel och idéer på Facebook - utan att besväras av en massa näsvisa frågor.

Fysiska möten mellan människor kommer dock aldrig bli omoderna. Frågan är bara hur de ser ut i dag. Kanske inte som i Visby förra eller förrförra året.

Veckans citat​

”​Till alla Sveriges troende​,​ påsken, ramadan är båda runt hörnet. Ni kommer inte kunna fira som vanligt.”

Lena Hallengren, socialminister (S)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.